"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.6 C
Trikala

Η δημοσιογραφία είναι υπεύθυνη για την κατάντια που ζούμε σήμερα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Nατάσσα Γρατσάνη

Βλέποντας και ακούγοντας διάφορες ενημερωτικές εκπομπές αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλη ευθύνη φέρουν τα ΜΜΕ για την άγνοια στην οποία βρίσκεται και ζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας, τον απόλυτο αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε μείζονος σημασίας θέματα αλλά και για την προπαγανδιστική τακτική της πλειονότητας της δημοσιογραφίας που έχει σαν μοναδικό στόχο την κατεύθυνση των πολιτών προς συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και συγκεκριμένες ιδεολογίες.

Και το ερώτημα είναι υπάρχει όφελος για την κοινωνία με αυτή την στρατηγική της μονοπωλιακής ενημέρωσης και γενικότερα της δημοσιογραφίας;

Και να το κάνω πιο συγκεκριμένο, έχει συμβάλλει ή τελευταία σ’ένα καλύτερο επίπεδο ζωής;

Η’ προσπαθεί με μηχανική υποστήριξη να να κρατήσει στη ζωή ένα “εγκεφαλικά νεκρό” κράτος εξωραΐζοντας το;

Αρχικά το όφελος δεν είναι καν κοινωνικό κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός στόχος της δημοσιογραφίας.

Από τη στιγμή που η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα το όφελος θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά το κοινωνικό σύνολο.

Όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αναζητούμε πιο συγκεκριμένα το προσωπικό όφελος του εκάστοτε δημοσιογράφου και του εκάστοτε μέσω μαζικής ενημέρωσης.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι πλέον η 4η εξουσία δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση ως μοχλός πίεσης στην εξουσία προκειμένου να υπάρξει διέξοδος στην ασυδοσία αυτής με αποτέλεσμα να λειτουργεί εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, και ως επί το πλείστον έχει καθαρά προσωπικά και μεροληπτικά κίνητρα ώστε να παραμείνει ζωντανή και το ίδιο ασύδοτη με την κρατική εξουσία.

Δύο ασύδοτες και ισχυρές εξουσίες όπως αυτή της κρατικής και της τέταρτης εξουσίας των ΜΜΕ που βρίσκονται σε άμεση ταύτιση και αλληλοεξαρτώμενες η μία από την άλλη κάθε άλλο παρά μπορούν να επιδράσουν στην κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να την βγάλουν από τα αδιέξοδα στα οποία ζει και για τα οποία μεγάλο μερίδιο έχουν και οι δύο.

Ποιος όμως μπορεί να οριοθετήσει αυτές τις δύο εξουσίες πού βρίσκονται σε σύγκρουση με την κοινωνία;

Η απάντηση κατά την άποψή μου, είναι η ίδια η κοινωνία σαν σύνολο ή τουλάχιστον υποσύνολα αυτής οργανωμένα σε συλλογικότητες χωρίς κομματικές ταυτότητες και έχοντας αποκλειστικό σκοπό, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για σοβαρές παρεμβάσεις στην οριοθέτηση των δύο αυτών εξουσιών και στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός κράτους από τον πολίτη και για τον πολίτη.

Οι πολίτες πρέπει να έχουνε λόγο, πρέπει να είναι ενημερωμένοι, πρέπει να συμμετάσχουν στην λήψη αποφάσεων που αφορούν τους ίδιους και το μέλλον των παιδιών τους και όχι να παραμένουν απλοί θεατές μετατοπίζοντας το βάρος της ευθύνης των αποφάσεων που λαμβάνονται από και προς την κρατική εξουσία, στην τελευταία.

Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η τελευταία δεν θα φέρει ευθύνες ή θα συγκαλύπτονται αυτές, όπως συχνά παρατηρούμε να γίνεται, σε μείζονος σημασίας θέματα το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός και πρέπει να αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο ρόλος του στην κοινωνία και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και όχι να αισθάνεται πολίτης μόνο προεκλογικά.

Εν κατακλείδι, η παθητική στάση όλων μας, ισχυροποιεί την κρατική εξουσία και την εξουσία των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάντια της χώρας.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μηδενιστική γραφή χωρίς καμία αναφορά στον ρόλο του πολίτη που βλέπει παθητικά να εξουσιάζεται άνευ αντίστασης και αυτοκριτικής. Όσο για την 4η εξουσία που την χρεώνετε συλλήβδην στους δημοσιογράφους, ξεχνάτε ότι προ πολλού η… εξουσία ανήκει στους επιχειρηματίες – εκδότες και όχι στους εκδότες – δημοσιογράφους που υπηρετούσαν το λειτούργημα (όπως σωστά σημειώνετε) με εντιμότητα, ηθική και αρχές. Αντί λοιπόν να “σταυρώνετε” τη δημοσιογραφία, αναζητήστε ως μέλος του κοινωνικού συνόλου (και όλοι μαζί) την δημοσιογραφία υπέρ του κοινού καλού, αφού προηγουμένως κοιταχτείτε στον καθρέφτη… βλέποντα ότι ατομικά από τον καθένα ξεκινά η κάθαρση. Κι εν τέλει, είμαστε πάντοτε οι επιλογές… Κλείστε λοιπόν το χαζοκούτι, ακυρώστε τους ελάχιστους προβεβλημένους ελεγχόμενους δημοσιογράφους και αναζητήστε τους καλούς για να μην μένετε θεατές των εξελίξεων. Από μας ξεκινού και τελειώνουν όλα. Τους πολίτες!

    • Alex, στην κεντρική σελίδα του Trikkipress, επάνω-επάνω σε μαύρο πλαίσιο, κάτι γράφει ο Όργουελ. Διάβασε το και πάψε να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού, γιατί μπορεί έτσι να μας πει και η προϊσταμένη της Χαλκίδας, ότι οι πολίτες φταίγανε, που μας τα ακουμπούσαν.

  2. Αδίκως τους κατηγορείτε κυρία Γρατσάνη. Οι άνθρωποι είναι πεντακάθαροι και με παρρησία δηλώνουν το ρόλο τους δημοσίως. Θα σας θυμίσω ότι, ”πριν αλέκτορα φωνήσαι” δηλαδή πριν ξημερώσει η επομένη ημέρα του- καταφανούς πλέον- εγκλήματος των Τεμπών, έψαχναν (μπροστά στα μάτια μας και τα αυτιά μας) για ”να βρούνε τρόπους για να την …σκαπουλάρει η κυβέρνηση”. Ειδικά: ο κ. Χιώτης ως ειδικός, πρότεινε να ”παίζουν” τα κανάλια το Μάτι, για να …ισοφαρίσουν. Ο κ. Πορτοσάλτε (την ίδια μέρα) έκανε τους 57 μνημείο του νέου σιδηροδρόμου. Φυσικά, θα τα είδατε αυτά στα βίντεο. Όταν λοιπόν οι δημοσιογράφοι λειτουργούν έτσι, καλύτερα να αλλάξουν τον τίτλο του …λειτουργήματος τους, διότι δεν συνάδει με αυτό που πράττουν. Δηλαδή εάν μας πούνε οι δύο προαναφερθέντες ότι εμείς δεν είμαστε δημοσιογράφοι, αλλά τυφλοί υπάλληλοι του κ. Αλαφούζου που υποστηρίζει την κυβέρνηση, ποιος θα εκπλαγεί;

  3. Κύριε δημσιογραφε ενοχλειθηκες από την κυρία ΝΑΤΑΣΑ για αυτά πού γράφει αποδείξτε ότι δεν είναι έτσι.
    Ο αείμνηστος Κομινης δημοσιογράφος
    έλεγε ότι ειδησει είναι ότι σημφαιρει τόν λαό.
    Η πλατεία τών Τρικάλων είναι θέμα πού απασχολη την Τρικαλινή Κοινωνία
    ασχολήθηκε κανείς σας ή μήπως ζητε από την διαπλοκή ερωτησει κάνω,;

  4. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι προ πολλού!!
    Όπως ποτέ δεν υπήρξε αντικειμενική ενημέρωση!!
    Γι’αυτο έχουμε “κουλή “δημοκρατία!

  5. Κ. Νατάσσα σε μιά τυχαία συνάντηση με έναν γείτονά μου άκουσα τα ίδια πράγματα. Κ. Νατάσσα οί συντριπτικά περισσότεροι πολίτες λένε τα ίδια πράγματα. Μήπως έτσι ακριβώς είναι καί μήπως έχετε απόλυτο δίκαιο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης