"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.6 C
Trikala

Πέντε τεράστια αιολικά πάρκα απειλούν τον Ασπροπόταμο

lafarm

Σχετικά άρθρα

H περιοχή του Ασπροποτάμου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά σε φυσικό πλούτο, βιοποικιλότητα και αισθητική τοπίο των ορεινών συγκροτημάτων της Πίνδου.

Αυτό το φυσικό στολίδι απειλείται πλέον με ολοκληρωτική καταστροφή με την εγκατάσταση πέντε τεραστίων αιολικών πάρκων.

Συνήθως η πλειοψηφία των ΜΜΕ και η αιολική βιομηχανία προβάλλουν αποκλειστικά την θετική πλευρά των αιολικών, αποκρύπτοντας τεχνηέντως τις σοβαρές επιπτώσεις που συνεπάγονται.

Δάση, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, θα ισοπεδωθούν κάτω από τις ερπύστριες των σκαπτικών μηχανημάτων που θα φέρουν την «πράσινη» ανάπτυξη και τις «επενδύσεις».

Οι ανεμογεννήτριες δεν «φυτεύονται» με σπόρους, είναι βιομηχανικά μεγαθήρια με βαρύτατο ενεργειακό αποτύπωμα, το μήκος των πτερυγίων τους μπορεί να φτάνει τα 100 μέτρα, ζυγίζουν δεκάδες τόνους και κάθε τουρμπίνα χρειάζεται για αντίβαρο εκατοντάδες κυβικά μέτρα μπετόν μέσα στη γη.

Θα προκληθούν τεράστιες αρνητικές οικολογικές συνέπειες στον ορεινό όγκο. Η περιοχή του Ασπροποτάμου μαζί με τα Μετέωρα αποτελούν φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό, που θα χαθεί, θα αφανιστεί για χάρη της ενεργειακής ανάπτυξης.

Έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για αυτά τα πέντε αιολικά πάρκα και η προθεσμία για ενστάσεις και κινητοποίηση είναι μέχρι 5/7. Είναι επιτακτική η ανάγκη οι Δήμοι, τα τοπικά συμβούλια, οι Σύλλογοι των περιοχών, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, οι αρμόδιοι φορείς να κινητοποιηθούν, να ενεργήσουν άμεσα, ασκώντας πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις και να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση αυτών των πάρκων, που θα μετατρέψουν τον Ασπροπόταμο από φυσικό παράδεισο σε βιομηχανικό τοπίο.

Ας μην τα ρημάξουμε όλα, εκποιώντας το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από τον φυσικό μας πλούτο.

37 ΣΧΟΛΙΑ

    • Μια εναλλακτική πρόταση είναι η αξιοποίηση του τόπου τουριστικά εφόσον είμαστε χώρα που έχει τον τουρισμό πολύ ψηλά. Η Κεφαλογιάννη να ξέρει άραγε τα υπέροχα χωριά του Ασπροποτάμου; Ας επιλέξει να πάει διακοπές εκεί φέτος να τα μάθει.

      • Μάλλον κάποιος δεν έμαθε ακόμα , ότι αυτό είναι πρόβλημα των δικτύων που δεν έφτιαξε ακόμα η Ελλάδα, μαζί με μονάδες αποθήκευσης και αντλησιοταμίευσης.

    • Θα βγάλει ο Σκυλακάκης τα απίθανα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρητικό και καθαρίσαμε. Αυτός το δήλωσε.
      Έτσι δεν είναι;

    • Ενέργεια που απαιτεί να μετατραπεί το εξαίσιο φυσικό τοπίο της χώρας σε εφιαλτικό βιομηχανικό σκηνικό δεν έχει καμμία σχέση με την οικολογία. Μας επιβάλλουν μια τεράστια, μη αναστρέψιμη ζημιά και μάλιστα ενώ υπάρχει ήδη, τις περισσότερες ημέρες περίσσεια ρεύματος. Τα συγκεκριμένα φυσικά τοπία αποτελούν ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο (το μόνο που μας έχει απομείνει) και η απαξίωση τους από τα αιολικά τερατουργηματα συνιστά έγκλημα. Η “πράσινη” ενέργεια είναι μια μεγάλη κομπίνα. Αν χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, η – πολύ πιο έντιμη τελικά – εναλλακτική είναι η πυρηνική ενέργεια. Οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον είναι πολύ μικρότερες όπως φαίνεται πλέον ξεκάθαρα. Η δήθεν πράσινη ενέργεια προϋποθέτει την σφαγή του φυσικού τοπίου από άκρη σε άκρη της χώρας. Αλλά το αποχαυνωμενο πόπολο δεν μπορεί να το δει αυτό από τον καναπέ. Θα αργήσει λίγο ακόμη να πάρει πρέφα.

    • Αν κάτι είχε και ακόμη καταφέρνει να έχει το φυσικό περιβάλλον στην πατρίδα αυτό είναι η βιοποικιλότητα που είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αλλά απ’ ότι φαίνεται όλοι εσείς που μας έχετε πρήξει με τις ανεμογεννήτριες, στο μάθημα της Βιολογίας κάνατε κοπάνα και γι΄αυτό μας λέτε ότι σας κατέβει για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.
      Φαντάζομαι το πόπολο αν ποτέ ξυπνήσει να ξηλώσει και να κάνει παλιοσίδερα για σκράπ τις ανεμογεννήτριές σας.

    • Σύμφωνα με τα λεγόμενα από αρμόδιους δεν χρειαζόμαστε άλλες ΑΕΠ και δεν δίνουν άδειες για Φ/Β ισχύος. Για Α/Γ πως και δίνουν;

  1. Αφού η κυβέρνηση αντί να βοηθήσει τους πολίτες να βάλουν ένα φωτοβολταϊκό σπίτι τους και να μειώσουν τα έξοδα του ρεύματος, κοιτάει τα συμφέροντα των λίγων και μεγάλων με έργα που δεν βοηθάν και την οικονομία αλλά και καταστρέφουν το περιβάλλον.

    Προέχουν οι ημέτεροι και όχι ο λαός!!

  2. Ἀνεμογεννήτριες καί τζαμαρίες θα μετατρέψουν την περιοχή Ἀσπροποτάμου σε σκουπιδότοπο καί αὔξηση θερμοκρασίας , βροχοπτώσεων καί βελτίωση τῆς ὑγείας ἐλεύθερων ζώων , πέστροφας , λοιπῶν ἰχθύων καί ἐκχέλεων.Ἐπίσης αὔξηση πτητικῆς εὐελιξίας τῶν ὀρνέωνκαί λοιπῶν ἀρπακτικῶν .Ἠθέλαμεν ὡς ἀγρίως φορολογούμενοι ἕλληνες μίαν ἐνυπόγραφον ἀπάντησιν τοῦ ἰατρείου ἀνθρωπωζώων ὅπερ λειτουργεῖ στα τρία ποτάμια ἐδῶ καί σαράντα χρόνια .ποία ἡ ἐπίδραση τοῦ σκουπιδότοπου τῆς Ε.Ε. στα γαλακτοκομικά προίόντα ; το παρόν γράφημα συνιστᾶ καί ψῆφο ἐμπιστοσύνης στην κυβέρνηση .

  3. Anagnostis
    Μάλλον δεν έχεις ιδέα ότι το πρόβλημα των ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών είναι η στοχαστικοτητα και ότι το πρόβλημα είναι η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ που δεν μπορεί να γίνει ούτε με αντλησιουαμιευση γιατί δεν έχουμε τα άπειρα ποτάμια ,ούτε με μπαταρίες ούτε με δίκτυα που είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε πολλά.

    • Τα έχουν κάνει άλλες χώρες ήδη, με μεγαλύτερα ποσοστά παραγωγής ΑΠΕ, οπότε το ποιος δεν έχει ιδέα φαίνεται στην πράξη.

            • H Δανία παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με πάνω από 40% από αιολικά πάρκα και έχει δίκτυα μεταφοράς, που πρέπει να φτιάξει και η Ελλάδα για να γίνει “Δανία του Νότου”

          • Επίσης στη Δανία οι περισσότερες ανεμογενήτριες είναι στη θάλασσα. Ακόμη και αυτές που είχαν βάλει αρχικά στη στεριά της ξηλώνουν και τις μεταφέρουν σταδιακά στη θάλασσα.

            • Φυσικά, έχουν ρηχές θάλασσες και το δυναμικό τους είναι εκεί, χωρίς βουνά.
              Η Ελλάδα έχεις βαθιές θάλασσες και δυναμικό εκεί και στα βουνά.

            • Έχεις καταλάβει ότι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο προκαλείται τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με μηδενικό όφελος στην κοινωνία ή θα μας τσαμπουνάς επιχειρήματα τις κακιάς ώρας που έχουν απαντηθεί εδώ και πολύ καιρό.

            • Άλλοι δεν έχουν καταλάβει τι καταστροφή φέρνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
              Έχει ενδιαφέρον ότι όσοι λέτε για ανεμογεννήτριες μόνο στη θάλασσα, δεν τις θέλετε στα βουνά και το αντίθετο λένε οι νησιώτες, “μακριά από το σπίτ μας και ας είναι και δυο μέτρα.”

  4. Υπάρχουν υποβαθμισμένες περιοχές να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Όπως πράττουν όλες οι σοβαρές χώρες. Αλλά στο αναρχισταν προφανώς προέχει το κέρδος! Για αυτό εξάλλου και ο φυτευτος υπουργός που έχει σχέση με το λόμπι των ανεμογεννητριών!!!

  5. Άντε να τα ξαναπούμε γιά ακόμη μία φορά. Τα αιολικά καταστρέφουν διά παντός το έδαφος με τον τεράστιο όγκο τσιμέντου πού χρειάζεται γιά να στηρίζονται. Καταστρέφουν έτσι τις πηγές νερού πού παράγεται στις κορυφές των βουνών καί παρακάτω. Διανοίγονται τεράστιοι δρόμοι κόβοντας την ορεινή βλάστηση καί προκαλούν κατολισθήσεις καί μπαζώματα στις περιοχές πιό κάτω. Κατασπαταλάται τεράστια ποσότητα ενέργειας γιά όλα αυτά, πού είναι αμφίβολο άν ανακτάται. Όταν τελειώσει ο χρόνος της ζωής τους (20-25) χρόνια μένουν τα σιδερένια κουφάρια στις κορφές των βουνών-μία μόνιμη καί μη ανατάξιμη καταστροφή- μολύνοντας ταυτόχρονα το έδαφος με τα λάδια καί τα χημικά τού μηχανισμού τους. Τα τεράστια πτερύγια είναι μη ανακυκλώσιμα καί χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις γιά την εναπόθεσή τους, ισοπεδώνοντας γιά αυτό ορεινές περιοχές. Σε κανένα μέρος τού κόσμου δεν το τοποθετούνται πάνω από τα 600 μέτρα καί είναι αρκετά μικρού μεγέθους. Μόνο στην Ελλάδα τοποθετούνται σε πολύ μεγαλύτερα ύψη (αλπική ζώνη) αυξάνοντας έτσι το καταστροφικό αποτέλεσμα. Όλο αυτό αποκαλείται πράσινη ανάπτυξη. Επί πλέον λόγω τού ότι η λειτουργεία τους είναι ΜΗ συνεχής (στοχαστική) χρειάζονται καί οι θερμικές μονάδες παραγωγής πού βρίσκονται πάντα σε κατάσταση λειτουργείας γιά να καλύψουν το σύστημα. Ακόμη καί στην υπερπαραγωγή υπάρχει πρόβλημα όπως αναφέρει καί η Καθημερινή. Όπως πολύ σωστά αναφέρει καί ο Ωραίος δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης. Αρα είτε στην υπερπαραγωγή είτε στην μή παραγωγή χαμένοι. Ποιός κερδίζει; Οι Γερμανοί πού πουλάνε τα παλιοσίδερα σε μας καί οι “Εθνικοί εργολάβοι” κατασκευάζοντας τα τό έργο καί πουλώντας (γιατί οί ίδιοι κάνουν και τα δύο) ενέργεια. Βέβαια να σημειωθεί ότι όλο αυτό γίνεται σε Δημόσια γή και οί καταναλωτές επιδοτούν την κατασκευή τους μέσω των λογαριασμών τού ηλεκτρικού. Από όλες τις μεριές χαμένοι λοιπόν. Βέβαια εμείς θα σώσουμε τον πλανήτη όταν το αποτύπωμα άνθρακος των θερμικών ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων της πατρίδας μας είναι κάτω τού 0,ο1% παγκοσμίως. Την ίδια ώρα πού οί Κινέζοι κτίζουν συνεχώς καινούργια θερμικά καί οί Γερμανοί ξαναβάζουν μπρός τα λιγνιτικά. Εμείς κλίνουμε τα λιγνιτικά της Δυτικής Μακεδονίας καί πουλάμε τον λιγνίτη στα Σκόπια από όπου εισάγουμε ακριβό ρεύμα όταν το σύστημα κρασάρει. Ως γνωστόν ο καπνός σταματάει στα σύνορα. Φάτε λοιπόν σανό γιά την “παπάτζα” της “πράσινης μετάβασης”,το μέλλον των παιδιών σας θα είναι χωρίς βουνά.

    • Tέτοια λένε και τα lobbies των ορυκτών καυσίμων με τους αρνητές του φαινομένου του θερμοκηπίου, που δεν έχουν καταλάβει τη στρατηγική των Συνόδων για το Κλίμα, να δίνουν πίστωση χρόνου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στους στόχους για την απανθρακοποίηση.
      Ήδη το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς, έγινε φέτος από ΑΠΕ.
      ΥΓ Τα νέα πτερύγια είναι πλέον ανακυκλώσιμα.

      • Το περισσότερο από αυτό το ποσοστό που αναφέρεις είναι από υδροηλεκτρικά. Επίσης το ποσοστό επί τις τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ είναι ελάχιστο.

        • Μέχρι το 2000 τα υδροηλεκτρικά έφταναν το 20% της παραγωγής ρεύματος διεθνώς αλλά μειώνεται κάθε χρόνο λόγω της αλλαγής κλίματος και το 2023 ήταν περίπου 15% και 3% οι άλλες πηγές ΑΠΕ εκτός από αέρα και ήλιο.
          Το 2023 η ηλεκτρική ενέργεια από ήλιο και άερα έφτασε το 12% ,μέσα σε 10 χρόνια, και αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο, αν μελετήσεις το γράφημα και τα στοιχεία του Global Electricity Review 2024, αντί για να διαβάζεις τις επικεφαλίδες.
          Ο στόχος είναι οι ΑΠΕ να φτάσουν το 60% μέχρι το 2030 σύμφωνα με την τελευταία Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ.

          • Δεν διαβάζω καθόλου επικεφαλίδες και ξέρω πολύ καλά τι λέω. Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί το 1/3 της ολικής κατανάλωσης ενέργειας, η Κίνα και η Ινδία οι κύριοι ρυπαντές του πλανήτη θα καίνε κάρβουνο μέχρι το 2060 και 2070 και κατασκευάζουν συνεχώς νέες μονάδες. Οπότε τσάμπα θα καταστραφεί ο Ασπροπόταμος

            • Oι κύριοι ρυπαντές σε αέρια θερμοκηπίου του πλανήτη, είμαστε οι Δυτικές χώρες. Αλλά δεν θέλετε να πληρώσουμε το κόστος μετάβασης οι προνομιούχοι δυτικοί, αλλά ο αναπτυσσόμενος κόσμος.
              Μετά συζητάτε την εκμετάλλευση των Ινδών, Κινέζων, Αφρικάνων ενώ πίνετε το καφεδάκι σας στην εκδρομή με 4Χ4 και ρούχα made in China / India , στον Ασπροπόταμο….

  6. Δυστυχως βλέπω οτι καποιοι υποστηριζουν αυτη την απίστευτη οικολογική καταστροφη λεγοντας να καταθεσουν τις εναλλακτικες!
    Λες και δεν εχει η χωρα ακομη υποβαθμισμενους χωρους που χωρανε την εγκατασταση. Επισης δεν γνωριζουν οτι ηδη εχουμε βαλει πολλες και εχουμε πιασει τον στοχο για το 2030.Επισης δεν γνωριζουν οτι στην δυτικη Ευρωπη σε τετοια υψομετρα απαγορευονται εγκαταστασεις για προστασια του φυσικου τους πλουτου.Εξου και ελαχιστες εγκατατασεις θα δειτε στις Αλπεις. Αλλα με τετοια κεφαλια που εχουμε στην χωρα δεν περιμενουμε παρα μονο να παμε στο χειροτερο!

  7. Φάτε ΑΠΕ, φάτε πράσινο, φάτε δράσεις, φάτε αποτυπώματα, φάτε αέρα, φάτε ήλιο, φάτε βιώσιμα, φάτε θεοποιημένη και δογματική επιστήμη (τρύπιο όζον δεν έχουμε, μας τελείωσε). Φάτε ελεύθερα. Κανένας φόβος βαρυστομαχιάς. Ακριβώς το αντίθετο. Πείνα θα πέσει.

  8. Αγαπητέ Anagnostis, εσύ δηλ έχεις κατανοήσει πλήρως το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Έχεις αποδείξεις και στοιχεία αποδεκτά από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το θέμα; (μην μου παραθέσεις άρθρα εφημερίδων και περιοδικών από αυτά που βγαίνουν στα περίπτερα, θα σου παραθέσω παλιότερα αντίστοιχα άρθρα για την τρύπα του όζοντος). Ξέρεις ότι όντως υπάρχει, ξέρεις τα ακριβή αίτια του και μπορείς να προβλέψεις την εξέλιξη του; Αν ναι, είσαι ο μόνος άνθρωπος στο κόσμο, μπράβο σου!!

    • Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2021 στα μοντέλα που προβλέπουν την κλιματική αλλαγή, εξαιτίας των φυσικών φαινομένων και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να αποδειχθεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα οφείλεται στις ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

      • Σιγά βρε Anagnostis, αφού τα είπαμε αυτά. Για την αύξηση της θερμοκρασίας ευθύνονται οι αγελάδες που κλ@νουν. Οι τάπες στον κ@λο τους θα μας σώσουν.
        Έτσι δεν είναι;

        • Η επιστήμη δουλεύει με επικρατούσα θεωρία και αποδείξεις, για αυτό πήραν Nobel.
          Αλλά μερικοί επιμένουν ακόμη ότι η Γη είναι επίπεδη…

          • Εδώ το 41τακατό επιμένει ότι ο Μητσοτάκης είναι φαινόμενο, στους οπαδούς της επιπέδου Γης θα κολλήσουμε τώρα;

          • Αναγνώστη, άλλο μοντέλο, άλλο θεωρίες, άλλο αποδείξεις. Μην μπερδεύεσαι και μην πας να μπερδέψεις. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Η επιστήμη καλά κάνει και ψάχνει, αυτή είναι η δουλεία της, αλλά η οποιαδήποτε θεωρία δεν αποτελεί θέσφατο, επειδή μας αρέσει ή μας βολεύει ή μας εξυπηρετεί. Πρώτα πρέπει να αποδειχθεί. Και ακόμη και τότε, πρέπει να εμπεριέχει την δυνατότητα αυτοαναίρεσης της. Αλλιώς είναι δόγμα, δεν είναι επιστήμη.
            Το περί επίπεδης γης άστο, απογοητεύτηκα, περίμενα κάτι πιο ευφυές από σένα. Μην είσαι όμως και τόσο απόλυτος για το σχήμα της γης, παίζει μεγάλο ρόλο η θέση και ο χρόνος που την παρατηρείς.

  9. Όταν η επιχειρηματολογία των εραστών των αιολικών πάρκων συμπυκνώνεται σε ατάκες του τύπου “μιλούν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής” ή “κάποιοι πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη”- ε, η λογική έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα… Καλά κρασά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης