"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.3 C
Trikala

Μαύρα είναι τα μαντάτα για την αγορά εργασίας-Στον αέρα 250.000 εργαζόμενοι – Μόνο τον Απρίλιο χάθηκαν 103.690 θέσεις απασχόλησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μαύρα είναι τα μαντάτα όπως προκύπτει από τη έκτακτη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Ο χειρόιτερος Απρίλιος των τελευταίων 20 ετών!

Μαζική αναστολή των συμβάσεων, μειώσεις προσωπικού, ενώ μόλις 3 στις 100 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα κάνουν προσλήψεις.

Την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν στον… δρόμο 150.000 μισθωτοί, ενώ εάν συνυπολογίσουμε και το εύρημα ότι 1 στις 7 επιχειρήσεις δηλώνουν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τότε ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι) εκτιμάται στις 250.000!

Πρόκειται για τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την Μarc.

Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας κατά το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η εξής :

· Αναστολή σε συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν εν όλω ή εν μέρει την λειτουργιάς τους.

· Πάγωμα προσλήψεων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που συνέχισαν την δραστηριότητα τους και παράλληλα σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας.

· Ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης της τηλεργασίας, που ωστόσο δεν μπορεί να υιοθετηθεί ευρέως από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα:

· 8 στις 10 (77,7%) επιχειρήσεις που ανέστειλαν μερικώς ή πλήρως την δραστηριότητα τους προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας

· 1 στις 8 (13,3%) επιχειρήσεις υιοθέτησαν καθεστώς τηλεργασίας για το προσωπικό τους.

· 2 στις 10 (19,9%) επιχειρήσεις που δεν ανέστειλαν την λειτουργία τους μείωσαν το προσωπικό τους ενώ μόλις 3 στις 100 (3,2%) το αύξησαν.

· 1 στις 8 (12,7%) του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενδέχεται να μειώσουν το προσωπικό τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ μόλις 3 στις 100 (3,4%) δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ εάν συνυπολογίσουμε και το εύρημα ότι 1 στις 7 επιχειρήσεις δηλώνουν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τότε ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι) εκτιμάται στις 250.000.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ αυτό που επιβάλλεται να γίνει άμεσα είναι – εκτός από την διεύρυνση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων και κάλυψης της απώλειας των εισοδημάτων – «να διερευνηθεί μια συμπληρωματική δέσμη μέτρων με στόχο την ανάσχεση των δυσμενέστερων επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται η υλοποίηση πολιτικών όπου το Κράτος θα διαδραματίσει τον ρόλο του εργοδότη ύστατης καταφυγής, ώστε να αναπληρωθούν, στο μέτρο που είναι δυνατό, οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές και να διατηρηθεί ενεργό το αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό της χώρας».

ΕΡΓΑΝΗ: Ο χειρότερος Απρίλιος των τελευταίων 20 ετών 

Την τραγική κατάσταση στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε για τον μήνα Μάρτιο του 2020 είναι η συντριπτική μείωση των προσλήψεων κατά περίπου 100.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Και ο Απρίλιος όμως δεν πάει πίσω καθώς πρόκειται για τον χειρότερο Απρίλιο εδώ και 20 χρόνια και αυτό διότι δημιουργήθηκαν μόλις 7.205 νέες θέσεις. Αντίθετα, πέρυσι τον Απρίλιο, δημιουργήθηκαν 110.895 νέες θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς φέτος τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, δημιουργήθηκαν 103.690 λιγότερες θέσεις απασχόλησης.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εργασίας σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κατέστησε τη χώρα μας ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, θέτοντας ταυτόχρονα ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας. Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων, που έφεραν αποτελέσματα, ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ, παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας, που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων, που δημιουργήθηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το θετικό ισοζύγιο στην «ΕΡΓΑΝΗ» επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των άμεσων μέτρων, «που πήραμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις, που δέχεται η αγορά εργασίας, λόγω της πανδημίας». «Το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης