"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.3 C
Trikala

Η “απολογία” του Δημήτρη Παπαστεργίου μετά την κατακραυγή για την ομπρέλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Παρέμβαση του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στο f/b με αφορμή τη θύελλα διαμαρτυριών που προκάλεσε το γκρέμισμα της βρύσης και η ομπρέλα της Ασκληπιού.

 Δημήτρης Παπαστεργίου: Προς τι όλη  η φασαρία για τη βρύση;

Δημήτρης Παπαστεργίου :

Το έργο το έχω ξαναδεί…

Όταν ανακαινίστηκε η Κεντρική Γέφυρα και σε κάποιους δεν άρεσε το νέο σχέδιο ενώ σε άλλους “έλειψαν” τα γυάλινα παράθυρα προς το ποτάμι που εν τω μεταξύ ποτέ κανείς δεν είχε προσέξει.

Μετά βέβαια μια χαρά τους φάνηκε.Με τις βάρκες στο ποτάμι που χλεύασαν, στις οποίες βέβαια μετά έσπευσαν να φωτογραφηθούν.

Όταν γκρεμίσαμε το άλλο “μνημείο” της πόλης, το ψητοπωλείο και τα βρωμερά λουτρά στην Πλ. Κιτριλάκη.

Ας είμαστε ειλικρινείς.Από κανέναν δεν θα λείψει η βρύση στην Ασκληπιού.Δεν ήταν όμορφη, δεν ήταν παραδοσιακή, δεν εξυπηρετούσε τίποτε, κανείς ποτέ δεν έβγαλε μια φωτογραφία μπροστά της.

Προκαλώ όλους αυτούς που τώρα τους λείπει, να μου στείλουν μια δική τους στο σημείο.Πάμε τώρα στο έργο του Ζογγολόπουλου, το οποίο το Ίδρυμα Γεωρ. Ζογγολόπουλου είχε την καλοσύνη να μας δωρίσει.

Καταρχάς η τέχνη είναι κάτι το υποκειμενικό, συνεπώς δεν περιμένω να αρέσει σε όλους. Φυσικά αυτό απέχει χιλιόμετρα από το να το χαρακτηρίζει κανείς ξόβεργα και παλιοσίδερα.

Αλίμονο αν ο Ζογγολόπουλος μετά θάνατο, περιμένει την καταξίωση, από το έργο των Τρικάλων!

Επίσης κανείς ποτέ δεν είπε ότι θα είναι ίδιο με αυτό της Θεσσαλονίκης. Εκτός και αν έπρεπε να πούμε στο Ίδρυμα ότι… είναι τσιγκούνηδες και δεν το θέλουμε!Πάμε και στο τρίτο θέμα. Έπρεπε να μπει εκεί ή αλλού;

Γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα.Το έργο μια χαρά είναι.

Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Όλη η ασχήμια γύρω του. Το ότι έχουμε συνηθίσει την ασχήμια στο δημόσιο χώρο και όταν κάτι είναι διαφορετικό, όμορφο και συνεπώς παράταιρο, μας ξενίζει.

Οι χρωματιστές τέντες, οι χωρίς καμία αρχιτεκτονική άποψη σύγχρονες οικοδομές, οι άτεχνες μουτζούρες και τα συνθήματα, οι τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες… Και εδώ, ως Δήμος, πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Όμως δείτε σε πόση αρμονία είναι με τα δύο παλιά κτίρια στην αρχή της Απόλλωνος!Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την πλάκα τους γιατί κάνουν πράξη το απωθημένο του καθενός. Ήθελε να γίνει γιατρός;

Στο fb θα μιλήσει ως γιατρός, αλλά και ως διεθνολόγος, προπονητής ποδοσφαίρου, κριτικός τέχνης, πυρηνικός φυσικός και ό,τι άλλο θα ήθελε να γίνει.

Πριν λοιπόν μιλήσουμε ως τέτοιοι, να αφήσουμε το έργο να κάνει τη δουλειά του, να μπει στη ζωή της πόλης.

Πριν το στείλουμε στο πυρ το εξώτερο, να κοιτάξουμε πρώτα την ομορφιά και αισθητική στο σπίτι μας, τον κήπο, τη γειτονιά μας.

Πραγματικά χαίρομαι γιατί παρότι η εγκατάσταση δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ήδη βλέπω πόσο τα νέα παιδιά το έχουν αγκαλιάσει, βγάζουν και ανεβάζουν selfies, το έχουν αποδεχτεί. Και τα παιδιά, ειδικά σε αυτή την ηλικία, έχουν περίσσευμα ομορφιάς.

Συνεπώς δεν φταίει ο Ζογγολόπουλος, ο εθισμός μας στη νεοελληνική ασχήμια φταίει.

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Δήμαρχος ακόμα μια φορά πετάει τη μπάλα στην εξέδρα!! Δεν απαντάει στο ερώτημα εάν έπρεπε να γκρεμιστεί η βρύση για να γίνει κάτι “μοντέρνο”. Δεν απαντάει εάν το έργο επιβλήθηκε στη δημοτική αρχή; Αντίθετα κατηγορεί τους συμπολίτες που έχουν αντίθετη άποψη!! Όπως δεν απάντησε ποτέ για τις μάσκες -σεντονια. Σαν νεοφιλελεύθερος αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία αλα-καρτ. Απαντάμε όποτε μας συμφέρει κατηγορώντας αυτούς που διαμαρτύρονται ως ιδεοληπτικους
    Το να υπάρχουν κρήνες και δημόσιες τουαλέτες αποτελεί δείγμα πολιτισμού σε μια πόλη που θεωρείται “έξυπνη”.Εάν, η βρύση ήταν σε κακό χάλι, μήπως έχει ευθύνη και η Δημοτική Αρχή;
    Μήπως την πόλη την χαρακτηρίζει το παρελθόν και το κλασικό με το Τζαμί, το Φρούριο και το Βαρούσι; Πρέπει και αυτα να γκρεμιστούν για να είμαστε μοντέρνοι;
    Την ασχήμια στις πόλεις μας την δημιούργησαν οι προύχοντες και οι εθναρχες με τις αντιπαροχες και όχι οι πολίτες.!!

    Για να μας πείσει χρησιμοποιεί το ατρανταχτο επιχειρημα πως οι νέοι φωτογραφίζονται σε αυτό!! Άρα την Ακρόπολη, στην οποία δεν φωτογραφίζονται πολλοί νέοι πρέπει να τη γκρεμίσουμε!!
    ΥΓ. Οι βάρκες στο Ληθαίο που πήγαν, μήπως έφυγαν με drones!!

  2. Τί έχεις πει ρε άνθρωπε;
    Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς!
    Τόσοι ψυχολόγοι καλοί υπάρχουν και ψυχίατροι ακόμα αν χρειαστεί να βάλουν σε τάξη την άτακτη σκέψη σου. Θα μας κάνεις να ξεχάσουμε και τα βασικά; Ας σε φωτίσει το Άγιο Πνεύμα να συνέλθεις.

    • Ψυχολόγος είμαι ρε Άσχημε!! Εσύ τι είσαι; Κλακαδορος του Δημάρχου; Πόσα σου δίνει για να κάνεις ασχημιες; Φθηνιαρης πρέπει να είσαι και οπαδός του Τράγκα!!! Νεοφιλελες τρίτης διάλογο!!!

  3. Το μόνο που δεν είπε ο Δήμαρχος (που μας “ξεβλάχεψε”…) είναι ότι όσοι εκφράζουν αντίθετη άποψη είναι “πουτινολάτρες, αντιεμβολιαστές και αρνητές της κλιματικής αλλαγής”.

  4. Δήμαρχε,ευτυχώς που υπάρχεις εσύ και μας ξεβλάχεψες…για ακόμη μια φορά η συμπεριφορά σου βγάζει εγωπάθεια,αυταρχισμο και έπαρση..Δεν είναι κακό να αναγνωρίσεις οτι έκανες λάθος…θα μπορούσες το συγκεκριμένο “έργο τέχνης” να το τοποθετήσεις σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης και να δένει περισσότερο με το περιβάλλον(πχ στο ποτάμι,μουσείο Τσιτσάνη κλπ) και ταυτόχρονα θα γλύτωνε και η ταλαίπωρη η βρύση απο το καταστροφικό ένστικτο σου και την αποκαθήλωση της..

  5. Λοιπόν δήμαρχε μου
    Η γέφυρα ήταν απαίτηση του δωρητη γιατί όποιος πληρώνει αποφασίζει πως θα γινει
    Η βρύση αν δεν ήταν καλή, είχε στερέψει ή είχε λιμνάζοντα νερά δηλώνει την ανικανότητα του Δήμου
    Οι τουαλέτες όταν είναι άθλιες τις αντικαθιστουμε με αξιοπρεπείς δεν τις αφαιρουμε
    Ντροπή για μια πόλη να μην έχει τουαλέτες για τον κοσμο
    Αλλά με τον τρόπο σου οδηγείς τον κόσμο στην καφετέρια να ουρήσει και να πιει νερό.
    Πλύνε επιτέλους και κανένα δρόμο στις γειτονιές;
    Το έργο του Ζογγολοπουλου σε μάρανε;
    Και σταματήστε τη λογοκρισία, σεβαστείτε τη δημοκρατία, το διάλογο, τον πλουραλισμο απόψεων.
    Ξεκίνα να μάθεις τα βασικά μέχρι να φτάσουμε στα εικαστικά!

  6. Η αλήθεια είναι μία: Θα δυσκολευτούμε πολύ από εδώ και πέρα, χωρίς την βρύση… Περίπου 40 χρόνια τώρα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσω και να μην με δροσίσει το πεντακάθαρο νερό της, παρά την ουρά που είχε. Μερικοί μάλιστα φέρνανε και μπιτόνια από το σπίτι να γεμίσουνε και αργούσανε, με αποτέλεσμα τις διενέξεις. Η φήμη ήθελε την ”φλέβα” της συνδεδεμένη με το ξακουστό τοις πάσι …Γαρδίκι. Άλλοι λέγανε ότι το νερό της θεράπευε την …νευροκορδονίαση. Άλλοι, πιο …κακεντρεχείς, διέδιδαν ότι πίνοντας ήθελες να ψηφίζεις μόνο τον εν λόγω Δήμαρχο. Φήμες μωρέ…
    Υ.Γ. Σπάω πολύ πλάκα με την περίπτωση, διότι με θυμίζει την περίπτωση που ”δούλεψα” όλη την πολυκατοικία, λέγοντας ότι χάρισα σε πλανόδιο Ρομά την τουλούμπα του κήπου. Έπεσαν να με φάνε. Φυσικά δεν υπήρχε τουλούμπα και ΚΑΝΕΙΣ δεν πάτησε το ποδάρι του πίσω. (τον κουρεύει και τον καθαρίζει ο ..μεϊλάκας του κτίσματος ).

    • Jim Riflevinegar μόλις απέδειξες γιατί η ειρωνεία είναι το όπλο του βλάκα.
      Στην περίπτωσή σου μάλιστα, επειδή απ’ ότι φαίνεται είσαι οπαδός του “έξυπνου” δημάρχου, άρα δεν μιλάμε για την ειρωνεία ως όπλο του απλού βλάκα, μα του “έξυπνου” βλάκα.
      Πανάθεμά σε, δεν είσαι σε θέση όπως φαίνεται να αντιληφθείς τίποτα από όλα εκείνα που οδήγησαν στο μαζικό κράξιμο του δημάρχου και παρόλα αυτά θες να παριστάνεις και τον “έξυπνο” είρωνα.
      Μα δεν ξέρεις ότι όσο περισσότερο προσπαθεί κανείς να παριστάνει τον “έξυπνο”, τόσο πιο πολύ αφήνει να φανεί η βλακεία που κουβαλάει;
      Τόσοι άνθρωποι έχουν εκφραστεί δημοσίως τόσο για τις ευθύνες του δημάρχου για την επί 8ετία εγκατάλειψη και κακή συντήρηση που υποβάθμισαν και κατέστησαν την βρύση άχρηστη, όσο για την απόφασή του για την καταστροφή της, όσο και για την λανθασμένη απόφαση χωροθέτησης του έργου Ζογγολόπουλου το οποίο κατά την κρίση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τρικαλινών δεν “ταιριάζει” εκεί που τοποθετήθηκε αλλά θα έπρεπε να το βάλουν σε κάποιον άλλο χώρο όπως για παράδειγμα (προσωπικά θα πρότεινα) στο πάρκο του Μουσείου Τσιτσάνη ή και στην προσεχώς ανακαινισμένη πλατεία Κιτριλάκη.
      Και δεν θα καθίσω να σου αναλύσω (μήπως θα καταλάβαινες και τίποτα;) για τα πολλά ζητήματα που εγείρονται απ’ την απαράδεκτη τοποθέτηση – “απολογία” του δημάρχου, η οποία φανέρωσε μία πολύ προβληματική αντίληψη περί του πως προσμετράτε ή εκλαμβάνετε από τον ίδιο η εκφρασμένη διατύπωση γνώμης ή και κριτικής από τους πολίτες προς την δημοτική αρχή τους.
      Αντί να προσπαθήσεις λοιπόν να κατανοήσεις τους πραγματικούς λόγους της άσκησης σφοδρής κριτικής στον δήμαρχο, έσπευσες να υπερασπιστείς τις αποφάσεις του χρησιμοποιώντας τι; Την ειρωνεία. Και μάλιστα το κάνεις τόσο άστοχα, άγαρμπα και εξόφθαλμα υποβολιμαία που αυτοεκτίθεσαι ως βλάκας ή ως “έξυπνος” βλάκας (αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα).

      • Παραδέχομαι λοιπόν ότι εσύ με την σπουδαία και ευγενική γραφή σου, είσαι έξυπνος. Βλέπεις πρέπει να υπάρχουν οι βλάκες(σαν εμένα), για να οριοθετούνται οι έξυπνοι(σαν εσένα). Και έπρεπε(διότι το σκέφτηκες εσύ ο έξυπνος), να τοποθετηθεί εκεί που προτείνεις ΕΣΥ. Τότε ΕΣΥ και όλοι οι άλλοι, θα λέγατε μπράβο, καλά έκανε ο Δήμαρχος; Και θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι;
        Υ.Γ. Περιμένω την αυτοφωτογραφία σου από την εν λόγω βρύση. Βραβείο σου, η …τουλούμπα του κήπου μου. Εάν έψαξες για την …νευροκορδονίαση και δεν την βρήκες,τότε ψάξε και για τα ρήματα ”προσμετρώ” και ”εκλαμβάνω”, πως κλίνονται, εάν θέλεις να αρθρογραφείς αξιοπρεπώς.Στα δίδαξαν στο σχολείο. Ίσως τότε, σε δώσουμε μία κάποια σημασία.

        • Βλέπω ότι αποδέχεσαι την βλακεία σου.
          Άρα η συζήτησή τελειώνει εδώ.
          Καθότι όπως είναι γνωστό:
          “Ποτέ δεν πρέπει να τα βάζεις μ’ έναν βλάκα. Είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει εκ πείρας.”

  7. Εκτός από την βλακεία μου, αποδέχτηκα και την εξυπνάδα σου, πράγμα που από μετριοφροσύνη και ευγένεια μάλλον, δεν αναφέρεις. Σωστό που τελειώνει η συ-ζήτηση (η από κοινού, ζήτηση λύσεως προβλήματος) εδώ. Άλλωστε ”ποτέ δεν πρέπει να τα βάζεις με έναν (κατά δήλωση) έξυπνο, διότι θα σε …ανεβάσει στο επίπεδο του και θα …ζαλιστείς”. Ίσως ανακαλύφτηκε το βλακόμετρο( ή εξυπνόμετρο, πρόκειται περί του ιδίου) και δεν το αντελήφθην.
    Υ.Γ.1ον. Βρήκες την σωστή κλίση των ρημάτων; Διότι ακριβώς τα ίδια ακριβώς χοντροειδή λάθη Γραμματικής κάνει και ο …αρχαιολάτρης Δικαιόπολης(sic).
    Υ.Γ.2ον. Αποχαιρέτα την βρύση που χάνεις… και εντρύφησε στο χιούμορ. Είναι βασικό και ελπιδοφόρο μακροοικονομικό μέγεθος του ΑΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης