"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

“Παγώνουν”… τα απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Δεν ενδιαφέρονται οι χειρουργοί , δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι ενώ οι μόνοι που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους είναι οι νοσηλευτές.

Κατά των απογευματινών χειρουργείων έχει τοποθετηθεί σύσσωμη η ιατρική κοινότητα, με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βάιο Τάσιο να κάνει λόγο  για «πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Επίσημη πρώτη για τα απογευματινά ιατρεία | AlphaNews.Live

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή, θετική ψήφο, επί της αρχής του νομοσχεδίου για την Υγεία, έδωσε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά της αρχής, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιφύλαξη, το ΚΚΕ καταψήφισε, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε, η «Νίκη» καταψήφισε, η Νέα Αριστερά καταψήφισε, η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκε.

Θετικός στον κορονοϊό μέχρι και ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων | Ελλάδα Ειδήσεις

Έτσι, μετά τα (επί πληρωμή) απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τα «χαράτσια» στα παραπεμπτικά εξετάσεων, ο υπουργός βάζει από την μπροστινή πόρτα του ΕΣΥ όχι μόνο τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και τη χειρουργική τους ομάδα, και ταυτόχρονα ξηλώνει την πλήρη και αποκλειστική απασόληση των υγειονομικών(δηλαδή τη θεμέλια αρχή του ΕΣΥ), δίνοντας τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα εκτός νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (όπου συζητείται το νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»), υπογράμμισε την απόφασή του να δρομολογήσει εξουσιοδοτική διάταξη για τη δυνατότητα ιδιωτικών γιατρών να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα με τη χειρουργική τους ομάδα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσθήκη στο νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου όχι μόνο σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

«Σήμερα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να προσλάβουν ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι και εάν κάπου υπάρχει ελλείπουσα θέση, τη ζητάει η διοίκηση, εγκρίνουμε την πίστωση και τον προσλαμβάνουμε. Δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε, ένας ιδιώτης χειρουργός να πληρώνουνε και να χειρουργεί με τη χειρουργική του ομάδα, μέσα σε ένα χειρουργικό τραπέζι ενός νοσοκομείου. Θα βάλουμε την εξουσιοδοτική διάταξη, όπως κάναμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι όροι και οι προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση», δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης.

Βάϊος Τάσιος: Σφοδρές αντιδράσεις και αποτυχία του προγράμματος του προσωπικού ιατρού - ΤΡΙΚΚΗPress - Τα νέα των Τρικάλων

Οι αντιδράσεις των φορέων

Νωρίτερα, ορισμένοι αρμόδιοι φορείς διατύπωσαν τις έντονες ενστάσεις τους τους επί του νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, είπε ότι το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τη δημόσια υγεία, αναγκάζει τους πολίτες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράζουν υπηρεσίες. «Έχουμε ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα στην Ευρώπη. Το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας και θα πρέπει, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ, να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ, δηλαδή δύο μονάδες κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Με τέτοιες δαπάνες είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη», είπε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε ότι θίγονται θεμελιώδεις αρχές του ΕΣΥ, «πρώτα με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και τώρα με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ».

Ιδίως για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είπε πως αντί η κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από τους ασθενείς, που περιμένουν και 8 χρόνια, όπως αποδείχθηκε με τους επικαιροποιημένους καταλόγους, στις λίστες χειρουργείων, τώρα τους λένε ότι πρέπει να πληρώσουν ή ότι αν έχουν να πληρώσουν, θα προηγηθούν έναντι των άλλων για να χειρουργηθούν. Ο κ. Γιαννάκος είπε ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές και άρα θα πρέπει να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ώστε αυτές οι αίθουσες να λειτουργήσουν και να υπάρχει λίστα προτεραιότητας για τους ασθενείς, με βάση την ημερομηνία εγγραφής τους στη λίστα. Όσο για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προειδοποίησε ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κυβερνητικό παρελθόν του υπουργού Υγείας, που στο τέλος του 2013, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επιχειρηματολογούσε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ.

Η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις ενισχύουν περαιτέρω την επιχειρηματική δράση με καθοριστικό μέτρο την παντός είδους άσκηση επιχειρηματικού ιδιωτικού έργου των γιατρών των δημόσιων μονάδων υγείας και με την διεύρυνση των κλινικών γιατρών, πέραν των χειρουργών, που εντάσσονται στο σύστημα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων. Η γ.γ. της ΕΙΝΑΠ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία και τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών έχουν στραφεί ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και η αντίθεση αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υγειονομικών δεν συμμετέχει σε αυτά.

Ο Νίκος Πλατανησιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά χαρακτήρισε απαράδεκτο το άρθρο 35 του νομοσχεδίου, γιατί «απαξιώνει και προσβάλλει» όλους τους ιατρικούς συλλόγους. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία, ο κ. Πλατανησιώτης είπε ότι είναι μια διάταξη που στόχο έχει να δοθεί ένα οικονομικό μπόνους στους γιατρούς, για να μπορέσουν να υπηρετήσουν στην περιφέρεια ή στα νησιά. Ωστόσο σημείωσε ότι για να ενισχυθεί η παραμεθόριος και η περιφέρεια και τα νησιά, απαιτούνται οικονομικά κίνητρα και να προβλεφθεί η συνυπηρέτηση των συζύγων.

Ο Αθ. Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, είπε ότι η πρόβλεψη ιδιωτικού έργου για τους γιατρούς του ΕΣΥ, στο τέλος θα καταλήξει εντός του συστήματος. «Θα περιμέναμε και ζητούμε μια ρύθμιση που να φέρνει εντός του συστήματος και όχι να περιορίζει τον αριθμό που αυτή στιγμή βρίσκονται εντός. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα αποφασίσουν να μείνουν στον ιδιωτικό τομέα, διευκολυνόμενοι από αυτή τη ρύθμιση. Στο ίδιο πλαίσιο, η παράταση της θητείας που προβλέπεται για τους γιατρούς του ΕΣΥ, εφόσον συνοδεύεται και με παραμονή σε διευθυντικές θέσεις, είναι βέβαιο ότι θα λειτουργεί ως αντικίνητρο σε νέους συναδέλφους να προσέλθουν στο ΕΣΥ. Επίσης δεν περιλαμβάνονται ειδικότητες πολύ κρίσιμες, όπως για παράδειγμα οι παθολογοανατόμοι. Άρα η παράταση της θητείας θα έπρεπε να μη συνδέεται με τη διατήρηση της διευθυντικής θέσεως, και ας προσφέρουν έργο και με τη συμπερίληψη όλων των ειδικοτήτων».

Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είπε ότι θα πρέπει και εκείνοι που υπηρετούν το ΕΣΥ από τις πρωτοβάθμιες δομές να περιληφθούν στις διατάξεις για την δυνατότητα άσκησης και ιδιωτικού έργου. Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση και των γιατρών που είναι εκτός του ΕΣΥ και οι οποίοι θα ήθελαν να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια αναβάθμισης του ΕΣΥ, άρα να προβλεφθεί αμφίδρομη δυνατότητα και για τους ιδιώτες γιατρούς, με σαφή τρόπο. Σε σχέση με το άρθρο 35 του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης είπε ότι τα πειθαρχικά όργανα είναι διαφορετικά από τα διοικητικά συμβούλια και θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο.

Η Άννα Μαστοράκου πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ είπε ότι απαιτείται αμφίδρομη σχέση του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, «γιατί είναι σωστό και δίκαιο και ισότιμο».

 

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Πρωταθλητής” στα απογευματινά χειρουργεία αναδεικνύεται σε όλη την Ελλάδα, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης