"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

28.7 C
Trikala

Δέσμιοι ιδιωτών οι παραγωγοί μέσω του ελέγχου των υδάτων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η τεράστια κρίση στη Θεσσαλία μετατρέπεται σε «ευκαιρία για ορισμένους ίσως, αλλά για την θεσσαλική κοινωνία συνιστά δυστυχώς μία πορεία σε αχαρτογράφητα νερά» είπε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας για το Περιβάλλον Φώτης Λαμπρινίδης.

«Με το νόμο 5106/2024 που ψηφίστηκε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων, κατ’ αρχήν της Θεσσαλίας, με τη σύσταση Οργανισμού που είναι Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου, ανώνυμη εταιρεία».

Στις θέσεις της κυβέρνησης και τις δηλώσεις Σκυλακάκη περί αποκλειστικής ιδιοκτησίας του Δημοσίου με συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης, «απαντά η εμπειρία της ελληνικής κοινωνίας σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπου μετοχοποιήσεις τέτοιων δημόσιων φορέων οδήγησαν εντέλει στην ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές … με έναν απλό νόμο ή μια υπουργική απόφαση μπορεί να αλλάξουν οι επιλογές, ο μέτοχος να αγοράσει την εταιρεία, να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο».

«Τα ξέρει ακόμη κι ο απλός λαός, ας μην χρησιμοποιούμε προσχήματα. Προχωράμε με άσχημο τρόπο, κατ’ αρχήν, εντελώς αντικανονικό, πρέπει να το σημειώσουμε, στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Αντίκειται όχι μόνο στο εθνικό Δίκαιο που είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά και γενικότερα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο του κράτους Δικαίου».

«Το πρόβλημα δεν είναι η ολλανδική εταιρεία, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη … έγινε διαβούλευση μόλις 8 ημερών όταν προβλέπονται τουλάχιστον 2 εβδομάδες για μία υποτυπώδη διαβούλευση … το κυριότερο ζήτημα είναι η προφανής παράβαση των ευρωπαϊκών Οδηγιών, τόσο για τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων, όσο και για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Πρέπει να τα εκπονεί και να τα υλοποιεί δημόσιος φορέας, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και το ελληνικό Δίκαιο … αυτά είναι τα σοβαρά θέματα, θέτουν σοβαρά θέματα νομιμοποίησης».

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κινηθεί αναλόγως, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας πρέπει να καταλάβουν ότι το νερό είναι ο βασικός συντελεστής της παραγωγής.  Η Θεσσαλία παράγει το 20% της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ακαθάριστη αξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι δύο βασικότεροι συντελεστές είναι η ενέργεια και το νερό. Το 92% των υδάτων της Θεσσαλίας προορίζεται για άρδευση. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη. Βασικοί τομείς παραγωγής και οι ίδιοι οι παραγωγοί ουσιαστικά εξαρτώνται πλέον από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ήδη, αυτό γίνεται στην ενέργεια, το ίδιο θα γίνει και με το νερό. Οι τοπικές κοινωνίες, οι άμεσοι παραγωγοί προϊόντων, πρέπει να κινητοποιηθούν προς πάσα κατεύθυνση, τόσο στην νομική όσο και στην πολιτική πτυχή του θέματος, που το επόμενο διάστημα πρέπει να αναδειχθούν ουσιαστικά».

«Δεν πρόκειται για κάτι “μακριά από την Αθήνα”, σε κάποια Περιφέρεια … μιλάμε για βασικό κλονισμό της παραγωγικής δομής, με την πιθανή ιδιωτικοποίηση των υδάτων, εκκινώντας από την Θεσσαλία. Ουσιαστικά, παραδίδουμε στην εξάρτηση από ιδιώτες έναν σοβαρότατο τομέα του ελληνικού ΑΕΠ. Έτσι να το αντιληφθούμε».

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Εσύ δηλαδή Τρικαλινέ, είσαι τώρα υπέρ της Κρατικής Εταιρείας και κατά της ιδιωτικής; Ούτε ο Άδωνις τέτοιες κωλοτούμπες. Σε λίγο θα μας πεις να αγοράσουμε και νανογιλέκα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης