"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24.5 C
Trikala

Δημήτρης Παπαθανασίου: Ως ΜέΡΑ25, καλούμε την κοινωνία σε μία συνολική μομφή στην ολιγαρχία και τις πολιτικές της

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 πάνω σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μίλησε στο tv.10.gr ο υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων Δημήτρης Παπαθανασίου.

Ο υποψήφιος βουλευτής τόνισε ότι «το γενικότερο κλίμα αγανάκτησης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρχε και πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τα pushbacks, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, η αυθαίρετη αστυνομική βία, η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, των ανθρώπων του πολιτισμού, των υγειονομικών, των φοιτητών, η οργή του κόσμου είχε βρει διάφορους μικρούς, αυθόρμητους τρόπους να εκφράζεται» και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν ΜέΡΑ25, σε μία συνολική μομφή στην ολιγαρχία και τις πολιτικές της.

Πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος να εξελίσσεται σε μέγγενη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την αντιμετώπιση τους;

Σήμερα, η κοινωνία βρίσκεται σε πόλεμο με την ακρίβεια στο χώρο της ενέργειας, αλλά και για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Από τη μία, η «Μητσοτάκης ΑΕ» ανήκει κυριολεκτικά στους μαυραγορίτες που νέμονται το ψευτο-χρηματιστήριο ενέργειας. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δεσμευτεί τόσο για κατάργησή του όσο και για ρεαλιστικά μέτρα που εξασφαλίζουν φτηνό και επαρκές ρεύμα.

Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωφρενικές αυξήσεις στα ενεργειακά τους κόστη και την ίδια ώρα κάποιες κατηγορίες παραγωγών να αποκομίζουν σημαντικά υπερκέρδη, λόγω της δομής της αγοράς. Διότι σύμφωνα με το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, όλοι οι παραγωγοί ανεξάρτητα από το δικό τους κόστος, πληρώνονται με βάση το κόστος της οριακής μονάδας, δηλαδή της ακριβότερης μονάδας!

Να γιατί το ΜέΡΑ25 επιμένει να καταργηθεί άμεσα το ψευτό-χρηματιστήριο της ενέργειας αλλά και η οριακή τιμολόγηση του ρεύματος ώστε μια μεγάλη μείωση στην τιμή του ρεύματος να καταστεί απόλυτα εφικτή.

Για την ενεργειακή ακρίβεια συνεπώς ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Διαφορετικά πλαφόν στην χονδρική τιμή σε μονάδες παραγωγής με διαφορετικό μέσο κόστος (με την χονδρική λίγο υψηλότερη από το μέσο κόστος της μονάδας).

2. Ελάχιστη παραγωγή ανά μονάδα παραγωγής στη συγκεκριμένη χονδρική τιμή.

3. Λιανική τιμή κοινή για όλους που να μην ξεπερνά πάνω από 5% τον μέσο όρο της χονδρικής τιμής όλων των μονάδων του δικτύου.

4. Κατάργηση του ψευτοχρηματιστήριου της ενέργειας.

Στην αγορά τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών από την άλλη , με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το market pass η «Μητσοτάκης Α.Ε.» εντείνει τον επιδοματικό λαϊκισμό της ενόψει εκλογών. Την ώρα που τα οικονομικά αδιέξοδα για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, γίνονται όλο και μεγαλύτερα, η Κυβέρνηση επιλέγει επικοινωνιακού τύπου μέτρα που δεν ανακουφίζουν στην πραγματικότητα τα πληττόμενα νοικοκυριά. Ούτε το καλάθι της συμφοράς του κ. Γεωργιάδη -όποια μορφή κι αν λάβει (αποκριάτικο, σαρακοστιανό, πασχαλινό)-, ούτε τα πολλαπλά κουπόνια του κ. Μητσοτάκη που «μείναμε Ευρώπη» για να μην καταλήξουμε σε αυτά, αλλά τελικά με αυτά έχει καταντήσει να ζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας επί των ημερών της Μητσοτάκης Α.Ε., αποτελούν λύση στα εντεινόμενα προβλήματα.

Για την πάταξη της ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά είδη και την αισχροκέρδεια στα είδη διατροφής ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

1.Άμεσα πραγματική στήριξη με χορήγηση ΑΤΑ στον κατώτατο μισθό , στις συντάξεις και στα επιδόματα.

2.Μείωση του ΦΠΑ στο 15% στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στο 6% στα βασικά είδη διατροφής.

3.Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και την ενεργοποίηση φυσικά όλων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια των λίγων σε βάρος των πολλών.

Οι υποκλοπές θα επηρεάσουν το εκλογικό σώμα στις επικείμενες εκλογές;

Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πάρα πολύ σοβαρό και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, θα είχε ήδη παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα μετά και την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνει «νόμιμες» επισυνδέσεις σε βάρος Υπουργού της Κυβέρνησης και ανώτατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη.

Αυτό όμως δεν δίνει το άλλοθι στα μνημονιακά κόμματα να προβούν σε μια νέα κοκκορομαχία, η οποία θα αφήνει απέξω τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου και θα εστιάζει σε μία κακοφωνία, όπου δεν θα συζητηθεί καν το θεσμικό πλαίσιο των υποκλοπών, στο οποίο συνέβαλαν όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου, όπως άλλωστε φάνηκε και από την πρόσφατη συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις υποκλοπές στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εμείς ως ΜέΡΑ25, καλούμε την κοινωνία σε μία συνολική μομφή στην ολιγαρχία και τις πολιτικές της, που χρειάζονται τα ανδρείκελα της ΕΥΠ και την καταστολή για να επιβάλλουν την νέα λεηλασία σε βάρος των πολλών, την ώρα που οι πολύ λίγοι με τις πλάτες της Μητσοτάκης Α.Ε., αλλά και των μνημονιακών προκατόχων του -ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- κερδοσκοπούν ασύστολα. Αυτή η συνολική μομφή, μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την Ρήξη που προτείνει το ΜέΡΑ25. Ρήξη με το συνολικό πλαίσιο «αποδημοκρατικοποίησης» της κοινωνίας μας.

Το ΜέΡΑ25 έχει απευθύνει πρόσκληση σύμπραξης της βάσης των προοδευτικών κομμάτων για ένα πραγματικό πρόγραμμα Ρήξης. Πόσο εφικτό είναι αυτό να επιτευχθεί;

Η πρόσκλησή μας αυτή είναι η λογική συνέπεια της απόφασης του Συνεδρίου μας τον περασμένο Μάιο, όταν προσκαλέσαμε με τα «7 σημεία» που διατυπώσαμε ολόκληρο το χώρο των αυτοπροσδιοριζόμενων ως προοδευτικών δυνάμεων, όποιες και να είναι αυτές, κοινοβουλευτικές ή μη, σε μια συνεννόηση. Εμείς που αγαπάμε την απλή αναλογική πρέπει να την τιμήσουμε, λέγοντας ότι χρειάζεται μια προγραμματική σύγκλιση όλως όσων πιστεύουν στην απλή αναλογική και πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για διαφορετικούς λόγους έκλεισαν κάθε  πόρτα διαλόγου μαζί τους που προσπαθήσαμε να ανοίξουμε, εμείς όμως συνεχίζουμε.

Εμείς λέμε ότι για να σεβαστούμε την απλή αναλογική, θα πρέπει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσουμε για τα πέντε πράγματα που θα κάνουμε τις πρώτες ημέρες. Αυτό δεν γίνεται μετά τις εκλογές. Ασφαλώς και δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Σε πέντε πράγματα όμως θα συμφωνήσουμε. Και έτσι θα ξεκινήσει να επιτευχθεί η προγραμματική συνεργασία σε μια σταθερή βάση Ρήξης και Σύγκρουσης με το πολιτικό σύστημα της ολιγαρχίας και των πολιτικών εκφραστών της.

Η αρχή της εκλογικής μάλιστα συμπόρευσης και συστράτευσης πράγματι έγινε μόλις πρόσφατα με τη θετική απάντηση, στο κάλεσμα που απευθύναμε, από την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας και άλλων συλλογικοτήτων, αλλά και ανένταχτων προσώπων που ανήκουν στο χώρο της ανυπότακτης και ανυπάκουης Αριστεράς. Ξεκινάμε την κοινή μας εκλογική πορεία και θα συνεχίσουμε τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή , στα κινήματα και στους δρόμους να παλεύουμε για να ανατρέψουμε το σάπιο καθεστώς της χρεοδουλοπαροικίας και της μεταδημοκρατίας που επιχειρούν να επιβάλλουν η «Μητσοτάκης Α.Ε.» και οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις .

Υπό ποιες προϋποθέσεις το ΜέΡΑ 25 θα συμμετείχε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση;

Θα συμμετείχε μόνο σε μια κυβέρνηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα ήθελαν όπως και εμείς επιδιώκουμε, να καταργήσουν το χρηματιστήριο ενέργειας, να προστατέψουν αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία από τα κοράκια των funds, να καταργήσουν τον ΗΡΑΚΛΗ, να κατοχυρώσουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και της παιδείας , να οδηγήσουν την χώρα μακριά από τις πολεμοχαρείς εναγκαλισμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, να τερματίσουν  τις εξορύξεις που πληγώνουν ανεπανόθωτα τη φύση και το περιβάλλον.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις στις οποίες αν συμφωνούσαμε προεκλογικά με αυτές τις πολιτικές προοδευτικές δυνάμεις, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο στήριξης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που μετεκλογικά θα επιχειρούσαν να φτιάξουν.

Τώρα πλέον είναι αργά για κάτι τέτοιο, αφού σχεδόν ένα χρόνο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Προφανώς όλα αυτά που προανέφερα δεν την ενδιαφέρουν. Προφανώς έχει δεσμευτεί στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία όπως την άφησε το 2019. Δεν έμαθε από τα λάθη της. Δεν έμαθε από το γεγονός ότι συρρικνώνεται η εκλογική της δύναμη και το πολιτικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ , ακόμα και στα 4 χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Με γεια της με  χαρά της . Εμείς θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια αριστερή και μαχητική αντιπολίτευση σε κάθε εξουσία με την οποία οι ολιγάρχες θα φροντίσουν να αντικαταστήσουν την «Μητσοτάκης Α.Ε.».

Και μέσα στη Βουλή και έξω στο δρόμο.

Ο κύβος ερρίφθη και οι πρώτες κάλπες θα στηθούν στις 21Μαΐου, στην σκιά του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Θεωρείται ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή εκλογική θέση και αυτό θα καταγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα;

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στην κοινωνία υπάρχει μία αντισυστημική κατεύθυνση που εμφανίσθηκε πριν το έγκλημα στα Τέμπη, η οποία βεβαίως αυξήθηκε επιθετικά μετά από αυτό. Πριν από 2-3 χρόνια υπήρχε μία απάθεια, μία αποστροφή προς τα πολιτικά ζητήματα. Αυτό είχε αρχίσει να αλλάζει αρκετά πριν την τραγωδία των Τεμπών. Η τραγωδία των Τεμπών ήταν ένας καταλύτης.Το κατά πόσον αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε, αλλά εμείς στο ‘ΜέΡΑ25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ” είμαστε αποφασισμένοι να μετουσιώσουμε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου και της νεολαίας ιδίως, σε πολιτικό διακύβευμα αμφισβήτησης και ανατροπής του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος εξουσίας. Το γενικότερο κλίμα αγανάκτησης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρχε και πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τα pushbacks, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, η αυθαίρετη αστυνομική βία, η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, των ανθρώπων του πολιτισμού, των υγειονομικών, των φοιτητών, η οργή του κόσμου είχε βρει διάφορους μικρούς, αυθόρμητους τρόπους να εκφράζεται. Η διαχείριση του συστήματος με βάση τους κανόνες της μνημονιακής απαξίωσης, της λιτότητας, του κατακερματισμού και της ιδιωτικοποίησης που έχει ακολουθηθεί από αυτή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την υγεία, την ενέργεια, τα αεροδρόμια και το νερό , αλλά κυρίως το σοκ  που προκάλεσαν οι άδικοι θάνατοι των 57 – κυρίως νέων – συνανθρώπων μας, σε συνδυασμό με το εξοργιστικό γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να προσπαθήσει να συγκαλύψει την εγκληματική τους διαχείριση, έσπασε ένα πολιτικό φράγμα. Από αυτό το φράγμα βγήκαν άνθρωποι στους δρόμους που δεν είχαν φανεί για μια οκταετία, από το δημοψήφισμα του 2015.Μέσα σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες,  νέες και νέοι, συμπολίτες μας αγανακτισμένοι από όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο πολιτικό υποκείμενο που θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επερχόμενη  εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζουμε να τον παίξει με συμπρωταγωνιστές την Αριστερά και το “ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη”

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την επόμενη φορά να κατέβει ο Παπαθανασίου με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ..έχει κάνει ένα πέρασμα από όλα τα κόμματα τα αριστερά ,μη εξαιρουμένου και του ΠΑΣΟΚ..

  2. Τι πρόγραμμα MEΡA25 για τα καύσιμα κ την ενέργεια?
    Αφού θα υπάρχει δελτίο, μετά την εφαρμογή της ΔΗΜΗΤΡΑΣ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης