"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.2 C
Trikala

Ο Αγοραστός για τα φωτοβολταϊκά σε μη παραγωγικές περιοχές

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Δεν είμαι κατά των φωτοβολταϊκών, είμαι υπέρ των παραγωγικών, δημιουργικών φωτοβολταϊκών. Η περιοχή των Φαρσάλων, των Τεμπών και του Τυρνάβου είναι γεμάτη φωτοβολταϊκά. Άραγε αυτά έχουν ενισχύσει την εθνική ενέργεια;».
Αυτά δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα υποστήριξε στην προχθεσινή εκδήλωση του ΣΘΕΒ, ενώ τόνισε εκ νέου πως «δεν αντέχεται το κόστος του ρεύματος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε εθνικό πρόβλημα, πρόβλημα στις θέσεις εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα».


Αναλυτικότερα οι δηλώσεις Αγοραστού είχαν ως εξής: «Η χώρα έχει ανάγκη από επάρκεια και αυτάρκεια. Επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα γιατί η αγροτοκτηνοτροφική αλυσίδα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα έχουμε βιολογικό πρόβλημα. Η χώρα θα έχει πρόβλημα νερού, αν δεν εκμεταλλευτούμε και δεν αξιοποιήσουμε σωστά τα νερά και θα έχουμε και πρόβλημα ενέργειας. Ενέργεια παράγουμε από υδροηλεκτρικά (έχουμε έτοιμο υδροηλεκτρικό στη Μεσοχώρα που έπρεπε να δουλεύει χθες), από ανεμογεννήτριες, από λιγνίτη, από φυσικό αέριο και από φωτοβολταϊκά. Παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλία ένα «ελ ντοράντο» από φωτοβολταϊκά και οι περιοχές του Τυρνάβου, των Τεμπών και των Φαρσάλων είναι γεμάτες φωτοβολταϊκά.

Δεν είμαι κατά των φωτοβολταϊκών. Είμαι υπέρ των παραγωγικών και δημιουργικών φωτοβολταϊκών. Όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά που έχουν γίνει έχουν ενισχύσει την παραγωγή εθνικής ενέργειας; Πού το βλέπουμε αυτό στους λογαριασμούς των πολιτών και των παραγωγικών μονάδων;
Φωτοβολταϊκά σε στέγες και σε παραγωγικές μονάδες για αυτοπαραγωγή ναι πρέπει να γίνουν. Πρέπει να γίνουν σε μη παραγωγικές περιοχές και όχι σε βοσκήσιμες γαίες. Δηλαδή σε περιοχές που δεν αλλάζουν την παραγωγική αλυσίδα. Υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, το κόστος ενέργειας είναι δυσβάστακτο. Θα έχουμε πρόβλημα στις θέσεις εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν το φωτοβολταϊκό τους άμεσα και να είναι ίσο με την ενέργεια που έχει ανάγκη για να λειτουργήσει. Το ίδιο να ισχύσει και για τα σπίτια που θέλουν να φτιάξουν φωτοβολταϊκά. Αλλά να προχωρήσουν γρήγορα και άμεσα να γίνεται η σύνδεση με τον πάροχο ενέργειας, ώστε να μειώνεται το κόστος της ενέργειας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και να πάμε άμεσα και σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια που μπορούν να παράγουν ενέργεια συνεχώς».

(του Γ. Ρούστα, Ελευθερία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης