"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.4 C
Trikala

Παυλίδης: Μας έσωσαν οι «δίδυμες» ισχυρές δονήσεις – Πώς έδρασε το «τυφλό» ρήγμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο κ. Σπυρίδων Παυλίδης Καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας (Γεωλογίας των Σεισμών) στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ομάδας των γεωλόγων  που ερεύνησε την περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου μετά την έντονη σεισμική ακολουθία, αναφέρθηκε στο τι προκάλεσε την δυνατή σεισμική ακολουθία. «Καταγράψαμε και χαρτογραφήσαμε δεκάδες εμφανίσεις ρευστοποιήσεων. Καταγράψαμε κρατήρες άμμου και πίδακες νερού στις περιοχές κατά μήκος του Πηνειού, στο Ζάρκο, στο Κουτσόχερο και την Πηνειάδα. Όπως επίσης και κατά μήκος του Τιταρήσιου ποταμού.

Με την συμβολή των αποτελεσμάτων από τον δορυφόρο και της σεισμικής ακολουθίας, η γεωλογική έρευνα έδειξε ότι το πολύ γνωστό και καλά μελετημένο ρήγμα του Τυρνάβου καθώς και το ρήγμα της κοιλάδας του Τιταρήσιου, ως προέκταση του επίσης καλά μελετημένου ρήγματος της Λάρισας, δεν ήταν τα σεισμογόνα ρήγματα. Αν και φαίνεται ότι συλλειτούργησαν. Το κύριο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό μας ξάφνιασε, ήταν ένα νέο άγνωστο ρήγμα, που δεν είχαμε χαρτογραφήσει. Καταγράφηκαν από την ομάδα μας σοβαρές επιφανειακές γεωλογικές ενδείξεις που ταιριάζουν τόσο με τα σεισμολογικά όσο και με τα δορυφορικά δεδομένα. Το ρήγμα αυτό έδρασε ως κρυμμένο, τυφλό ρήγμα. Είναι το επίκεντρο και για τους δύο μεγάλους σεισμούς. Ο δεύτερος συνδέεται με αυτό το ρήγμα και στην συνέχειά του βορειοδυτικά, από Βλαχογιάννι και βορειοδυτικότερα, ήταν μέσα στον ορεινό όγκο της Ελασσόνας. Η φύση μας ξάφνιασε. Το μήκος του ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα, με βάθος 10 χλμ. Στην επιφάνεια βέβαια είναι μικρότερο. Τα ρήγματα του Τυρνάβου και της Λάρισας συνεχίζουν να είναι οδηγοί, να είναι πρότυπα. Αυτή η ομάδα ρηγμάτων έχει ανώτατο όριο σεισμού 6,2-6,3 Ρίχτερ. Αυτό προκύπτει από μια ιστορία 23.000 χρόνων που καταγράψαμε», ανέλυσε.

«Υπήρχε κίνδυνος για ισχυρότερο σεισμό- Μας έσωσαν οι «δίδυμες» ισχυρές δονήσεις»

Τι λέει όμως για το νέο ρήγμα που δεν ξέραμε. «Είναι παράλληλο με τα άλλα ρήγματα της περιοχής. Φαίνεται πως έσπασε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του. Το ότι έδωσε δύο μεγάλους «δίδυμους» σεισμούς μέσα στη ατυχία μας, είναι θετικό, διότι αν όλη η συσσωρευμένη ενέργεια έβγαινε με έναν σεισμό, αυτός θα ήταν πολύ ισχυρότερος. Δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα. Μιλάμε για τον σεισμογόνο χώρο από το Ζάρκο, Μανδρα, μέχρι το  Βλαχογάννι και ίσως λίγο βορειότερα. Δεν μιλάμε για άλλα ρήγματα», αναφέρει.

Τι τιμές επιτάχυνσης κατέγραψαν οι δύο σεισμοί

Ο καθηγητής μίλησε και για την αντισεισμική προστασία. «Ο αντισεισμικός κανονισμός που έχουμε είναι από τους καλύτερους του κόσμου. Τα νέα κτίρια συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά. Στην περιοχή σας κατά κανόνα έπεσαν κτίρια της δεκαετίας του 1950-60. Ο σεισμός είχε πολύ χαμηλή επιτάχυνση. Είχαμε επιτάχυνση 10% ο πρώτος και 5% ο δεύτερος. Είναι στο μισό από αυτό που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός. Η επιτάχυνση του σεισμού είναι αντίθετη με την βαρύτητα. Για την επιτάχυνση γίνονται μοντέλα για έναν σεισμό. Ανάλογα σε ποιο σημείο του ρήγματος είναι το επίκεντρο διαφέρει και η επιτάχυνση. Στην Καλιφόρνια στις ΗΠΑ έχουν τις επιταχύνσεις των σεισμών ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα. Είμαστε και εμείς σε αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει.

Η ομάδα του κ. Παυλίδη θα συνεχίσει να είναι στην περιοχή μας και θα συνεχίσει να μελετά τα νέα δεδομένα που έχουμε στην περιοχή μετά από αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία.

Πηγή: larissapress.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης