"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Να ονομαστεί το στρατόπεδο των Τρικάλων “Δημήτρης Κασλάς”. Άρθρο του Κώστα Μιχαλάκη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τον ταγματάρχη από το Πουρί Πηλίου που διοικούσε τους ήρωες του 5ου Συντάγματος στο 731. Εξάλλου η διαταγή του τα λέει όλα: «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Εμψυχώσατε άνδρας σας και τονώσατε το ηθικόν των. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τηρήσατέ με ενήμερον τακτικής καταστάσεως. Επαναλαμβάνω, τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».

Η δράση του στον πόλεμο του 1940-41, πριν από αυτόν, αλλά και στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο για την μετονομασία του στρατοπέδου των Τρικάλων σε στρατόπεδο “Δημήτρης Κασλάς” αντί του, τουλάχιστον αμφιλεγόμενου-για να χρησιμοποιήσω τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό που μπορώ να βρω, Χρήστου Καβράκου.

Εδώ, ανάμεσα σε συμπολεμιστές του στα Αλβανικά βουνά.

Κώστας Μιχαλάκης

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για το θέμα της μετονομασίας του στρατοπέδου της ΣΜΥ επαναφέρω τη δημοσίευση της 19/3/2019. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη μαρτυρία για τη μνήμη των όσων έπεσαν στο ύψωμα 731 στον ενάντια στις φασιστικές ορδές του Μουσολίνη.

    1. Αγαπητοί μου Φίλοι «Καρβουνιάρηδες»
    Απαντώ στα σχόλια σας. με λίγα λόγια για τα έργα του «ήρωα στρατηγού Καβράκου»
    -Στις 21 Ιουνίου του 1910 ως Λοχίας κατέθεσε ως ψευδομάρτυρας στο κακουργιοδικείο Λαμίας για το θάνατο του αγρότη Απόστολου Μπατάλα, ενός παιδιού 19 χρονών στην εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ.
    -Στις 2 Φεβρουαρίου του 1925 διατάσει πυρ εναντίον της διαδήλωσης των αγροτών στα Τρίκαλα. Νεκροί 7 αγρότες, τραυματίες πάνω από 25.
    -Το 1935 ως στρατοδίκης, καταδικάζει σε θάνατο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα.
    -Στις 27 Απριλίου του 1941, την πλέον αποφράδα μέρα της νεότερης μας ιστορίας, όταν οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των ναζί έμπαιναν στην Αθήνα, τον τελευταίο εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών Κων/νο Σταυρόπουλο να αναγγέλλει το τόσο συγκλονιστικό και παράλληλα πατριωτικό μήνυμα προς τον Ελληνικό Λαό, ο Καβράκος παραδίνει χαμογελώντας και με χαρά την Αθήνα στους ναζί. Μετά από δύο μέρες ως πειθήνιο όργανο των Γερμανών κατακτητών εκδίδει διαταγή προς τους Ευέλπιδες να μην πολεμήσουν εναντίον των Γερμανών, εκείνοι την αγνοούν και με κάθε μέσο φεύγουν για την Κρήτη συνεχίζοντας τον αγώνα.
    -Στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου ως Γενικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, συμβάλει τα μέγιστα για τη συγκέντρωση τροφίμων και κυρίως σταριού για τις ανάγκες των ναζί κατακτητών, οδηγώντας στην πείνα και στο θάνατο χιλιάδων Ελλήνων το φοβερό χειμώνα του 1941-1942.
    Μετά από αυτά τα ολίγα θέλει και στρατόπεδο;
    .
    Για τους πραγματικούς ήρωες του 731, όσα στρατόπεδα και όσους δρόμους και πλατείες να ονομάσουμε είναι πράγματι λίγα για να τιμηθούν.

    Ένα καλό όνομα θα ήταν ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΗΡΩΩΝ 731-ΔΗΜ. ΚΑΣΛΑΣ

    • Με τον όρο «καρβουνιάρηδες» ειλικρινά δεν θέλω να σας υποτιμήσω αλλά από την άκρως φιλειρηνική κωμωδία του Αριστοφάνη Αχαρνείς από την οποία δανείστηκα τον τίτλο, ο Δικαιόπολης, ο οποίος εκφράζει τη δίκαια πολιτική, είχε ως αντιπάλους τους καρβουνiάρηδες.
    Δικαιόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης