"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.7 C
Trikala

Με σπασμένα φρένα ο πληθωρισμός, καταγράφει ρεκόρ 28ετίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Νέο «μαύρο» ρεκόρ του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχτηκε στο 11,3% από 10,2% τον Απρίλιο αποτυπώνοντας το τσουνάμι ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τεράστιες οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και μεγάλη η άνοδος σε καύσιμα και τρόφιμα αλλά και στέγαση

Ασυγκράτητος καλπάζει ο πληθωρισμός, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Μαΐου να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ 11,3%, το υψηλότερο εδώ και 28 χρόνια.

Σε σύγκριση με πέρυσι οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην κατηγορία των αγαθών και υπηρεσιών που αφορούν τη στέγαση, με 35% αύξηση του δείκτη τιμών, κυρίως εξαιτίας της ιλιγγιώδους ανατίμησης στο  φυσικό αέριο (172,7%), ηλεκτρισμό (80,2%), Πετρέλαιο Θέρμανσης (65,1%).

Σχεδόν 19% αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος των μεταφορών, ενώ μόνο τα καύσιμα-λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 36,6%. Υψηλές ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια (22,8% και 17,7% αντίστοιχα), ενώ διψήφιες αυξήσεις κατέγραψαν και οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων  (11,5%).
Σημαντική είναι η επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα – οι οποίες πλήττουν δυσανάλογα τα πιο φτωχά νοικοκυριά, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 12,1% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα είδη με τις υψηλότερες αυξήσεις είναι:

  • Έλαια και λίπη 23,2%
  • Γαλακτοκομικά και αυγά 14,1%
  • Κρέατα (γενικά):13,8%
  • Ψωμί – Δημητριακά: 13,4%
  • Λαχανικά (γενικά) 13%
  • Φρούτα νωπά 10,8%
  • Λοιπά τρόφιμα 7,3%
  • Καφές-κακάο-τσάι 6,3%
  • Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 5,6%
  • Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 4,7%
  • Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 2,1%

Κατά 5,6% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών στα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης, ενώ αύξηση 5,1% σημείωσαν οι κατηγορίες που αφορούν διαρκή αγαθά-είδη σπιτιού. Ο δείκτης τιμών στη ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια αυξήθηκε επίσης η κατά 5,1% ενώ πάνω από 22% ήταν οι ανατιμήσεις μόνο στα ξενοδοχεία.

Από Απρίλιο σε Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ την υψηλότερη αύξηση κατέγραψε το Φυσικό Αέριο, με 28,6%. Στα είδη διατροφής το γάλα, τα παγωτά, τα αβγά, τα φρούτα, το ψωμί και το κρέας ακρίβυναν από 3,5% ως και πάνω από 6% μέσα σε μόλις ένα μήνα.

8 ΣΧΟΛΙΑ

        • ‘Επρεπε να το ζήσεις στην πραγματικότητα και όχι με τις αυταπάτες του Τσίπρα, για να δεις τι θα πει εξαθλίωση και πως θα έφευγαν μετά οι Μπαρουφάκηδες με ελικόπτερα για να γλιτώσουν το Γουδή…

          • Η ιστορία έχει δείξει ποιοι φεύγουν με ελικόπτερο. Όλα τα νεοφιλελέ φασιστοειδή που κατέστρεψαν τις χώρες του.

            Το Βαρουφάκη τον καλούν τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα σε διεθνή ΜΜΕ (Reuters, Ν.Times, F.Times) για να τον ακούσουν. Αυτοί που υποστηρίζεις εσύ δεν τολμάν ούτε στο ισόγειο του Reuters γιατί θα τους διώξει ο καφετζής.

            Υ.Γ: Μια κι ανέφερες το Γουδί σε ενημερώνω ότι 10 χρονάκια( και λίγα ήταν) έφαγε αυτή που πήγε κι ανέτρεψε με πραξικόπημα τον Μοράλες.

            • Τους εκπροσώπους της Gauche caviar, όλοι τους προσκαλούν, ειδικά τα think tanks των κερδοσκόπων που υπηρέτησε.
              Κάποιοι δε τους ψηφίζουν για να περνάνε καλά στη βίλα στην Αίγινα και για να μένουν στη βίλα στην Πλάκα, του πεθερού – ιδιοκτήτη προβληματικής.
              Εις υγεία των κορόιδων, θα περνούσαν 10 φορές καλύτερα με τα λεφτά τους στο εξωτερικό και την υποτιμημένη δραχμή της εξαθλιωμένης Ελλάδας…

  1. Ελλείψει επιχειρημάτων χρησιμοποιούμε το ακροδεξιό αφήγημα. Το Γιώργο το Σόρος ξέχασες.

    Εν τω μεταξύ 2,40 η βενζίνη. Στείλε σέλφι την ωρα που γεμίζεις στο βενζινάδικο αν και αμφιβάλω αν υπάρχουν λεφτά για περισσότερα από 2 σφηνάκια.

    • To ακροδεξιό αφήγημα είναι των αριστερών λαϊκιστών μεθοδολογία.
      Όπως και το αφήγημα των λεφτόδεντρων που θα καλύψουν την μείωση στους έμμεσους φόρους στα καύσιμα και όταν γίνονται εξουσία τους αυξάνουν για να πληρώσουν το κομματικό στρατό του δημοσίου και των συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης