"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Νίνα Κουφοχρήστου: «Η Μουσική είναι μέσο κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η μουσική είναι τρόπος ζωής και έκφρασης. Με τη μουσική ταξιδεύουμε. Τα ακούσματά μας χωρίς να το ελέγχουμε μας κάνουν πιο ήρεμους, πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους. Με τη μουσική μπορούν να εκφραστούν όλα τα υπαρκτά συναισθήματα.

Η Νίνα Κουφοχρήστου είναι ταλαντούχα, αγαπητή και οικεία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι κόρη του πρώην Δημάρχου Τυμφαίων κ. Τάσου Κουφοχρήστου. Οι γονείς της ήταν υποστηρικτικοί στις επιλογές της.

NINA 2

Η πορεία της χαρακτηρίζεται από σταθερά και σωστά βήματα. Η ίδια γνωρίζει καλά πως ο δρόμος της Τέχνης δεν είναι εύκολος και ότι χρειάζεται συνεχώς εγρήγορση, θυσίες, ρίσκο και ευελιξία. Τη δουλειά της τη χαρακτηρίζει η τρυφερότητα, ο ενθουσιασμός, και η ωριμότητα, γι’ αυτό εξάλλου και η πορεία της διαγράφεται ανοδική.

Αγαπά πολύ την όπερα, διότι είναι μοναδικό είδος μιας και συνδυάζει πολλές διαφορετικές τέχνες: θέατρο, μουσική, χορό.
Πιστεύει ότι αυτό το ενιαίο σύνολο ήχου, εικόνας, γλώσσας και κίνησης παρέχει άπειρες εκφραστικές δυνατότητες στον καλλιτέχνη και εισχωρεί απευθείας στην καρδιά του κοινού ενεργοποιώντας όλη την παλέτα των συναισθημάτων του.

Οι παραστάσεις της φανερώνουν τεράστιο όγκο πνευματικής εργασίας, έχουν αναζωογονητική ποικιλία στο ύφος, στις κινήσεις και στα θέματα. Χαρακτηρίζονται από αντίληψη, αυτοπεποίθηση και δημιουργική φαντασία. Πρέπει να αγαπά κάποιος πολύ την μουσική για να αφοσιωθεί σ’
αυτήν κι αυτό διότι είναι μια ευάλωτη μορφή Τέχνης.

Η Νίνα σε κάθε συναυλία της ζωντανεύει την ατμόσφαιρα, τη δομή και την εικόνα, κι αυτό το κάνει με πάθος, ενέργεια, πειθαρχία, πρωτοβουλία και τεράστια αίσθηση ευθύνης. Γι’ αυτό εξάλλου μαγεύει, συγκινεί και ακινητοποιεί το κοινό της με «το χρυσάφι που έχει στον λαιμό της»!

nina aa

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κυρία Κουφοχρήστου, είστε μια από τις Ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες που έχετε πραγματοποιήσει σημαντικές συναυλίες ως σολίστ στη Γερμανία και στην Ελλάδα και έχετε αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Για να πιάσουμε την αρχή του νήματος, θα σας γυρίσω αρκετά χρόνια πίσω, όταν ολοκληρώσατε τις σπουδές στο τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρατε την υποτροφία από το «ίδρυμα Ωνάση». Κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα;
Η ολοκλήρωση των σπουδών μου στη Μουσικολογία και η ταυτόχρονη απόκτηση Διπλώματος Μονωδίας και Μελοδραματικής ήταν η αφετηρία της επαγγελματικής μου ζωής. Ο δρόμος μου με οδήγησε στη Γερμανία για το πρώτο μου μεταπτυχιακό, για το οποίο έλαβα και την υποτροφία Ωνάση, και έφερε τις πρώτες συναυλίες στο Εξωτερικό. Ταυτόχρονα έκανα τα πρώτα μου βήματα σε δύο σημαντικά θέατρα όπερας: αφενός στην Αθήνα, στην Λυρική Σκηνή, όπου είχα γίνει δεκτή ως μέλος του Όπερα Στούντιο, και αφετέρου στην Όπερα της Κολωνίας.

Σε ποια περίοδο της ζωής σας αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με την όπερα;
Πάντοτε μου άρεσε να τραγουδώ, κυρία Δούλη, αλλά αρχικά ασχολήθηκα με το μοντέρνο τραγούδι. Ήμουν ήδη φοιτήτρια όταν, παρακολουθώντας ένα γκαλά όπερας στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισα να ασχοληθώ με το είδος. Ξεκίνησα μαθήματα στα 19 μου, κάπως αργά ίσως, αν σκεφτούμε ότι ο μέσος σπουδαστής μονωδίας ξεκινά συνήθως στα 16 του.

Οι γονείς σας σάς ενθάρρυναν στην απόφασή σας να ασχοληθείτε με την κλασική μουσική; Σας βοήθησαν σε αυτό που θέλατε να κάνετε;
Εκτός από τη γενικότερη επιδίωξη μιας ποιοτικής παιδείας για μένα, υπήρξαν υποστηρικτικοί, διότι πρόσεξαν από την αρχή πόση επιμονή και αφοσίωση έδειχνα στη μουσική. Είχα δηλώσει από νωρίς ότι αυτό θέλω να είναι το επάγγελμά μου.

Από πού πιστεύετε ότι κληρονομήσατε το χάρισμα της φωνής;
Δεν μπορώ να πω ότι η καλή φωνή είναι κάτι που κληρονομείται, σίγουρα όμως διαμορφώνεται από ένα πλούσιο μουσικό περιβάλλον, στο οποίο μεγάλωσα.

Υπάρχει εύφορο έδαφος στην Ελλάδα για ερμηνευτές λυρικού ρεπερτορίου; Δίνονται ευκαιρίες σε όσους ασχολούνται μ’ αυτό;
Ευκαιρίες δίνονται λίγες. Είμαστε μια μικρή χώρα με έναν μόνο οργανισμό όπερας. Αν ο λυρικός τραγουδιστής θέλει να ζήσει αποκλειστικά από αυτή τη δουλειά, αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στο Εξωτερικό, είτε ως ενδιάμεσος σταθμός είτε ως τελικός προορισμός. Μια εναλλακτική είναι, αντί να περιμένει να του δοθεί απασχόληση, να ξεκινήσει κάποια ανεξάρτητη παραγωγή με δική του πρωτοβουλία, τέτοια εγχειρήματα όμως έχουν αντίστοιχα τις δυσκολίες τους.
Γενικά η Τέχνη δεν είναι εύκολος τομέας, χρειάζεται συνεχώς εγρήγορση, θυσίες, ρίσκο, ευελιξία.

Στην Ελλάδα του σήμερα, με τι επιχειρήματα θα πείθατε τους γονείς για τα οφέλη που θα έχει ένα παιδί μέσα από την ενασχόλησή του με τη μουσική, κυρία Κουφοχρήστου;
Υπάρχουν πάμπολλες επιστημονικές μελέτες, αλλά και προσωπικά έχοντας εργαστεί ως καθηγήτρια μουσικής, έχω παρατηρήσει από κοντά τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής στη νοημοσύνη και την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ακονίζει τον νου και την εφευρετικότητα, προσφέρει ευχαρίστηση και είναι μέσο κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας. Θα συνιστούσα ακόμη και σε ενήλικες να αποκτήσουν ως χόμπι
το τραγούδι ή την εκμάθηση ενός οργάνου.

Πού εμφανιστήκατε για πρώτη φορά και ποιος ήταν μέχρι σήμερα ο αγαπημένος σας ρόλος;
Στη Λυρική Σκηνή ερμήνευσα τους πρώτους μου ρόλους. Αγαπώ το μπελκάντο, αλλά έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στους ρόλους Μότσαρτ, με πρώτο τη θρυλική Βασίλισσα της Νύχτας. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον μουσικά και υποκριτικά.

Ποιο είναι το καλύτερο κομπλιμέντο που έχετε ακούσει για τη φωνή σας;
Πρόσφατα μια κυρία μου είπε: «Μέσα στον λαιμό σας έχετε χρυσάφι!»

Αγαπάτε πολύ την όπερα. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει σε αυτήν και πώς θα τη συστήνατε σε κάποιον που δεν τη γνωρίζει;
Η όπερα είναι μουσικό θέατρο. Είναι μοναδικό είδος γιατί συνδυάζει πολλές διαφορετικές τέχνες: θέατρο, μουσική, χορό κ.ά. Αυτό το ενιαίο σύνολο ήχου, εικόνας, γλώσσας και κίνησης παρέχει άπειρες εκφραστικές δυνατότητες στον καλλιτέχνη και εισχωρεί απευθείας στην καρδιά του κοινού, ενεργοποιώντας όλη την παλέτα των συναισθημάτων του.

Στις 28 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων (στις 9 το βράδυ), δίνετε συναυλία οπερατικού τραγουδιού. Είναι η πρώτη φορά που τραγουδάτε στον τόπο καταγωγή σας τα Τρίκαλα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;
Νιώθω ανυπομονησία! Πολύς κόσμος με ρωτούσε πότε θα μπορέσει να δει τη δουλειά μου από κοντά, και η ευκαιρία δόθηκε αυτές τις γιορτές. Ήταν κάτι που και εγώ επιθυμούσα από καιρό, κυρία Δούλη.

Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτή τη συναυλία; Τι θα δει και θα απολαύσει το κοινό;
Στη συναυλία ήθελα να παρουσιάσω τα σημαντικότερα κομμάτια του ρεπερτορίου μου, που το κυρίαρχο μουσικό τους χαρακτηριστικό, η coloratura, δηλαδή το ποίκιλμα, έδωσε και τον τίτλο. Η σοπράνο κολορατούρα αποτελεί την πιο ψηλή φωνή της όπερας και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας
διάφορα φωνητικά «ακροβατικά». Όσο για το στοιχείο του μελίσματος, του στολίσματος μιας μελωδίας, μας είναι πολύ οικείο από τα παραδοσιακά μας τραγούδια.
Ακόμη θέλαμε να συμπεριλάβουμε κομμάτια Ελλήνων κλασικών συνθετών που το έργο τους είναι εμποτισμένο με το ελληνικό στοιχείο.
Πιανίστας είναι ο Λεωνίδας Τουρούτογλου, με τον οποίο με συνδέει πολύχρονη γνωριμία και συνεργασία.

Ποια είναι η σχέση σας με την ιδιαίτερη πατρίδα σας;
Ίσως λίγο νοσταλγική.

Ζείτε και εργάζεστε κυρίως στο Εξωτερικό. Η εικόνα της Ελλάδας που εισπράττετε ζώντας εκεί ποια είναι;
Διαστρεβλωμένη σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, πάντα όμως σχετικά αξιολύπητη.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας, κυρία Κουφοχρήστου;
Αρκετές ώρες μελέτης, λίγη άσκηση, περίπατος, συναυλία ή παράσταση συνήθως βραδινή, ξεκούραση. Αρκετά ταξίδια. Κύριο μέλημα, να παραμένω υγιής και να περνάω έστω και λίγη ώρα με άτομα ή πράγματα που με ευχαριστούν.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό σας απωθημένο;
Ναι.. από μικρή έγραφα μουσική αλλά όσο το τραγούδι με απορροφούσε, οι ιδέες και οι παρτιτούρες έμεναν στην άκρη. Δεν λυπάμαι όμως. Συχνά μάλιστα μπορεί να συμπεριλάβω κομμάτια μου σε κάποιες εμφανίσεις, αν κρίνω ότι ταιριάζουν.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Περισσότερες εμφανίσεις, περισσότερη μουσική!

 

Το Βιογραφικό της

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, Διπλώματος Μονωδίας με καθηγήτρια την Κατερίνα Καρατζά και Διπλώματος Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε σπουδές τριών μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο μουσικό Πανεπιστήμιο
της Κολονίας: Μάστερ και Konzertexamen Οπερατικού Τραγουδιού υπό την Brigitte Lindner, και μάστερ Μπαρόκ Τραγουδιού υπό τον Kai Wessel.
Έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές του κοινού ερμηνεύοντας Βασίλισσα της Νύχτας/Μαγικός Αυλός (Mozart) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Βιολέττα/La Traviata (Verdi), Ελίζα/Πτολεμαίος (Händel) και Μικαέλα/ Carmen (Bizet) στο Θέατρο Opernloft του Αμβούργου, Σαντρίνα/Η Ψευτοπερβολάρισσα (Mozart) στο Άαχεν, Κονστάντσε/Απαγωγή από το Σεράι (Mozart) στο Κλέβε, Miss Wordsworth/Albert Herring (Britten) και Φρασκίτα/Carmen (Bizet) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και Βασίλισσα της Νύχτας στην Όπερα Δωματίου Κολονίας.

Ήδη πριν την ολοκλήρωση των σπουδών της υπήρξε μέλος του όπερα στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου συμμετείχε στην παραγωγή Επτά Μικρογραφίες. Το 2011 συνεργάστηκε με την Όπερα Κολονίας ως Mädchen/Άνοδος και Πτώση της Πόλης Μαχαγκόννυ (Weill).

Πραγματοποιεί τακτικά συναυλίες ως σολίστ στη Γερμανία και την Ελλάδα, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού (Montserrat Caballe 2015, Grand Prix Maria Callas 2014, Concours de Chant Lyrique de Marmande 2012, Διαγωνισμός Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης 2010 κ.α.).

Έχει εμφανιστεί 2 φορές ζωντανά στη Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας και έχει ηχογραφήσει για την εταιρεία CPO το μέρος της σοπράνο από το Osteroratorium του Graun με την ορχήστρα Kölner Akademie υπό την διεύθυνση του Michael Willens.

Επίσημη σελίδα Facebook: www.facebook.com/nina.koufochristou.soprano

εφημερίδα ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης