"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Δημήτρης Κάβουρας : Το μόνο παράλληλο πρόγραμμα είναι το μνημόνιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το «παράλληλο πρόγραμμα» που επιδίωκε να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και το οποίο κατατέθηκε με τη μορφή νομοσχεδίου στη βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας 14/12, αποσύρθηκε άρον-άρον την Πέμπτη 17/12 μετά από απαίτηση της Τρόικας!

H συγκυβέρνηση ταπεινώθηκε και εξευτελίστηκε για μια ακόμα φορά από τους «θεσμούς», το κουαρτέτο, την Τρόικα, τους δανειστές-τοκογλύφους, την πολιτισμένη Ευρώπη, και κανένας τους δεν ντράπηκε και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει παραίτηση μπροστά στην ωμή επέμβαση και τον ωμό εκβιασμό.

Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τη μορφή νομοσχεδίου, και για το οποίο οι ΑΝΕΛ δήλωσαν περήφανοι, δεν ήταν τίποτα άλλο από …ανεμογκάστρι!

Και τι σύμπτωση. Η απόσυρσή του έγινε την ώρα που ο Δραγασάκης το εκθείαζε στο ραδιόφωνο «στο κόκκινο»!

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονταν διατάξεις που αφορούσαν στην ίδρυση ΚΕΠ των φτωχών, ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων και παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016. Πρόβλεπε επίσης την «παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές».

Κανένας από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει παραίτηση μετά από αυτό το ρεζίλι. Και αυτό διότι στο όνομα του Τσίπρα πέταξαν κάθε τσίπα, ξετσιπώθηκαν τελείως, και έχουν λάβει τις αποφάσεις τους: θα υπηρετήσουν τις απαιτήσεις της Τρόικας και τα μνημόνια μέχρι κεραίας για να παραμείνουν στην εξουσία πάση θυσία. Για να μην κινδυνέψει το αστικό πολιτικό σύστημα, για να σωθεί. Και θα πουν κάθε ψέμα για αυτό. Ότι η ανεργία μειώθηκε, ενώ αυτή αυξήθηκε, ότι βελτιώθηκε η οικονομία, ενώ έχει βαλτώσει, ότι πετάει ο γάιδαρος λίγα μέτρα και άλλα φαιδρά.

Λίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές και έχουν καταρρεύσει οι όποιες προσδοκίες για κάποια βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το τρίτο μνημόνιο εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και οι υποσχέσεις για ένα  παράλληλο πρόγραμμα διαψεύστηκαν παταγωδώς. Το μόνο πραγματικό πρόγραμμα για την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, είναι το καταστροφικό μνημόνιο που οδήγησε την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό στην εξαθλίωση.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά το γεγονός ότι το μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο για τους κεφαλαιοκράτες για την έξοδο από την κρίση τους και καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα οι λαθεμένες εκτιμήσεις σχετικά με τα υποτιθέμενα περιθώρια άσκησης «άλλου μείγματος πολιτικής». Καμία «ενδιάμεση» λύση δεν μπορεί να υπάρξει, και κανένα άλλο «μείγμα πολιτικής» δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., η οποία επιβάλει μια κατάσταση «μνημονίου διαρκείας» για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με την ολοκληρωτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του στις απαιτήσεις των δανειστών.

Οι αντιδράσεις που δημιουργούνται μέσα στην κοινωνία από την υλοποίηση των μέτρων του βάρβαρου 3ου μνημονίου οδηγούν στην ραγδαία απώλεια της λαϊκής στήριξης και ανοχής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με αποτέλεσμα αυτή να αναζητά σωσίβιο διάσωσης στα μνημονιακά κόμματα του παλιού κομματικού συστήματος, σε αυτούς που ευθύνονται για την εξαθλίωση της κοινωνίας, και σε αυτούς που κάποιοι τους έστειλαν στη βουλή για να την διακωμωδήσουν. Επειδή όμως μια ελάχιστη στήριξη δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η αγανάκτηση της κοινωνίας από την συνέχιση της μνημονιακής λαίλαπας που λεηλατεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα 5 χρόνια τώρα, και ακόμα περισσότερο δεν είναι αρκετή να κατευνάσει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή των μνημονιακών ρυθμίσεων που αφορούν στους πλειστηριασμούς κατοικιών, καταστημάτων κλπ, και τα νέα σκληρότερα μέτρα που αφορούν στην πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και στην παραπέρα φορολεηλασία, για το λόγο αυτό δρομολογούνται ευρύτερες μνημονιακές πολιτικές συναινέσεις μεταξύ των ισχυρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Οι παλιοί μνημονιακοί θα βρεθούν σε μια μεγάλη αγκαλιά με τους νεομνημονιακούς του ΣΥΡΙΖΑ, με κουμπάρο τον Παυλόπουλο και τον Ρουσόπουλο να φέρνει τα συχαρίκια. Ο λαός θα διαπιστώσει για μία ακόμα φορά την πραξικοπηματική παραποίηση της εντολής και της ψήφου του: Ψήφισε ΟΧΙ στα μνημόνια και το μετέτρεψαν σε ΝΑΙ σε αυτά. Ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και θα του βγει Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ- Ένωση Κεντρώων, ή Ποτάμι.

Η εργατική τάξη πρέπει να διεξάγει αποφασιστικό αγώνα ενάντια στη ντόπια αστική τάξη, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους εθνικούς εργολάβους, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις τους και ενάντια στους «θεσμούς», την Τρόικα και το κουαρτέτο. Με αυτούς θα συγκρουστούμε γιατί δεν γίνεται αλλιώς, γιατί ο άλλος δρόμος είναι η συνεχιζόμενη μνημονιακή κόλαση. Πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και με ενιαίο μέτωπο να διεκδικήσει την κυβερνητική και την συνολική εξουσία για την κατάργηση των μνημονίων και την διαγραφή του δημόσιου χρέους σαν προϋπόθεση για την βελτίωση της ζωής της.

Οι Αριστερά πρέπει να απαντήσει με ενιαίο πολιτικό αντιμνημονιακό μέτωπο απέναντι στο μαύρο μνημονιακό μέτωπο το οποίο ήδη υπάρχει και κυριαρχεί και από το οποίο μαγειρεύεται και κυβερνητικό μέτωπο για να υλοποιηθεί το 3ο μνημόνιο.

Η Αριστερά δεν είναι νοσοκόμα του άρρωστου και σε βαθιά κρίση καπιταλιστικού συστήματος, αλλά ο νεκροθάφτης του! Η Αριστερά δεν ψηφίζει και δεν υλοποιεί μνημόνια.

Για εμάς τους κομμουνιστές στα μνημόνια συμπυκνώνεται η συνολική καπιταλιστική πολιτική για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Και η ανατροπή της ταυτίζεται με την ανατροπή της ίδιας της αστικής εξουσίας και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου η οποία αποτελεί την μοναδική πόρτα για την είσοδο στην αταξική-ακρατική κοινωνία, στο σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Και για αυτό τα συνθήματα-στόχοι για την ακύρωση των μνημονίων και την διαγραφή του χρέους αποκτούν επαναστατικό χαρακτήρα. Διότι μόνο με επανάσταση υλοποιούνται!

Είμαστε όμως διατεθειμένοι να συμπορευτούμε σε κοινό μέτωπο μαζί με εργάτες και εργαζόμενους που δεν έχουν κατανοήσει ακόμα την αναγκαιότητα της δικτατορίας του προλεταριάτου. Με κοινό στόχο την οικοδόμηση αντιμνημονιακού μετώπου για την ακύρωση των μνημονίων και την αναγκαία διαγραφή του χρέους.

Κάβουρας Δημήτρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης