"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Κλίμα πόλωσης και συνωμοσιολογίας πριν τις τουρκικές κάλπες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα βρίσκεται η γειτονική χώρα, οδεύοντας προς τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν –ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον κύριο αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις περισσότερες δημοσκοπήσεις– δεν διστάζει να κινδυνολογεί, χρησιμοποιώντας ακόμα κα την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016. 

«Όταν είναι απαραίτητο, όπως τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, διεκδικούμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας σε βάρος της ζωής μας», ανάρτησε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος, που φέρεται ότι δύσκολα θα αποδεχθεί τυχόν ήττα του στις κάλπες. 

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επιδίδονται σε κρεσέντο καταγγελιών για τυχόν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, ισχυριζόμενοι μεταξύ άλλων ότι πιθανή ήττα θα οφείλεται σε πολιτικό πραξικόπημα με δράστη τις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, το εάν οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και ανόθευτες, αυτό δεν απασχολεί μόνο τον νυν πρόεδρο της γειτονικής χώρας, αλλά και τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για παρέμβαση της Μόσχας στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι έχει «σαφείς αποδείξεις» για όσα αναφέρει.  

Μεταξύ άλλων, ο Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο για ρωσική παρέμβαση στη διάδοση «deep fake» περιεχομένου στο Διαδίκτυο εν όψει των προεδρικών εκλογών. «Αν δεν είχαμε ξεκάθαρες αποδείξεις, δεν θα τουίταρα», είπε ενώ το κόμμα του δεν ήρθε σε επαφή με την ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία για την υπόθεση.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς και επινοήθηκαν από ψεύτες. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως εκείνοι που μετέφεραν τους ισχυρισμούς αυτούς στον Κιλιτσντάρογλου είναι ψεύτες και πως η Ρωσία εκτιμά πολύ τις σχέσεις της με την Τουρκία, μια χώρα «εταίρο» όπως τη χαρακτήρισε.

→ Η αποχώρηση από την προεδρική κούρσα του κεμαλιστή υποψήφιου Μουχαρέμ Ιντζέ, μόλις λίγες μέρες πριν τις κάλπες, άλλαξε τις ισορροπίες και έδωσε νέα ώθηση στον Κιλιτσντάρογλου, που πλέον δεν αποκλείεται να αναδειχθεί νικητής από τον α’ γύρο, έστω και με οριακή διαφορά.

► Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες τουρκικές τράπεζες περιορίζουν τη χορήγηση δανείων χαμηλού κόστους σε πελάτες τους, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο έξι τραπεζικές πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης