"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

«Λεφτά υπάρχουν» για Βουλευτές, Ευρωβουλευτές και κόμματα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανακοινώθηκε η κρατική χρηματοδότηση που θα λάβουν τα κόμματα που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 2024 και έχει ως εξής:

-Η ΝΔ λαμβάνει 1.300.000 ευρώ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 800.000 ευρώ.

-Το ΠΑΣΟΚ 319.000 ευρώ.

-Το ΚΚΕ 218.000 ευρώ.

-Η Ελληνική Λύση 162.000 ευρώ.

-Η Νίκη 20.500 ευρώ.

-Η Πλεύση Ελευθερίας 17.500 ευρώ.

Τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση, όπως δεν λαμβάνει και η Νέα Αριστερά, παρότι έχει συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού δεν είχε κατεβεί στις ευρωεκλογές, αλλά προέρχεται από διάσπαση κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ).

Επίσης έχει διακοπεί η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών» έως ότου αποφανθεί για τη νομιμότητα του κόμματος η δικαιοσύνη. Κόμματα που δεν είναι στη Βουλή αλλά θα εκλέξουν ευρωβουλευτή θα λαμβάνουν στο μέλλον χρηματοδότηση.

Λες και δεν μπορούν στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές να βάλουν τα ίδια τα κόμματα τα έξοδα τους ή δεν έχουν πλούσιους χορηγούς, πρέπει σώνει και ντε να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και πάμε παρακάτω… Εκατοντάδες πρόσωπα στην Ελλάδα επιθυμούν διακαώς να δώσουν τη μάχη τους για μια θέση στην Ευρωβουλή.

Γιατί; Για το κύρος; για το γόητρο; για τα προνόμια; για τις σημαντικές οικονομικές απολαβές;

Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Ποιοι είναι οι μισθοί των ευρωβουλευτών;

Από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές.

• Ο μισθός ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα , ανέρχεται στο ποσό των 10.075,18 ευρώ το μήνα. Αφαιρούμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μένουν καθαρά στο χέρι 7.853,89 ευρώ.

(ο βουλευτής στην Ελλάδα παίρνει 5.135,04 ευρώ τον μήνα).

• Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στη χώρα μας δεν μπορεί να επιβληθεί επιπλέον φορολόγηση στο ποσό που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, άρα οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος ή εισφορά αλληλεγγύης.

• Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν επίσης 4.950 ευρώ τον μήνα ως έξοδα γραφείου τα οποία αφορούν τον εξοπλισμό του πολιτικού γραφείου του ευρωβουλευτή στην Ελλάδα, γιατί σε αυτό των Βρυξελλών όλα παρέχονται δωρεάν από το Ευρωκοινοβούλιο.

• Όσοι εκλεγούν στις κάλπες του Ιουνίου λαμβάνουν ως ημερήσια αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, των Επιτροπών ή οποιουδήποτε άλλου κοινοτικού Οργάνου το ποσό των 350 ευρώ όταν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας διεξάγονται στο Στρασβούργο.

Αν συμμετέχουν σε κάποια αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στο εξωτερικό (οποιαδήποτε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τότε το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50% (δηλαδή κατά 175 ευρώ), άρα ανεβαίνουμε στα 525 ευρώ την ημέρα.

• Όσον αφορά τις μετακινήσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλύπτει πλήρως σε κάθε ευρωβουλευτή τα αεροπορικά εισιτήρια. Τους παρέχεται ένα εισιτήριο aller-retour σε εβδομαδιαία βάση. Αεροπορικά ταξίδια δικαιούνται μέχρι και 24 ταξίδια τον χρόνο μετ’ επιστροφής (ένα ανά 15 ημέρες χονδρικά) που πραγματοποιούν στο εσωτερικό της χώρας τους για ένα συνέδριο ή μια ημερίδα

. • Σε κάθε ευρωβουλευτή επίσης βγαίνει ένα κονδύλι ύψους 28.696 ευρώ τον μήνα για να πληρώνει τους μισθούς των συνεργατών του.

• Ο ευρωβουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στο γραφείο του στην Αθήνα δύο μετακλητούς υπαλλήλους, τρεις δημοσίους υπαλλήλους με απόσπαση από την υπηρεσία τους. Διαθέτουν επίσης δύο αστυνομικούς ως ασφάλεια.

• Όταν λήξει η θητεία τους και δεν επανεκλεγούν ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε στο εθνικό Κοινοβούλιο ως βουλευτές της χώρας τους και δεν αναλάβουν κάποιο δημόσιο αξίωμα, δικαιούνται ένα μεταβατικό επίδομα. Για 6 μήνες έως 24 μήνες συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους. Οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών.

Η σύνταξη ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά.

Το κόστος αυτών των συντάξεων καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωβουλευτής για παράδειγμα που θα θητεύσει από το 2024 έως το 2029 που θα ξαναστηθούν κάλπες, μόλις γίνει 63 ετών θα παίρνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύνταξη της τάξης των 1.532 ευρώ τον μήνα, ξεχωριστά από την όποια άλλη σύνταξη θα λαμβάνει από τα χρόνια εργασίας του.

Και τώρα που διαβάσατε όλα αυτά και ζαλιστήκατε από τα ποσά δεν μετανιώσατε που δεν θέσατε υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές;

Δεν πειστήκατε ότι λεφτά υπάρχουν;

Ε μα τι άλλο να σας πούμε επιτέλους;

Καλές γιορτές, Καλή Ανάσταση!!!

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή με 5 χρόνια θητεία στην ευρωβουλή παίρνεις μεγάλο μισθό, ταξίδια τσάμπα, επιτροπές με τρελό μεροκάματο (350-525 ευρώ), σύνταξη από την Ευρώπη 1.532 ευρώ και έξτρα την οποία σύνταξη από ελληνικό ταμείο. Μάλιστα. Θέλω να γίνω ευρωβουλευτής… ταξίδια, ζωάρα όλα τσάμπα. Τύφλα να έχουν οι εφοπλιστές!!!

  2. Οι γνωστοί λαϊκισμοί κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, λες και το κόστος αυτό είναι το πρόβλημα.
    Ας μη ψηφίζουν άχρηστους οι πολίτες στις εκλογές.

    • Καλά σας λέει ο POLITIS ρε. Μη ψηφίζετε άχρηστους στις εκλογές.
      ΥΓ. Μάλλον κάτι θα διαπίστωσε, από τις δύο τελευταίες…

  3. Ωραία απασχόληση η Ευρωβουλή.
    Ξεκούραστη, με ταξίδια και παχυλό μισθό.
    Α ρε άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα…

  4. Για να μη κουραζεσθε, ο καθείς τους στοιχίζει περίπου 45000€ το μήνα!!!
    Όσο οι μισθοί 50!! Μισθωτών, δηλ.κατοικων ενός μικρού χωριού!!!
    (Υπολογίζω και την “αύξηση ” που δόθηκε τελευταία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης