"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.4 C
Trikala

«Η αληθινή ιστορία μιας ηρωίδας του Εμφυλίου στο Μουσείο Τσιτσάνη την Τετάρτη 24 Απριλίου»

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»
«Η αληθινή ιστορία μιας ηρωίδας του Εμφυλίου στο Μουσείο Τσιτσάνη την Τετάρτη 24 Απριλίου»
Εμφύλιος 1948. Μια γυναίκα εκτελείται μαζί με άλλους συμπατριώτες στα Γιάννενα έπειτα από μια δίκη-παρωδία: η φιλόλογος και βασικό στέλεχος του Ε.Α.Μ. Ευτυχία Πρίντζου, με σπουδαίο κοινωνικό, παιδαγωγικό και αγωνιστικό έργο. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή, ακόμη και προτού ενταχθεί στο Ε.Α.Μ., στην ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας και στον αγώνα. Ενώ γλύτωσε το απόσπασμα από τους Γερμανούς την τελευταία στιγμή στα χρόνια του πολέμου, τελικά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Έλληνες λίγα χρόνια αργότερα.
Η αγωνίστρια «επιστρέφει» στο σήμερα για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή μέχρι και την εκτέλεσή της. Η Τζίνη Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τον ρόλο της ηρωίδας σε ένα νέο θεατρικό κείμενο του Βασίλη Κονταξή, με στόχο τη μεταφορά επί σκηνής μιας μαύρης σελίδας της ελληνικής ιστορίας αλλά και την αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από την πορεία μια νέας γυναίκας, ταυτισμένης με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.
Η ιστορία της Ευτυχίας Πρίντζου είναι απολύτως πραγματική. Η δίκη της –μάλιστα μέλος του τότε Στρατοδικείου ήταν ο Στυλλιανός Παττακός…– έγινε τον Αύγουστο του 1948, πριν από 75 χρόνια, καθώς και η εκτέλεσή της στο Σταυράκι, λίγο πιο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων…
«Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κονταξής
Μουσική: Δημήτρης Υφαντής
Ερμηνεύει: η Τζίνη Παπαδοπούλου
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
Ώρα: 21:00
Τιμή εισητηρίου:15 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6989696453

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπεύθυνη, υπογεγραμμένη δήλωσις: πληρώνω το εισιτήριο (ας διορθώσουν τη γραφή του οι υπεύθυνοι) στο ΣΧΟΛΙΟ, για να απολαύσει τη σέκτα των Ελλήνων, που δίκαζαν και …τουφεκούσαν γυναίκες. Η πιο βαριά ξεφτίλα βέβαια, είναι να σε δικάζει ο …Παττακός. ”Άνοιξε πέτρα να κλειστώ, ήλιος να μη με βλέπει”.
    ΥΓ. Προς βοήθεια αυτών που ψάχνουν ακόμη τα πραγματικά αίτια του εμφυλίου: ”Ενώ γλύτωσε το απόσπασμα από τους Γερμανούς την τελευταία στιγμή στα χρόνια του πολέμου, τελικά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Έλληνες λίγα χρόνια αργότερα”. Καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη, που είπε και ο Ανδρέας (ο Α΄).

    • Toν Εμφύλιο που ξεκίνησε η τυχοδιωκτική ηγεσία της Αριστεράς τον πλήρωσαν οικογένειες από όλες τις πλευρές.
      Για πες μας για τα θύματα των “oμήρων¨του ΕΛΑΣ μετά τα Δεκεμβριανά που σκότωσαν στην πορεία αποχώρησης , τα παιδομαζώματα, και τις “επιστρατεύσεις” γυναικών ?

        • Μπορεί να ήταν συμμοριτοπόλεμος στην πρώτη φάση του, αλλά στη 2η φάση του ήταν ξεκάθαρα Εμφύλιος Πόλεμος, αφού ο Δημοκρατικός Στρατός είχε σκοπό με το Σχέδιο Λίμνες να χωρίσει την Ελλάδα σε Βόρεια και Νότια όπως την Κορέα.
          Ο δε Μάρκος είχε ζητήσει οι Τσάμηδες, που έδιωξε ο Ζέρβας, να εισβάλουν και να καταλάβουν την Ήπειρο. Αν δεν είχαμε Εμφύλιο, η Ελλάδα θα είχε κερδίσει και τη Βόρεια Ήπειρο στο τραπέζι των νικητών του 2ου ΠΠ, μαζί με τα Δωδεκάνησα.

          • Κύριε Ορθοκωστά, πέστε μας τα ονόματα των δύο συμμοριών στην πρώτη φάση που αναφέρετε. Διότι συμμοριτοπόλεμο ορίζουμε τον πόλεμο μεταξύ συμμοριών, με σκοπό τον έλεγχο μιας περιοχής. Απώτερος σκοπός φυσικά, το κέρδος.
            Εάν εσείς νοείτε κάτι άλλο, ευπρόσδεκτο.
            Τελώ εν αναμονή.

            • Διάλεξε οπλαρχηγό και θα έχεις τη συμμορία του, πχ αυτή που επιτέθηκε στο 5/42 του Ψαρρού και τον δολοφόνησε 19/4/1944 ή στα Δεκεμβριανά τη συμμορία που δολοφόνησε την Ελένη Παπαδάκη.

            • Αγαπητέ κ. Κριαρά. Μην σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας. Πρόκειται για το γνωστό ΣΧΟΛΙΟ, που χωρίς να το αντιλαμβάνεται, κατέστη χειρότερο από το ΚΚΕ. Εξηγώ: το μεν …συμπαθές πια κόμμα, διατηρεί αντιπροσωπεία εν Ελλάδι, από κάτι που εξέλιπε, που ”έκλεισε” λαϊκά. Ο εν λόγω, τάχα μου σχολιαστής, είναι …ενάντιος ΚΑΙ στην αντιπροσωπεία ΚΑΙ σε αυτό που έκλεισε. ΚΑΙ συνεχίζει να το πολεμάει μανιωδώς.
              ΥΓ. Καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό δρόμο, βρε ΣΧΟΛΙΟ. ”Γεμίζεις” τον ελεύθερο χρόνο μας.

          • Διαπιστώνω, από τις ιστορικές μου δυνατότητες, ότι αναφέρεστε κ. Ορθοκωστά μόνο στη μία πλευρά. Εάν σας είναι δυνατόν, ονοματίστε και την άλλη. Ειδάλλως, θα σας θεωρήσω μονόπλευρο σχολιαστή. Ταγμένο που λέει ο λαός.
            Επίσης διαπιστώνω, μετά λύπης το αναφέρω, μία διαφορά μεταξύ μας. Τις εκατέρωθεν προσφωνήσεις, σε ενικό και πληθυντικό αριθμό. Οριοθετούν πολλά.
            Σας ευχαριστώ.

  2. Η ταινία “Ελένη” του Ελληνοαμερικανού Νίκου Γκατζογιάννη, πότε θα προβληθεί στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ή στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ?
    Το κεντρικό της θέμα, η εκτέλεση της Ελένης Γκατζογιάννη από κομμουνιστές αντάρτες, ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων στους κόλπους της αριστεράς και αναζωπύρωσε τη διαμάχη μεταξύ των δύο ιδεολογικών πόλων τη δεκαετία του 80.

    • Κυρία Ελένη, ποιοι ήταν οι δύο ιδεολογικοί πόλοι τη δεκαετία του ΄80; Μήπως αυτοί που μόλις είδαν τα σκούρα, δηλαδή να χάσουν την κουτάλα, άνοιξαν κοινό μαγαζί και ξεπούλησαν τη χώρα; Επί 40 έτη ήταν μισητοί αντίπαλοι. Έβριζε ο ένας τον άλλον. Όλοι αναφέρονται στην περίοδο 2015-2019, αλλά την παπάρα που έφαγαν οι νοικοκυραίοι το 2012- 2015 τη ξέχασαν. Δεν πειράζει, τέλος του μηνός που θα πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ίσως το θυμηθούν. Ακολουθεί η εφορία.
      Τώρα περιμένω τους βαλτούς, να μας πούνε ότι δεν τον κατάργησε ο Τσίπρας. Καταργήστε τον εσείς σήμερα, 41 τακατό, εμπρός. Οι νοικοκυραίοι μαζί σας.

      • Το 1985 το ΚΚ διοργάνωνε μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στην προβολή της κινηματογραφικής «Ελένης».
        Το 2004 επίσης σε παρουσίαση βιβλίου, όπως αναφέρει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:

        Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και τα ΝΣ της Οργάνωσης Ιωαννίνων και της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ καλούν το λαό και τη νεολαία τη Δευτέρα 24/5/04 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης των εγκλημάτων του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και των μηχανισμών του, στις 7 μ.μ. έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, με αφορμή και την παρουσίαση του γνωστού αντικομμουνιστικού βιβλίου «Ελένη» του Γκατζογιάννη.

        • Εάν κυρία Ελένη θεωρείτε αυτό που γράψατε απάντηση στην καθαρή ερώτηση που σας έθεσα, σας αφιερώνω το: μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, στους βράχους πέφτει χιόνι.
          Καλή σας ΝΥΧΤΑ λοιπόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης