"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.3 C
Trikala

Οι ελλείψεις δημητριακών θα μας οδηγήσουμε να πληρώνουμε… χρυσό το κοτόπουλο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ντόμινο αυξήσεων και ελλείψεων συνεχίζει να φέρνει στην αγορά η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τιμή των λιπασμάτων έχει εκτοξευτεί, ενώ κάποιες χώρες (π.χ. Βουλγαρία, Ουγγαρία) έχουν παγώσει τις εξαγωγές σιτηρών, με αποτέλεσμα όλα αυτά να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην κτηνοτροφία.

Την ώρα που μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, τα λεγόμενα «ακριβά» κρέατα, έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι τιμών που κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει, το κρεάς το φτωχού, το κοτόπουλο, αναμένεται να επιβαρυνθεί με δραματικές αυξήσεις.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις σοβαρές ελλείψεις σε σιτηρά, τα οποία αποτελούν τη βασική τροφή των πουλερικών, απειλώντας με σφοδρό χτύπημα τον κλάδο των τροφίμων και την πτηνοτροφία.

Το χρυσό καλαμπόκι

Η απόφαση της Βουλγαρίας να μπλοκάρει τις εξαγωγές καλαμποκιού ρίχνει νερό στον μύλο των ελλείψεων.

Αυτή τη στιγμή το σκληρό σιτάρι, προϊόν που μάλιστα η χώρα μας έχει υπερεπάρκεια και δεν εισάγει, έχει αγγίξει τα 0,42 ευρώ το κιλό, ενώ το καλαμπόκι έφτασε στα 0,35 ευρώ με τάσεις ανόδου.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι ένα φορτίο με καλαμπόκι που προ πανδημίας κόστιζε 6.000 ευρώ, πλέον πωλείται σε σχεδόν διπλάσια τιμή, καθώς κοστολογείται στις 11.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το φορτίο σόγιας που προ Covid είχε κόστος 11.000 ευρώ, καλπάζει πια στις 18.000 ευρώ και ουδείς γνωρίζει πού θα φτάσει.

«Προς το παρόν χρήματα υπάρχουν για αγορά τροφής, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να τη βρούμε εύκολα», αναφέρει στην Voria.gr ο εκπρόσωπος της Αυγοδιατροφική ΑΕ Θωμάς Δίγκαλης.

Σαν να μην έφτασε αυτό, το υγραέριο που είναι από τα απαραίτητα εργαλεία στην πτηνοτροφία, έχει παρει και αυτό την ανιούσα, αφού από 0,36 ευρώ το λίτρο έχει φτάσει στο 0,54 με ανοδικές τάσεις, κάτι που σε συνδυασμό με τις σαρωτικές αυξήσεις στο ρεύμα, κάνει το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο.

Ελλείψεις και αυξήσεις

Οι αυξήσεις στον προσιτό για τον μέσο καταναλωτή κοτόπουλο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές σχέση με αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Ήδη, οι αποθήκες νωπού έχουν αδειάσει, με τους εμπόρους να διοχετεύουν αποθέματα πουλερικών στην αγορά, αφού δεν θέλουν να μείνουν με στοκ λόγω της κατάστασης, καθώς ακόμα και η ψύξη που είναι ενεργοβόρα μειώνει σε μεγάλο ποσοστό το κέρδος.

Χαρακτηστικά είναι τα όσα λέει στη Voria.gr ο διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Λάζαρος Τσακανίκας.

«Το κόστος για την παραγωγή είναι πραγματικά απίστευτο, έχει αγγίξει το 40% και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει», επισημαίνει.

Ήδη, οι μεγάλες πτηνοτροφικές  μονάδες έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της παραγωγής τους και πρόκειται να τη μειώσουν σε σημαντικό βαθμό, άγνωστο ακόμα πόσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εταιρεία παραγωγής κρεάτων που δραστηριοποιείται στην πτηνοτροφία και έχει έδρα την Κεντρική Μακεδονία, έχει ενημερώσει το δίκτυο καταστημάτων που εξυπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα ότι σύντομα δεν θα μπορεί να τα προμηθεύει με πρώτη ύλη.

Μεγάλες βιομηχανίες κρεάτων έχουν ήδη προχωρήσει σε αναπροσαρμογή ή ακόμα και ακύρωση παραγγελιών με σούπερ μάρκετ, αλυσίδες κρεοπωλείων και άλλα καταστήματα τροφίμων μέχρι να χαρτογραφηθεί η νέα κατάσταση.

Σημαντικό πρόβλημα θα υπάρξει και στον κλάδο τον επεξεργασμένων  σκευασμάτων κοτόπουλου, αφού οι μεταποιητές θα πρέπει να επιδοθούν σε σαφάρι για την αναζήτηση πρώτης ύλης.

Οι γνώστες του κλάδου πάντως αναφέρουν ότι στις βιτρίνες των κρεπωλείων θα δούμε αυξήσεις στο άλλοτε φθηνό κοτόπουλο που ίσως δεν είχαμε ξαναδεί. Αισιόδο ωστόσο είναι το μήνυμα στον κλάδο του αβγού, που παρά το τσουνάμι που πλήττει την πτηνοτροφία δεν θα δει μεγάλες αυξήσεις ως τρόφιμο πρώτης ανάγκης στο ράφι.

Πηγή: voria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης