"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Ο ΕΝΦΙΑ είναι σήμερα τόσο ληστρικός και άδικος όσο ήταν και την εποχή που επιβλήθηκε

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: να πάρουμε όλοι μαζί το βάρος για να πετύχουμε το στόχο μας. Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό, που να διαφοροποιεί τον πλούσιο από τον φτωχό και να αποδώσει άμεσα και να μην εξαρτάται από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Για το λόγο αυτό θα επιβληθεί τέλος στην ακίνητη περιουσία μεσοσταθμικά 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ» έλεγε στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 από το βήμα της ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας την επιβολή ενός μέτρου με τίτλο «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», εν συντομία ΕΕΤΗΔΕ.
Ο υποτιθέμενος αυτός έκτακτος φόρος συνάντησε τη σφοδρή κριτική από τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι φορολογούμενοι τον βάφτισαν χαράτσι.
Το 2013 το χαράτσι αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων:
«Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θέλω, όμως, εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014. Το 2015, όμως, δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση».
Αυτή η δέσμευση αποδείχτηκε στη συνέχεια ένα κενό γράμμα, αφού ο Τσίπρας νομιμοποίησε στο όνομα της Αριστεράς τον ΕΝΦΙΑ.
Αν βιαστείτε να πείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν Αριστερά, θα σας απαντήσω ότι σήμερα θέμα ΕΝΦΙΑ δεν τίθεται από κανένα κόμμα της Αριστεράς. Ούτε ο Κασσελάκης ούτε ο Χαρίτσης ούτε ο Βαρουφάκης θυμούνται να πουν μία κουβέντα για τον ΕΝΦΙΑ.
Για να μην αδικήσω κανένα, ο Κουτσούμπας τον Φεβρουάριο του 2022 σχολίασε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την πρόσθετη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως εξής:
«Μη νομίζετε ότι με μια μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, μπορεί να αναπληρώσει τις τεράστιες αυξήσεις του ρεύματος, τις μεγάλες ανατιμήσεις σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
»Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε το λαϊκό αίτημα για συνολική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του άδικου φόρου, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που το εγκατέλειψαν!».
Ο ΕΝΦΙΑ είναι σήμερα τόσο ληστρικός και άδικος όσο ήταν και την εποχή που επιβλήθηκε.
Το πέπλο σιωπής και λήθης που τον έχει σκεπάσει εντείνει την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος.
Κώστας Τσόγιας

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 2 ΔΙΣ έσοδα είναι ο ΕΝΦΙΑ

    Όποιος θέλει να τον καταργήσει, να πει που θα βρει τους πόρους.

    Property Tax έχουν σχεδόν όλα τα κράτη της γης.

  2. Τι δεν καταλαβαίνετε; Από τότε που πληρώνουμε τα σπίτια ΜΑΣ, η ζωή μας βελτιώθηκε τα μάλα. Δεν το βλέπετε γύρω σας παντού; Τώρα, πως επί 183 έτη που δεν πληρώναμε, τη βγάζαμε καθαρή, είναι απορίας άξιον.
    Συνελόντι ειπείν: εμπρός για τη φορολόγηση ΚΑΙ της κινητής περιουσίας.
    ΥΓ. Ως ”πρόπερτι τάξ”, αναφέρεται από τους υπόδουλους, τη ψυχή(δοτική πτώσις). Αυτοί, αρέσκονται στις ξενικές ορολογίες και κάνουν ΣΧΟΛΙΑ, υπέρ των ποικιλοτρόπων αφαιμάξεων των λαών. Η δε α-γένεια τους, τους ωθεί στο να τους αναφέρουν ως ”λαώνε”. Ζουν ανάμεσα μας, σε όλες τις εποχές, π.χ. όπως στην κατοχή με τις κουκούλες. Σήμερα ενδύονται περιέργως, κάτι ανάμεσα από Γερμανική στολή και φουστανέλα τσολιά. Ιστορικώς, δεν πεθαίνουν ποτέ.

  3. Απαντώ με τον τρόπο μου σε αυτούς που ερωτούν, δηλαδή στον property tax. Εσύ είσαι ο ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ. Τι σε νοιάζει; Γιατί πετάγεσαι ως …ορδή;
    ΥΓ. ΣΧΟΛΙΟ, επειδή παριστάνεις και τον οικονομολόγο ενίοτε, ρώτα στα νηπιαγωγεία: Εάν βάζουμε φόρο ακίνητης περιουσίας για να πληρώνουμε τις (προεισπραχθείσες) συντάξεις, τι ταμπέλα φέρει η χώρα;

      • Τα άλλα, αυτά που πλήρωναν οι μακάκες (οι πίθηκοι) επί δεκαετίες τι τα έκανε; Πι, Ες, Άι;
        ΥΓ. Μα που είναι ο πρόπερτι ταξ; Περιμένω απάντηση του και περνάω την ώρα μου με τούτον. Κοιμήθηκε;

        • Ρώτα όσους ψήφιζαν αυτούς που έδιναν συντάξεις στους πάντες , αυξήσεις στα ρετιρέ των ΔΕΚΟ και σκάνδαλα με τα αποθεματικά, με την αντιπολίτευση να ζητάει και άλλα μεταπολιτευτικά.
          Στη Γερμανία τότε ο λαός ψήφιζε την κυβέρνηση που δεν έδινε αυξήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους.

          • Στα Δερβενάκια, τον Ιούλιο του 1822, ο Κολοκοτρώνης ”δούλεψε” το Μαχμούτ πασά Δράμαλη, ως εξής: Επειδή οι δικοί μας ήσαν δραματικά λίγοι αριθμητικά, έβαλε φέσια Ελληνικά σε όλους τους θάμνους της κοιλάδας. Οι Τούρκοι νόμιζαν ότι οι αντίπαλοι ήταν αμέτρητοι και πανικοβλήθηκαν.
            Έτσι τώρα και εσύ ΣΧΟΛΙΟ. Είσαι μόνον ΕΝΑΣ (ποιος άλλος λογικός θα υποστήριζε καθημερινά τις απανωτές π@π@ριές της ανεκδιήγητης αυτής κυβέρνησης) και παρουσιάζεσαι με τέσσερα ονόματα σε ένα και μόνο άρθρο για τον ΕΝΦΙΑ. Δύο εξηγήσεις υπάρχουν για το μένος σου. Η μία, είναι (ιστορικώς) το χρήμα. Η άλλη…
            ΥΓ. Σε περιμένω (με άλλο όνομα) να έρθεις και πάλι, μαζί να φτιάξουμε μία Ελλάδα μεγάλη…

            • To ENΦΙΑ τον έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις, όχι μια (και της ΠΦΑ που έλεγε ότι θα τον καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο). Το ΚΚ λογικό είναι να αναφέρει ότι θα τον καταργήσει, αφού θα καταργήσει και την ιδιωτική ιδιοκτησία. Οπότε τα σχόλια σου είναι επιπέδου συζήτησης καφενείου.

  4. Εύγε ΣΧΟΛΙΟ, τώρα θα …αγαπηθούμε. Γιατί; Γιατί λες άλλα λόγια… (βάσει της γνωστής λαϊκής ρήσεως).
    ΥΓ. Άρχισαν και τελειώνουν τα ονόματα έ; Να βοηθήσω…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης