"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Μονομαχία Μακρόν – Λεπέν στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει των αποτελεσμάτων που βασίζονται στο 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρη τη Γαλλία, (τόσο σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και στις υπερπόντιες περιοχές), ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει προς το παρόν 9.560. 545 ψήφους, ήτοι το 27,6%, η Μαρίν Λε Πεν 8.109. 857 ήτοι 23,4% και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 7 605 225 ψήφους ήτοι το 21,95%.

Έχουν ψηφίσει 42,3 εκατομμύρια Γάλλοι, ενώ η αποχή ήταν στο 25,11%, ποσοστό χαμηλότερο από τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ODOXA που προέβλεπε 27,4%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί να σπάσει την 20χρονη «κατάρα» της γαλλικής πολιτικής σκηνής και να καταφέρει να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, μετά τον Σαρλ ντε Γκόλ, τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Ζακ Σιράκ, που θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζακ Σιράκ δεν ήταν απλώς ο τελευταίος πρόεδρος που επανεξελέγη από το 2002, αλλά ότι η τελευταία κυβέρνηση της χώρας που έλαβε το χρίσμα από τον πρόεδρο της Γαλλίας να ασκήσει την εκτελεστική της εξουσία για δεύτερη φορά ήταν το 1965. Δηλαδή μετά τις πρώτες, άμεσες εκλογές της 5ης γαλλικής δημοκρατίας και τις δεύτερες μετά την 2η γαλλική δημοκρατία του 1848 όταν και είχε εκλεγεί ο Μέγας Ναπολέων.

 Ωστόσο οι υπόλοιποι υποψήφιοι, είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, έλαβαν περίπου το 57,1% των ψήφων, εάν σε αυτούς συμπεριληφθούν πολιτικοί όπως ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ζαν Λασάλ του κόμματος Resistons! (Αντισταθείτε!) και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ.

Οι ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 66%, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι από την δεξιά και την αριστερά, στράφηκαν όχι απαραίτητα υπέρ του Γάλλου προέδρου, αλλά κυρίως κατά της Μαρίν Λε Πεν. Κάτι που φέτος δεν φαίνεται τόσο βέβαιο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει τόσο μεγάλες εξουσίες, ώστε στην χώρα είθισται να λέγεται ότι οι πολίτες κάθε πέντε χρόνια εκλέγουν τον Βασιλιά τους. Και το σύστημα των δύο γύρων στις εκλογές σημαίνει ότι στον πρώτο εξ αυτών οι πολίτες ψηφίζουν τον υποψήφιο που επιθυμούν και στον δεύτερο καταψηφίζουν αυτόν ή αυτήν που δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, δημοσκοπήσεις το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κομμουνιστών ψηφοφόρων ανέρχεται στο 37% και των Πρασίνων στο 65%. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ θα λάβει ψήφους ακόμα και από ένα μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων του Ερίκ Ζεμούρ.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν σε καμία περίπτωση Λε Πεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Μακρόν ανέρχεται σε 38,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι οι πολιτικές Μακρόν και Λε Πεν δεν διαφέρουν σε τίποτε.

Η αποχή αναμένεται φυσικά να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, αλλά οι βασικοί υποστηρικτές της κυρίας Λε Πεν εντοπίζονται σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά απέχουν από τις εκλογές, όπως οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι και οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Τίποτα προς το παρόν δεν δείχνει ότι η κυρία Λε Πεν θα καταφέρει να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά η αβεβαιότητα είναι ο «πρωταγωνιστής» αυτών των εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης