"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Κ. Κρεμμύδας: Ανοιχτές εκλογές για τον υποψήφιο δήμαρχο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Τοπική Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού και η εφαρμογή απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων αναμένεται να αλλάξει την πολιτική εικόνα και σε επίπεδο άσκησης εξουσίας και στα πρόσωπα εξουσίας στην τοπική κοινωνία.

Ο “Καλλικράτης” , παρόλο τις ενστάσεις που προβάλουν κυρίως οι πρώην “Καποδιστριακοί” αυτοδιοικητικοί , αποτέλεσε τομή αλλά και αναγκαιότητα για την συνέχιση της ύπαρξης των Δήμων οι οποίοι θα έπρεπε να διαχειριστούν την βίαια και δραστική μείωση των προϋπολογισμών τους στα μνημονιακά χρόνια και προέκρινε ενισχυμένη αναλογική και σχετικά ισχυρό Δήμαρχο .

Ο νέος εκλογικός νόμος θα απαιτεί ευρύτερες συμμαχίες για την συγκρότηση πλειοψηφιών και την λήψη αποφάσεων και “συνθετικό” Δήμαρχο ο οποίος θα “ελέγχεται” για την πολιτική του και τις αποφάσεις του από περισσότερες της δικής του παράταξης . Ασαφής βέβαια παραμένει και μάλλον δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ο τρόπος εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων και προφανώς λεπτομέρειες που πιθανότατα βρίσκονται ακόμη στο μυαλό του Υπουργού Εσωτερικών Σκουρλέτη.

Για να φανταστούμε λίγο την εικόνα του μελλοντικού δημοτικού συμβουλίου , π.χ. στο Δήμο Τρικκαίων , δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στην αναλογικότητα της πρώτης κατανομής των εδρών στις παρατάξεις στις προηγούμενες εκλογές .

Ο πραγματικός ρόλος των τοπικών εξουσιών είναι απλός μέσα στην πολυπλοκότητα του. Η εξασφάλιση της βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών , η ευημερία των κατοίκων , η αειφόρος ανάπτυξη , η προστασία τους περιβάλλοντος και φυσικά η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά ταυτόχρονα και η δυναμική τους λειτουργία , η επιδίωξη των επενδύσεων και η εναλλακτική διαχείριση των περιουσιών είναι τα βασικά στοιχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά την παράταξη στην οποία ανήκω , Τρίκαλα Συμπολιτεία (Χρήστος Λάππας), δεδομένων των παραπάνω συνθηκών αλλά και της απόφασης του κ. Λάππα να μην είναι εκ’ νέου υποψήφιος για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου και την συνέχιση της καθόλα επιτυχημένης πορείας του , έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ήταν ευχής έργον η υποψηφιότητά του, δημιουργούνται ανάγκες ανάδειξης νέου υποψηφίου δημάρχου για τις τοπικές εκλογές 2019 από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο .

Είναι λογικό να υπάρξουν αρκετοί “μνηστήρες” , επαρκείς ή μη , ικανοί ή μη , καθοδηγούμενοι ή δήθεν ανεξάρτητοι , κομματικοί ή φιλόδοξοι . Άλλωστε η «πετριά» πολλών να κυβερνήσουν τη χώρα, το κόμμα, τον δήμο, το σύλλογο, την οργάνωση, το σωματείο και να μας σώσουν είναι ασύλληπτη και μας ξεπερνάει.

Όπως και να ‘χει η επιλογή μας θα πρέπει να είναι προσεκτική . Άλλωστε οι συνδημότες μας έχουν ανάγκη από μία ικανή ηγεσία και έχουν δικαίωμα να ζουν σε μια λειτουργική πόλη για να αντιμετωπίσουν την σκληρή καθημερινότητα τους. Δυστυχώς ούτε τα 4G, ούτε τα 5G, ούτε τα έξυπνα παιχνίδια πρόκειται να μπαλώσουν τις λακκούβες των “λιβανέζικων” δρόμων μας.

Εφόσον λοιπόν παραιτηθεί ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού κ. Χρήστος Λάππας κρίνεται αναγκαία η ανάληψη της ευθύνης της ηγεσίας της υφιστάμενης εκλεγμένης δημοτικής ομάδας από δημοτικό σύμβουλο της παράταξης προκειμένου να συνεχισθεί ο αντιπολιτευτικός μας ρόλος μέχρι τις προσεχείς δημοτικές εκλογές , όποτε και αν γίνουν αυτές.

Για την ανάδειξη του νέου υποψήφιου Δημάρχου και επικεφαλή του νέου συνδυασμού προτείνω την εκλογή του από ανοικτή διαδικασία εκλογών στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι επιθυμούν να ηγηθούν και ανήκουν στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο ενώ το εκλογικό σώμα μπορεί να είναι όλοι οι δημότες του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι τελικά θα αποφασίσουν με βάση τον προγραμματικό λόγο και τις προγραμματικές δεσμεύσεις , το πρόσωπο με το οποίο θα πορευτούν στην νέα δημαρχιακή θητεία.

Είναι επιβεβλημένο ότι από την “έξυπνη πόλη” των social media πρέπει να μεταπηδήσουμε στην πρακτική πόλη της ζωής μας και από τη χαρά των πανηγυριών στην κεφαλαιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας και στη βιώσιμη ανάπτυξη με την δημιουργία θέσεων εργασίας .

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ.ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης