"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.1 C
Trikala

Η μητέρα όλων των μαχών για την πορεία των μετοχών και των αγορών μέχρι τέλος του έτους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η μητέρα όλων των μαχών για την πορεία των μετοχών και των αγορών μέχρι τέλος του έτους θα δοθεί στον αμερικανικό δείκτη S&P 500. H μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών παραμένει χαμηλή παρά τα γεγονότα στο Ισραήλ με τη Χαμάς, ωστόσο οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων δείχνουν ότι οι συνθήκες risk-off μπορεί να ενταθούν ανά πάσα στιγμή.

Ο πολλαπλασιαστής αποτίμησης σε όρους Ρ/Ε του δείκτη S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 3 με 4 φορές φέτος σε σχέση με τα πραγματικά επιτόκια και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενέχει κίνδυνο για τις αποτιμήσεις, δεδομένου ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη αντιμετωπίζουν ήδη ένα υψηλό εμπόδιο με βάση τις εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά.

Η τρέχουσα αποτίμηση του δείκτη των αμερικανικών μετοχών είναι στις 20 φορές και στις 17,8 φορές το 2024, ενώ η τιμή-στόχος των αναλυτών βάσει της Factset είναι στις 5.110,69 μονάδες ή 18,5% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Το 55% των αναλυτών είναι καθαροί αγοραστές ή θετικοί για την πορεία των μετοχών του δείκτη, 40% είναι ουδέτεροι και μόλις 6% είναι αρνητικοί.

Η τεχνική εικόνα του δείκτη έχει μάλλον περισσότερη σημασία από τη θεμελιώδη, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε αυτές τις δύσκολες τεχνικές συνθήκες, με τη βοήθεια του κυματιστή Δημήτρη Τσάντου, μέλους της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, παραθέτουμε τις βασικές εναλλακτικές μετρήσεις για την αγορά του S&P 500.

Αρχίζουμε από το ημερήσιο διάγραμμα και από το υψηλό των 4.818 μονάδων, η καθοδική κίνηση ως και τις 3.500 μονάδες είναι κατά την εκτίμηση μας 5-κυματική ως Leading Diagonal. Άρα από τις 3.500 μονάδες και άνωθεν, η ανοδική κίνηση είναι διορθωτική.

Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης S&P 500 έφτασε στις 4.606 μονάδες, όπου και πραγματοποίησε 85% διόρθωση από τα χαμηλά. Είναι ένα επίπεδο το οποίο μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ότι περατώθηκε η διόρθωση από τα χαμηλα των 3.500 μονάδων. Όμως, για να έχουμε επιβεβαίωση αυτού, πρέπει από το υψηλό των 4.606 μονάδων να έχουμε μια 5-κυματική καθοδική κίνηση περαιωμένη, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει. Οπως φαίνεται και στα μικρότερα χρονικά διαγράμματα (ωριαίο και 15λεπτο διάγραμμα), έχουμε μόνο 3 κύματα ως τώρα και χρειάζεται ένα ακόμη καθοδικό σκέλος ως 5ο κύμα για την επιβεβαίωση. Αυτά όσον αφορά το ενδεχόμενο κορύφωσης και ενδεχόμενη περαιτέρω καθοδική κίνηση.

Πάμε τώρα στο ανοδικό σκέλος. Όπως προαναφέρθηκε, η καθοδική κίνηση από το υψηλό των 4.606 μονάδων έως και τις 4.215 μονάδες είναι 3-κυματική και μπορεί να θεωρηθεί και ως διορθωτική και άρα να έχουμε ανοδική συνέχεια σε υψηλότερα επίπεδα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να κρατήσει το χαμηλό των 4.215 μονάδων και να συνεχίσει σε υψηλότερα επίπεδα, δίνοντάς μας ένα ράλι ως το τέλος του έτους κοντά στα υψηλά των 4.800 μονάδων.

Οποιαδήποτε κίνηση χαμηλότερα των 4.215 μονάδων μάς δίνει 5ο κύμα καθοδικά και ακυρώνει το ανοδικό σενάριο και ο δείκτης άμεσα γίνεται πτωτικός (bearish). Η προσοχή μας λοιπόν τις επόμενες μέρες θα πρέπει να είναι στραμμένη στη στήριξη των 4.280-4.250 μονάδων, καθώς πρέπει να κρατήσει αυτό το επίπεδο για περαιτέρω ανοδική κίνηση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο μπάρμπας μου, ο Βασίλης, ρωτάει πως πάνε τα ”ΜΑ.ΚΛΩ” που αγόρασε στις αρχές του ΄99, ακούγοντας τον τότε Πρωθυπουργό*…
    * Βρε το μπαγάσα, να χρηματιστήριο, να Οτσαλάν, να Ίμια, να μίζες Τσουκάτου, να διορισμοί, να Τζοχατζόπουλος, έβγαινε πάντα πρώτος στις εκλογές. Σας θυμίζει κάτι;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης