"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

Εορταστικές διατροφικές συμβουλές από το Human Noutrilab – Διαιτολογικό Γραφείο – Μαρία Ραφαέλα Σιούτα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Xριστουγεννιάτικες διατροφικές συμβουλές από το Human Noutrilab – Διαιτολογικό Γραφείο – Μαρία Ραφαέλα Σιούτα

Ποιο γλυκό να καταναλώσω;
Αν θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες τότε ο χαμένος είναι οι κουραμπιέδες. Τα μελομακάρονα αναδεικνύονται πολύ καλύτερη επιλογή καθώς περιέχουν μέλι αντί για άχνη ζάχαρη, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και λιγότερες θερμίδες αφού 1 κουραμπιές (40 γρ.) αποδίδει 240kcal ενώ 1 μελομακάρονο (35 γρ.) αποδίδει 190kcal.


– Καταναλώστε τα μετά τα γεύματα ή σνακ σας, ώστε να μην επηρεάσουν το αίσθημα της πείνας και κορεσμού στα επόμενα γεύματα.

Ενυδατωθείτε σωστά
• Πιείτε ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν το γεύμα.
• Προτιμήστε το κόκκινο κρασί καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.
• Παρ’ όλα αυτά καταναλώστε το με μέτρο καθώς το αλκοόλ μας παρέχει αρκετές <<κενές>> θερμίδες.

Χρησιμοποιώντας μικρότερα πιάτα!
Έρευνες δείχνουν πως αν φάτε σε μικρότερα πιάτα, περίπου στα 25 εκ καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες, λιγότερες θερμίδες, αλλά αισθάνεστε εξίσου ικανοποιημένοι με το να τρώγατε σε μεγαλύτερα πιάτα, όπου θα προσλαμβάνατε και περισσότερες θερμίδες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το μέσο μέγεθος των πιάτων έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια όπως και τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.


Πως φτιάχνω το πιάτο μου!
Ξεκινήστε επιλέγοντας τα λαχανικά. Γεμίστε το μισό σας πιάτο με τη σαλάτα ,επιλέγοντας πράσινες σαλάτες και πολύχρωμα ψητά λαχανικά το 1/3 του πιάτου σας με το κρέας, κ το άλλο 1/3 του πίατου σας με ένα αμυλούχο συνοδευτικό (πχ ρύζι ή πατάτα ή ψωμί κλπ) ή λίγη γέμιση. Αποφύγετε τα ”κακά” λιπαρά, δηλαδή τα τηγανητά και τις σως, προτιμήστε τζατζίκι σπιτικό, μουστάρδα και ίσως λίγη κέτσαπ.

Αποφύγετε να μείνετε νηστικοί πριν τη γιορτινή επίσκεψη
Φροντίστε να καταναλώσετε κανονικά τα γεύματα σας μέσα στη μέρα γιατί αν είστε πολύ πεινασμένοι, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το οποίο και δεν έχετε πραγματικά ανάγκη.

Τις ημέρες πριν και μετά τα γεύματα των εορτών προσπαθήστε να καταναλώσετε πολλά φρούτα και λαχανικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης