"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκινούν κινητοποιήσεις ενάντια στον Νόμο Πιερρακάκη. Τονίζουν πως πρόκειται για παραπλανητικό και προσβλητικό τίτλο για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο καθώς το ΥΠΑΙΘ αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας σε πλήρη αντιδιαστολή με το Άρθρο 16 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων αναφέρει οτι

Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης  φέρει τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».  Με τον παραπλανητικό και προσβλητικό αυτό τίτλο για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο (είναι άραγε Μη Ελεύθερο;) αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας σε πλήρη αντιδιαστολή με το Άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ενώ το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο υποφέρει από έλλειψη πόρων, καταφέρνει και είναι ο πιο επιτυχημένος αναπτυξιακός κλάδος της χώρας μας σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Επιπλέον, έχει για δεκαετίες τώρα εξασφαλίσει την πρόοδο και την κοινωνική κινητικότητα με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα.

Δυστυχώς, οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση αποτελούν ένδειξη των προθέσεών της και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι επ’ ουδενί δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς.

Το Δ.Σ του ΕΣΔ 

*αυτονόητα είναι ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος,

*καλεί το υπουργείο να αποσύρει την πρόταση νόμου και να ενισχύσει επιτέλους σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, και

*καλεί σε άμεση αντίδραση τους συναδέλφους, τους άλλους συλλόγους των εργαζομένων των πανεπιστημίων και τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην περαιτέρω υπονόμευση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου μέσω του νομοσχεδίου αυτού.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα τι λειτουργεί σωστά και με κανόνες στην Ελλάδα για να λειτουργήσουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
    Αυτό που θα γίνει σίγουρα, είναι να έρθουν τριτοκλασάτα πανεπιστήμια, που θα πουλάνε πτυχία στους έχοντες, χωρίς να προσφέρουν (το πιο πιθανό) τα εχέγγυα στον μελλοντικό καταρτισμένο πτυχιούχο.

  2. Άλλο ένα τρικ του νεκροθάφτη με δόλιους σκοπούς, κυρίως της CVC και ολίγων ημετέρων.
    Ένα πανεπιστήμιο είναι ένα ίδρυμα που έχει ιστορία και μέλλον.
    Δεν μπορεί να είναι ένα βραχύβιο επιχειρηματικό σχέδιο.
    Η παραδοχή ότι η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης είναι ένα δημόσιο αγαθό, γίνεται από όλους.
    Όμως, εάν κάτι αποτελεί δημόσιο αγαθό οφείλει να είναι προσιτό με τρόπους ισότιμους.
    Γι’ αυτό και διαμορφώθηκε η ανάγκη να προσδιοριστεί ως δημόσιο και δωρεάν αγαθό.
    Στο βαθμό που οι προϋποθέσεις εγγραφής μεταφέρονται στα ίδια τα μη κρατικά πανεπιστήμια, υπάρχει το ερώτημα εάν θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε δύο παράλληλα συστήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Ένα σύστημα που θα περνάει μέσα από τη δοκιμασία των πανελληνίων, με όλο τον κόπο και την προσπάθεια που αυτό συνεπάγεται (αλλά και την εξασφάλιση ενός εκπαιδευτικού υποβάθρου επαρκούς για την παρακολούθηση πανεπιστημιακών μαθημάτων) και ένα όπου το μόνο κριτήριο θα είναι εισοδηματικό:
    δηλαδή το εάν οι οικογένειές τους θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα δίδακτρα των συγκεκριμένων ιδιωτικών ιδρυμάτων.
    Αυτό θα διαμορφώνει προφανώς μια νέα συνθήκη ανισότητας.

  3. Έχει κριθεί στην Ουγγαρία του Όρμπαν η υπόθεση αυτή τ0 2020, με τα ίδια επιχειρήματα όπως αυτά των αριστερών στην Ελλάδα…
    Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο υπερισχύει του Συντάγματος.
    Όταν κατατεθεί η αγωγή αντισυνταγματικότητας, θα καταπέσουν οι ασυναρτησίες τους και στην Ελλάδα.
    Οι βολεμένοι και κομματικοί στα κρατικά Πανεπιστήμια, που ήθελαν την κατάργηση της ελάχιστη βάσης εισαγωγής, τώρα μιλάνε για τα κριτήρια εισαγωγής στα ιδιωτικά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης