"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

32.3 C
Trikala

Η κοινωνία μεταξύ φτώχειας και εξαθλίωσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι αυξήσεις-φωτιά σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που ήδη έχουν περάσει στον καταναλωτή πιέζουν ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα των  νοικοκυριών και ένα νέο κύμα φτώχειας διαπερνά το σύνολο της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα στην αγορά οι έμποροι βλέπουν απελπισμένοι πως όλο και λιγοστεύουν οι πελάτες που μπορούν να διαθέσουν μέρος των οικονομιών τους για να αγοράσουν άλλα προϊόντα πέρα των απολύτων απαραίτητων.

Η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αποτελεί για τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμα μια πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας, δεδομένου ότι οι μισθοί (πείνας) έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια και τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται, εξανεμίζοντας την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Η αγορά πάγωσε, όπως πάγωσαν τα περισσότερα ελληνικά σπίτια από το κόστος της ενέργειας που εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Ο κόσμος, κυρίως οι άνεργοι και οι οικονομικά ευάλωτες οικογένειας, εξαιτίας των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος και αδυνατώντας να προμηθευτούν πετρέλαιο ή να πληρώσουν τον λογαριασμό του φυσικού αερίου, βιώνουν μια τραγική κατάσταση και έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Εν έτει 2022,η θέρμανση στην Ελλάδα είναι είδος πολυτελείας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας. Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να υιοθετηθούν είναι η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια, η μείωση φορολογικών βαρών και εισφορών, η κατάργηση του άδικου ΕΝΦΙΑ και η αντικατάσταση του από τον ΦΜΑΠ (Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας),η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η ενίσχυση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Εν κατακλείδι, οι κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να μελετήσουν και να διδαχθούν από την Ιστορία. Η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση, η απουσία ελπίδας και μέλλοντος, η στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απειλή της δημοκρατίας, αποτελούν τις βασικές αιτίες που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση.

Θάνος Κάλλης

Δικηγόρος-Ιστορικός

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕ 800 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ?ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 4,5,6 ΑΝΤΕ 7 ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΚΑ ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΡΕ?Η ΛΑΙΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης