"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Η Κοινωνία Ξέρει

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Θα δανειστώ μια φράση του κ.Σταύρου Τσακυράκη, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα κάποιες φορές μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου. Αυτή η διάσταση όμως δεν μπορεί να ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν τέλει, κάποιο από τα δύο θα επικρατήσει.

Nατάσσα Γρατσάνη 

Είτε η κοινωνία θα ξεσηκωθεί, ώστε να επιβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλάζοντας τη νομοθεσία ακόμη και αντίθετα σε κάθε έννοια δικαιοσύνης, είτε το κράτος δικαίου θα «πείσει» την κοινωνία περί της ορθότητας των επιλογών του. 

Και θα σημειώσω και την γνωστή, ειδικά στον νομικό κόσμο φράση, πως ότι είναι νόμιμο , δεν είναι και ηθικό και ότι είναι ηθικό δεν είναι και νόμιμο.                                                                                                                                                    Σήμερα όμως και συγκεριμμένα στην περίπτωση των Τεμπών και σ’εκείνη της υπόθεσης του 12χρονου παιδιού από τον Κολωνό και του κάθε παιδιού από τον κάθε Κολωνό (περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων και μιας εθνικής τραγωδίας ) βρίσκεται μια ανεξάρτητη εξουσία όπως αυτή της δικαστικής απέναντι από το σύνολο της κοινωνίας έχοντας καταπατήσει κάθε έννοια ηθικής, αξιακού κώδικα προσπαθώντας να επιβάλλει το παράλογο αντί του λογικού και μάλιστα εξαιτίας αυτού ν’αφήνει ανοιχτά τα σενάρια περί συνεργασίας αυτής με την εκτελεστική.                                                                                                                                                                                                         

Και η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία δεν ήταν συνολικά απέναντι στην Δικαιοσύνη και ποτέ τόσο πολύ όσο σήμερα, εξάλλου μοναδική διέξοδος για όλους μας είναι ακριβώς η πόρτα αυτής. Υπάρχουν όμως εγκλήματα που για να λυτρωθούν τα θύματα, οι συγγενείς και να επανέλθει η ισορροπία στην κοινωνία θα πρέπει να τιμωρούνται. Όχι από την κοινωνία αλλά από την ίδια την  Δικαιοσύνη.

Η τελευταία δεν είναι δημόσια υπάλληλος της κάθε κυβέρνησης, ασκεί λειτούργημα. Γι’αυτό εξάλλου και έφτασε μέσω από διάφορες ερμηνείες να μετατρέπει το παράλογο σε λογικό και να βρίσκει απέναντι της την ίδια την κοινωνία, η οποία γνωρίζει πολύ καλά και χωρίς νομικές γνώσεις κάποια από τα παρακάτω: -Γνωρίζει ότι είναι παράλογο να σκοτώνονται 57 (plus) άνθρωποι σ’ένα τρένο και να μην ευθύνεται κανείς παρά μόνο σταθμάρχης.    

                                                                                                                        –Γνωρίζει ότι είναι παράλογο ένας Υπουργός Μεταφορών να μην έχει καμία ευθύνη για τις μεταφορές     

– Η Κοινωνία γνωρίζει ότι όταν  η απάντηση στην ερώτηση αν έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 είναι όχι, εκεί μπαίνει τελειά και ξεκινά η διερεύνηση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, για δια παραλείψεως τελούμενο έγκλημα. Είναι παράλογο μετά από το όχι να γίνεται δεκτή η πρόταση ότι και να ολοκληρωνόταν δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφεύγονταν μια σύγκρουση.                                                                                                                                                                                             

 – Η Κοινωνία ξέρει ότι είναι παράλογο να μιλά κάποιος για ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ με ανήλικο και όχι γιαβιασμό.                                                                                                                                                                                                 7

– Η Κοινωνία γνωρίζει ότι είναι παράλογο ένας 53χρονος να είναι ερωτευμένος μ’ένα παιδί 12 χρονών ενώ η Δικαιοσύνη να το θεωρεί λογικό και αποδεκτό σαν ισχυρισμό                                                                        

– Η Κοινωνία γνωρίζει ότι είναι παράλογο ένας δικαστικός λειτουργός που διερευνά ένα έγκλημα είτε με 57 θύματα είτε με ένα, οφείλει ν’αντιμετωπίζει σοβαρά τον ρόλο του και να ερευνά σε βάθος την υπόθεση και όχι να στέλνει στην «εκκλησία» χαροκαμένους γονείς για να προχωρήσουν την ζωή τους, ή να θεωρεί ότι «είναι αστείο» (της Εισαγγελέως της φάνηκε αστείο αυτό) ένας μαστροπός να στέλνει μήνυμα σ’ένα παιδί 12χρονών που αφού το εξέδιδε του ζητούσε να του πάει τα μισά λεφτά                                                                                                     

 – Και τελικά η Κοινωνία ξέρει τι σημαίνει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τι καθοδηγούμενη και μπορεί να το διακρίνει πεντακάθαρα, γι’αυτό και αντιδρά.Και θα κλείσω όπως ακριβώς ξεκίνησα επιλέγοντας την πρώτη εκδοχή.

Η κοινωνία να ξεσηκωθεί για να επιβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα ώστε ν’αλλάξει κάθε είδους νομοθεσίας που ευτελίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ακριβώς γιατί το κίνητρο το δίνει η ανυπαρξία και ο απόλυτος εξευτελισμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το μόνο που τους κάθε φορά ιθύνοντες ενδιαφέρει είναι : η προσωπική τους ευημερία, οι υπεράκτιες εταιρείες τους (offshore) και η με νύχια και με δόντια διατήρηση της εξουσίας, κοινώς της “καρέκλας τους”, βάζοντας παρωπίδες και απαξιώνοντας όλα τα υπόλοιπα, όλα όμως.
    ΌΛΑ λειτουργούν μόνο για αυτούς και γύρω από αυτούς. Έχουν πάθει μια επιλεκτική θα έλεγα αλλοτρίωση.
    Όσο η κοινωνία δεν αντιδρά, όλα τα παραπάνω εδραιώνονται και ισχυροποιούνται περισσότερο. Το ζούμε καθημερινά σε όλες του τις εκφάνσεις, σε όλο του το μεγαλείο.
    Αγαπητή Νατάσσα, (δεν γνωριζόμαστε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά παρακολουθώ τα γραφόμενά σου) πιστεύω και ελπίζω σε μια δυναμική αντίδραση της κοινωνίας, χωρίς να μπορώ να την προσδιορίσω, γιατί απλά δεν έχουμε άλλη επιλογή ως άνθρωποι…

  2. Μην εχεται.,αυταπατες!
    Η κοινωνία δυστυχώς έχει περιέλθει σε κατάσταση “αφασιακου Νιρβανα”,που είτε φταίει η ίδια, είτε της επιβλήθηκε από το άρρωστο “πολιτικο” λόμπυ!!!
    Αυτοί που πραγματικά υποφέρουν έχουν κλείσθει στον εαυτό τους,και απουσιάζουν από κάθε κοινωνική δραστηριότητα!!
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!

  3. Έγινε ήδη, ο λαός καταψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε τον απαράδεκτο Κώδικα λίγες μέρες πριν χάσεις τις εκλογές, αλλά ισχύει ακόμη για όσους δικάζονται με αυτόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης