"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27.1 C
Trikala

Ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα – Σκρέκας: προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και παροχή ενεργειακής κάρτας

lafarm

Σχετικά άρθρα

 Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας κατέχοντας τη 2η θέση στην Ευρωπαική Ενωση μετά τη Βουλγαρία χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η ενεργειακή ένδεια είναι απούσα από τις υπόλοιπες χώρες.

 Η προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και η παροχή ενεργειακής κάρτας για την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προιόντων που θα εξασφαλίζουν τις ελάχιστες συνθήκες θερμικής άνεσης σε ευάλωτα νοικοκυριά είναι δύο από τα βασικά μέτρα που υιοθετεί το Σχέδιο, το οποίο υπέγραψε αυτές τις μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας . Ωστόσο εκτιμάται ότι το καθένα από αυτά θα αφορά περίπου 100.000 νοικοκυριά που βιώνουν ακραίες συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι καταγγελίες καταναλωτών στον τομέα της ενέργειας που λαμβάνει και η ελληνική ΕΚΠΟΙΖΩ αυξήθηκαν ήδη από τις αρχές του έτους και πλέον αποτελούν τη δεύτερη πηγή καταγγελιών μετά τις Τράπεζες.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα σε ορεινές περιοχές

Σίγουρο, πάντως, θεωρείται ότι οι ορεινές περιοχές έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επίσης και ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο τελευταίων χειμώνων που έκλεισαν τους πολίτες στο σπίτι, άλλαξαν για άλλη μια φορά το δεδομένα προς το δυσμενέστερο.

Σύμφωνα με ευρωπαικό έργο με περιοχή μελέτης το Μέτσοβο που επέβλεπε ο καθηγητής του ΕΜΠ, μέσω ειδικών μετρητών κατανάλωσης και αισθητήρων μέτρησης θερμοκρασίας και υγρασίας που τοποθετήθηκαν σε κατοικίες, προέκυψε ότι σε σπίτια με εισοδηματική άνεση ο κατ΄οίκον περιορισμός είχε ως αποτέλεσμα αυξήσεις ρεύματος έως και 20% σε κάποιες περιπτώσεις και αύξηση θερμοκρασίας 1- 2 βαθμών καθώς δούλευαν περισσότερο τα συστήματα θέρμανσης: «Το ανησυχητικό όμως ήταν ότι στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος η καταναλωση παρέμεινε η ίδια ή παρατηρήθηκε ελάχιστη αύξηση και η θέρμανση της κατοικίας φάνηκε να μην έχει κάποια διαφοροποιηση. Κι αυτό σημαίνει ότι αυτά τα νοικοκυριά είχαν χειρότερες συνθήκες διαβίωσης από ό,τι πριν» εξηγεί ο κ. Δαμίγος.

Τα βασικά μέτρα που προτείνει το Σχέδιο

Πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής ένδειας, θα έχουν τα μέτρα βελτίωσης του σχήματος του κοινωνικού τιμολογίου και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • Παροχή προνομιακού τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένα έτη στην περίοδο 2021 – 2030 αναλογα με τις διαμορφωθείσες ακραίες και έκτακτες συνθήκες. Το κόστος της δημόσιας δαπάνης αναμένεται κατ΄ελάχιστο σε 40 εκ. ευρώ το χρόνο και θα αφορά 100.000 πληττόμενα νοικοκυριά.
  • Διάθεση «ενεργειακής κάρτας» σε πληττόμενα νοικοκυριά που θα εξασφαλίζει την παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προιόντων σε προνομιακή τιμή. Η κάρτα θα διατεθεί για την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης των πληττόμενων νοικοκυριών. Το μέτρο μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών, όπως παρατεταμένη οικονομική ύφεση, περίοδοι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες ενδεχομενως να διαφοροποιούνται ανά κλιματική ζώνη. Το κόστος της δημόσιας δαπάνης αναμένεται κατ΄ελάχιστο σε 40 εκ. ευρώ το χρόνο και θα αφορά 100.000 πληττόμενα νοικοκυριά.
  • Πρόβλεψη αυτόματης μετάπτωσης ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας στην περίπτωση καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας υπό την προυπόθεση ότι καλύπτουν τα προβλεπόμενα κριτήρια καθορισμού των πληττόμενων νοικοκυριών.
  • Καθορισμός ενός ορίου εκλάχιστης καταναλωσης ενεργειακών προιόντων σε ετήσια βάση κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.
  • Διευκόλυνση αποπληρωμής και υιοθέτηση ενός ευνοικότερου πλαισίου διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης βάσει ενός ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης των πληττόμενων νοικοκυριών).
  • Περιορισμός κατανάλωσης ενεργειακών προιόντων με καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των λογαριασμών μέσω έξυπνων μετρητών που θα δίνουν τη δυνατότητα διαχείρισης και ελέγχου από τον ίδιο τον καταναλωτή. Ο προυπολογισμός της δράσης ανερχεται σε 30 εκ. ευρώ και αφορά 150.000 πληττόμενα νοικοκυριά.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων πληττόμενων νοικοκυριων και προώθηση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Η δράση προυπολογισμού 1,8 δισ. θα αφορά 120.000 πληττόμενα νοικοκυριά και θα προβλέπει κίνητρα και για ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Παράλληλα με τα οικονομικά και κανονιστικά μέτρα, θα σχεδιαστούν και δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γεια σου Σκρεκα εσύ ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης διαλυσατε την ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας. Φυσικό αέριο και ΑΠΕ θελατε; Ας το λουστούμε τώρα . Είστε ιδεοληπτικοι και επικίνδυνοι , το θέμα είναι πως τις ιδεοληψίες σας τις πληρώνουμε εμείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης