"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.2 C
Trikala

Εξεταστική για τις λίστες Πέτσα με τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μετά από μια εκρηκτική συζήτηση η Ολομέλεια αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση μέσω δημοσκοπήσεων και κρατικής χρηματοδότησης σε ΜΜΕ, τις γνωστές δηλαδή «λίστες Πέτσα».

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε με άνετη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 142 θετικές ψήφους σε 249 ψηφίσαντες, γεγονός που αποτελεί σημαντική κοινοβουλευτική ήττα για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε απαιτούνταν 120 ψήφοι για να περάσει η συγκεκριμένη πρόταση.

Από τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τον Χάρη Θεοχάρη να δυναμιτίζει σχεδόν με το «καλημέρα» τη συνεδρίαση, καθώς πριν καν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν επί της αντιπρότασης του κόμματός του για διεύρυνση του χρόνου της εξέτασης έως το 2015 και την αφαίρεση των χαρακτηρισμών. 

Ο Χάρης Θεοχάρης εισέπραξε την αποδοκιμασία από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία συμφώνησαν να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης αλλά κάλεσαν τη Ν.Δ. να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.

Μετατρέψατε τη Δημοκρατία σε καθεστώς Όρμπαν-Κουρτς

Δυναμική ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκτόξευσε δηλητηριώδη βέλη προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Έκανε λόγο για ένα συνοθύλευμα διαπλοκής, προπαγάνδας και αυταρχισμού μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας  και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να παλέψει την πανδημία, θέλησε να εξαγοράσει την αλήθεια, μετατρέποντας μια ευρωπαϊκή δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς.

Βαρύ «κατηγορώ» και από τον Δ. Κουτσούμπα

Με σκληρά λόγια τοποθετήθηκε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν οργάνωσε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβολιασμό.

«Δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν. Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας» είπε ενδεικτικά.

Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας σε όσα σύσσωμη η αντιπολίτευση της καταμαρτυρά για απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από πακτωλό χρημάτων και από κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, όπως επίσης κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και τσουνάμι απευθείας αναθέσεων, η κυβέρνηση δια του υπουργού Επικρατείας επιχείρησε για άλλη μία φορά με μεγαλοστομίες και δημαγωγικές κορώνες να αποπροσανατολίσει.

«Πραγματικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού» είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που «προσβάλλει διπλά πολίτες και δημοσιογράφους», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε την ουσία της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ ως «απολύτως έωλη», καθώς «ήδη έχει ασκηθεί για το ζήτημα αυτό πέντε φορές κοινοβουλευτικός έλεγχος, έχουν κατατεθεί έγγραφα και το θέμα έχει εξαντληθεί». Η κοινωνία, είπε, «προφανώς και δεν ασχολείται με το θέμα της καμπάνιας αλλά εσείς το φέρνετε τώρα και μάλιστα με αναφορές στο τι συμβαίνει στην Αυστρία». Και αναρωτήθηκε, «εάν δεν είχε γίνει αυτό στην Αυστρία θα ερχόσασταν σήμερα με αυτή την πρόταση;» Αυτό, είπε είναι «απλώς πολιτικός αριβισμός και τίποτε άλλο».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι διπλά προσβλητική και για τους πολίτες και για τους δημοσιογράφους» είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας: «Όταν αναγράφετε στον τίτλο της “παραπλάνηση των πολιτών για την εξέλιξη των πολιτικών τάσεων, επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης…” θωρείτε πως οι πολίτες είναι αγέλη; Τι τύπου πατερναλισμός είναι αυτός; Που θεωρείτε ότι οι πολίτες δεν έχουν την ωριμότητα να δουν να κρίνουν και να συγκρίνουν». Σε σχέση δε με τους δημοσιογράφους, σχολίασε «αλήθεια, θεωρείτε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι τέτοιας ψυχολογίας και χαρακτηρολογίας ώστε μόλις δουν κάποια χρήματα να εισρέουν, αμέσως αλλάζουν την πολιτική τους τάση, την κριτική τους στάση; Εάν πιστεύετε κάτι τέτοιο, πείτε το ευθέως και πείτε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι είναι “πουλημένοι εάν αυτή είναι η απάντησή σας, γιατί αυτό είναι που γράφετε στην δική σας πρόταση».

Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε πως «εμείς δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια» και έριξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ για την χρονική διερεύνηση της Επιτροπής, λέγοντας πως «νομίζω ότι θα πρέπει να είναι πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», και πρότεινε σκωπτικά «να διευρυνθεί και το εύρος των χρηματοδοτούμενων Μέσων» για να εξεταστούν και οι Monde, Figaro, Times, Telegraph, Politico κ.λπ, γιατί «όλοι αυτοί έχουν πει επαινετικά λόγια για τη χώρα».

Ο υπουργός εκτίμησε πως «και αυτή η ευκαιρία που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση δυστυχώς θα πάει χαμένη», λέγοντας πως η επιλογή να διερευνηθεί μόνο η περίοδο κυβέρνησης της Ν.Δ. και όχι και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αλα κάρτ διερεύνηση και διαφάνεια με προκατασκευασμένο πόρισμα εκ της προτάσεως της συστάσεως, «γι’ αυτό και δεν γίνεται αποδεκτή».

Η Ν.Δ. «δε θα καταθέσει δική της πρόταση» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, αλλά «θα είμαστε εκεί, με σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με σαφή επιλογή να δούμε τις τυχόν παθολογίες που έχουν ενσκήψει και να είμαστε δημιουργικοί στο πώς θα θεραπευτούν. Θα κληθούν όλοι οι μάρτυρές που πρέπει από όλους τους χρονικούς ορίζοντες και θα υπάρξει μια πλήρη διαλεύκανση όπως την επιθυμούμε όλοι», σημείωσε.

Εγκάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι και σε όλες τις χώρες έγιναν ανάλογες καμπάνιες ενημέρωσης και δεν υπήρξαν τέτοια ζητήματα και τους καταλόγισε ότι εσείς «εμμέσως εδώ αμφισβητείτε και την επιχείρηση του εμβολιασμού και της ενημέρωσης για τη δημόσια Υγεία». Αυτή είπε «είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την επαμφοτερίζουσα στάση και να πούμε ναι ή όχι στην ενημέρωση του κοινού και την προστασία από τη νόσο. Κατηγορηματικά χωρίς ναι μεν αλλά…».

Αναφέροντας ότι ο κ. Τσίπρας είπε στην ομιλία του επικριτικά ότι “η κυβέρνηση μας έλεγε ότι το εμβόλιο σώζει και τώρα νοσούν και εμβολιασμένοι”, ο κ. Γεραπετρίτης απευθύνθηκε προς την αξιωματική αντιπολίτευση ρωτώντας «αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει σήμερα να κινδυνολογούμε σε ό,τι αφορά την χρήση του εμβολίου;» και προσέθεσε ότι «το πρόβλημά σας δεν είναι η διαδικασία» της καμπάνιας, «ούτε και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά η πραγματικότητα».

Απέρριψε ότι σήμερα δεν υπάρχει πλουραλισμός στην ενημέρωση, αντιτείνοντας ότι «σήμερα οι μισές τουλάχιστον εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας είναι κριτικές προς την κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε ως “λεπτή ειρωνεία” τις αναφορές του κ. Τσίπρα για κατεδάφιση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, λέγοντας ότι ήταν αυτός που κατά τη διακυβέρνησή του την “κατεδάφισε” και του επιτέθηκε προσωπικά, χαρακτηρίζοντάς τον «αγωγό διοχέτευσης χυδαιότητας».

Αυτό, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, που ακούμε σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι γιατί έγινε η καμπάνια αλλά γιατί δεν πήρε χρήματα το Documentο» και προσέθεσε ότι «εάν σήμερα θέλετε να είστε παραστάτες του Documento καλύτερα να συμβουλευτείτε τον διευθυντή της ΑΥΓΗΣ που έχει καταφερθεί κατά της εφημερίδας αυτής ακριβώς επειδή θεωρούσε ότι οι αναρτήσεις του ιδιοκτήτη της ήταν πέραν της πολιτικής δεοντολογίας».

Παρατήρησε πως για πρώτη φορά δόθηκε το 30% της καμπάνιας, όπως προβλέπεται από τον νόμο, σε περιφερειακά μέσα και σημείωσε ότι αυτό θα αναδειχθεί από την Εξεταστική Επιτροπή. Επίσης ρώτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τι γίνεται με την καμπάνια ενημέρωσης που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει τώρα ή θα ξεκινήσει μετά την πανδημία;»

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε “ιστορική” τη σημερινή συνεδρίαση υπενθυμίζοντας ότι το δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία είναι κάτι που το επανέφερε, από το 1927, στο Σύνταγμα η Ν.Δ. και ενώ ήταν πλειοψηφία και αυτό δείχνει «πολιτική γενναιότητα». Μάλιστα χαρακτήρισε «ψεύδη» και «απίστευτη πολιτική λαθροχειρία» τις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το δικαίωμα αυτό έγινε με πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΤα  και καταθέτοντας τις σχετικές προτάσεις κατά την προτείνουσα Βουλή, υπενθύμισε ότι η πρόταση στην αναθεωρητική Βουλή που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για τη δυνατότητα μιας εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης