"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.1 C
Trikala

Η ιστορία του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Μπάμπης Δεληλίγκας, π. Αντινομάρχης και Αντιδήμαρχος Τρικάλων

 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις που έγιναν πριν από μερικές ημέρες για την ονομασία του Δημοτικού Σταδίου σε Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ‘’ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ’’ θεώρησα σκόπιμο να φέρω στη μνήμη των παλαιών συμπολιτών μας, αλλά και να γνωρίσουν και οι νέοι μας τον χρόνο και τον τρόπο ίδρυσης του Δημοτικού μας Σταδίου.

Το Δημοτικό Στάδιο κατασκευάστηκε από τον Εθνικό Στρατό κατά τα χρόνια 1947-1949 ως Στρατιωτικό Γυμναστήριο με την επωνυμία ‘’Στρατιωτικό Γυμναστήριο <<ΔΙΑΓΟΡΑΣ>>’’ στο πεδίο του Άρεως, όπου βρίσκεται σήμερα του Δημοτικό Στάδιο, για την εξυπηρέτηση των διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων μεταξύ των αθλητικών Συλλόγων Θεσσαλίας και μονάδων του Στρατού.

Έτσι το 1949 εγκαινιάστηκε το Στρατιωτικό Στάδιο ‘’ΔΙΑΓΟΡΑΣ’’ και στις 18 Απριλίου 1950 παραχωρείται από τον στρατό, με απόφαση του τότε Αρχηγού ΓΕΣ και μετέπειτα ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Στυλιανού Κιτριλάκη, στη νεολαία των Τρικάλων και γίνεται Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ‘’ΔΙΑΓΟΡΑΣ’’.

Πρώτος πρόεδρος του Δημοτικού Σταδίου υπήρξε ο τότε Δήμαρχος Τρικκαίων Στυλιανός Χατζηστεργίου (1951-1954) και στη συνέχεια ο επόμενος Δήμαρχος Στέφανος Παλαντζάς (1955-1958).

 

 

Στη συνέχεια ύστερα από λίγους μήνες το Δημοτικό Στάδιο παραχωρήθηκε στο Κράτος και συνέχισε πλέον να λειτουργεί ως Εθνικό Στάδιο Τρικάλων. Κατόπιν μετά από κάμποσα χρόνια παραχωρήθηκε εκ νέου στον Δήμο Τρικκαίων στη χρήση του οποίου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Έτσι λοιπόν ο Δήμος Τρικκαίων αποφάσισε στις 20 Απριλίου 2024 να τιμήσει τους συμπολίτες μας Χρήστο Παπανικολάου και Σοφία Σακοράφα για τις σημαντικές διακρίσεις τους στον αθλητισμό, ονομάζοντας το Δημοτικό Στάδιο σε ‘’Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ’’.

Για την ιστορία θα ήθελα να αναφέρω και τα εξής: Επί Δημαρχίας Χατζηστεργίου τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Σταδίου άγαλμα του Στρατηγού Κιτριλάκη προς τιμήν του με το επίγραμμα: ‘’Εις τον ευεργέτην της πόλεως ΣτρατηγόνΣτυλιανόνΚιτριλάκηνΙδρυτήν του Σταδίου – Η Αθλουμένη Νεολαία Τρικάλων Ευγνωμονούσα’’. Επίσης ο Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων για να τιμήσει τον Στρατηγό Κιτριλάκη για την ίδρυση του Σταδίου καθιέρωσε από το 1950 να διεξάγονται κάθε χρόνο αγώνες στίβου με την ονομασία ‘’ΚΙΤΡΙΛΑΚΕΙΑ’’

Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω και την προσφορά του κ. Σπύρου Μπονώτη, τόσο ως προέδρου του Εθνικού Σταδίου Τρικάλων κατά την περίοδο 1967-1973, όσο και την συνεισφορά του στην βελτίωση των εγκαταστάσεων του Σταδίου.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε ευχαριστούμε Μπάμπη που μας έφερες πίσω στις παλιές μνήμες . Κερκίδες είχαν γίνει μόνο στην νοτια πτέρυγα και ο Σπύρος Μπονοτης συνέβαλε στο να αξιοποιηθει σε πέταλο με τον Υπομηχανικό Παπαγεωργίου κατασκευαστή. Όλο το εσωτερικό των κερκίδων αξιοποιήθηκε επί Σπύρου Μπονοτη .

  2. Επίσης όλος ο κάτω από τις κερκίδες διαθέσιμος εστεγασμενος χώρος χωρισμός του σε δωμάτια, αθλοπαιδιες, λουτροκαμπινεδες κλπ και η υπόγεια σήραγγα που οδηγεί από το εσωτερικό του γηπέδου στα αποδυτήρια κάτω από τις κερκίδες, έγιναν με την φροντίδα του δραστήριου και στον Αθλητικό κόσμο γιατρού Σπύρου Μπονοτη .

  3. Και μια μικρή λεπτομέρεια…οι εργάτες για την κατασκευή εκείνης της φάσης του Σταδίου ήταν κυρίως Πολιτικοί Κρατούμενοι…Όπως αντίστοιχα και για την πλατεία Μπροστά στο Ξενοδοχείο Παντελιδακη..αυτά για την ιστορική αλήθεια..1947,1949..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης