"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23 C
Trikala

Περίεργη ανοχή στα Τρίκαλα για οικοδομές-μεγαθήρια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δυστυχώς και στα Τρίκαλα «χτύπησαν» οι ευεργετικές διατάξεις πού έδωσαν μπόνους στο ύψος των νεοαναγειρόμενων οικοδομών.

Νέα κτίρια μεγαθήρια ξεπρόβαλαν σε περιοχές μάλιστα με κτίρια χαμηλού ύψους, προκαλώντας τους κατοίκους της πόλης μας και προβληματίζοντας για την περίεργη ανοχή που επιδείχθηκε στην κατασκευή των νέων κτιρίων.

Σε αντίθεση με τους δήμους της Αθήνας και την ΚΕΔΕ που ανέδειξαν το θέμα και αντέδρασαν καθοριστικά, καμία τοπική δημοτική αρχή, κανένα τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο, καμία αρμόδια επιτροπή αρχιτεκτονικού ελέγχου δεν μπήκαν στον κόπο να προβληματιστούν για την περίεργη αύξηση των υψών των νέων πολυκατοικιών, που φαντάζουν πλέον «μικροί ουρανοξύστες» όταν έχουν δίπλα τους χαμηλοδομημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους δήμους της Αθήνας, οι οποία αντέδρασαν στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε, το ύψος του κτιρίων εξαιτίας των μπόνους που δόθηκαν από τον νέο ΝΟΚ  αυξήθηκε κατά 9,50 έως 10 μέτρα.

Η κυβέρνηση μπροστά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και μετά την απόφαση του ΣΤΕ ψήφισε τροπολογία με σκοπό να παρακάμψει τις αποφάσεις και να καταπραΰνει τις αντιδράσεις των Δήμων της Αθήνας και της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με την τροπολογία όμως δεν θα επηρεαστεί το άρθρο 19 το οποίο προβλέπει η επιπλέον ύψους ύψος έως 4,2 μέτρα! για φυτεμένο δώμα και το άρθρο 25 που αφορά επιπλέον συντελεστή για κτίρια μειωμένης ενεργειακής απόδοσης!

Η τροπολογία κινείται μεν στην σωστή κατεύθυνση, επιλύει όμως μόνο το ένα τρίτο (1/3) του προβλήματος σχετικά με την καθ’ ύψος δόμηση, αφού απλά την μειώνει από 9,5-10 μέτρα που ο ΝΟΚ με τα κίνητρά του αύξησε, σε 5,5-6 μέτρα.

Ετσι στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα (δηλαδή το κτήριο να κερδίσει περίπου έναν όροφο επιπλέον από τα άλλα στην περιοχή).

Στις περιοχές με συντελεστή μεγαλύτερο από 0,8 και έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2,5 μέτρα.

Και τέλος, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6, το ανώτατο επιπλέον ύψος που θα μπορεί να κερδίσει ένα  ένα κτήριο σε σχέση με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή είναι επιπλέον 3 μέτρα.

Η ιστορία του συντελεστή δόμησης στα Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα πάντα πρωτοπόρησαν στο θέμα των συντελεστών δόμησης με γενναίες αποφάσεις που πάρθηκαν από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Δυστυχώς το πλεονέκτημα της πόλης με πιο χαμηλά κτίρια, με μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς υψηλές συγκεντρώσεις κατοίκων, φαίνεται να  αλλοιώθηκε από την αδιαφορία των υπευθύνων με αποτέλεσμα  τα νέα μεγαθήρια χάρις στα bonus που δόθηκαν, να φέρουν περισσότερο κόσμο για να τον στοιβάξουν στο κέντρο της πόλης.

Για την ιστορία ωστόσο του συντελεστή δόμησης στα Τρίκαλα να φέρουμε ότι το 1976 δεν υπήρχε συντελεστής δόμησης( ήταν τεκμαρτός). Χάρις όμως στη γενναία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί προεδρίας Θεμιστοκλή Βούλγαρη, μειώθηκε το ύψος των κτιρίων κατά ένα όροφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε στην πόλη μας υπήρχαν κτίρια που χτιζόντουσαν με συντελεστή δόμησης 4,2 (γωνιακά κτίρια) , ενώ αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε και στις άλλες Θεσσαλικές πόλεις με συντελεστή δόμησης στο Βόλο 3,6 και στη Λάρισα 4,.2

Στις 21 Οκτωβρίου του 1997 το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαστεργίου, ύστερα από μία πολύωρη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του τοπικού ΤΕΕ και ύστερα από μια εμβληματική εισήγηση του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Κατσαρού, πήρε την ιστορική απόφαση, σε ένα βράδυ να μειώσει και  κλειδώσει το συντελεστή δόμησης από το 2,4 στο 1,8. δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο καλύτερες συνθήκες δόμησης για τους κατοίκους της πόλης.

Μάλιστα στα ίδια μέτρα που προτάθηκαν με εκείνη την εισήγηση , προβλέφθηκε η μείωση του ύψους των οικοδομών από τα 27 μέτρα στα 21 μετρα.

Δυστυχώς ήρθαν τα νέα μπόνους του  ΝΟΚ με αποτέλεσμα χάρις και στην αδιαφορία των δημοτικών αρχών  σε συντελεστές δόμησης στην ουσία μεγαλύτερους από αυτούς που είχαμε πριν το 1997.

Ακόμη και σήμερα, μετά το θόρυβο που ξέσπασε από  την απόφαση του ΣΤΕ, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων  δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει τους κατοίκους της πόλης, ούτε αφορά την ποιότητα της ζωή τους.

Εντυπωσιακό πάντως είναι, ότι ούτε την  αντιπολίτευση του δήμου απασχόλησε.

Η τροπολογία κινείται μεν στην σωστή κατεύθυνση, επιλύει όμως μόνο το ένα τρίτο (1/3) του προβλήματος σχετικά με την καθ’ ύψος δόμηση, αφού απλά την μειώνει από 9,5-10 μέτρα που ο ΝΟΚ με τα κίνητρά του αύξησε, σε 5,5-6 μέτρα.

Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα (δηλαδή το κτήριο να κερδίσει περίπου έναν όροφο επιπλέον από τα άλλα στην περιοχή).

Στις περιοχές με συντελεστή μεγαλύτερο από 0,8 και έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2,5 μέτρα.

Και τέλος, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6, το ανώτατο επιπλέον ύψος που θα μπορεί να κερδίσει ένα  ένα κτήριο σε σχέση με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή είναι επιπλέον 3 μέτρα.

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επιτέλους και ένα άρθρο για το εξώφθαλμο έγκλημα που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, που θάβει στην κυριολεξία τη ζωή των πολλών στον ίσκιο των κτιρίων τερατουργημάτων για τα κέρδη των λίγων και “μιλημένων”.
    Φυσικά και δεν μιλάει η δημοτική αρχή, το ΤΕΕ κλπ.
    ΔΙΑΠΛΟΚΗ λέγεται αυτή η αφωνία,δεν είναι καθόλου τυχαία.
    Σε ότι αφορά τους αντιπολιτευόμενους (δήθεν), πολιτικό κόστος λέγεται η δική τους ΔΙΑΠΛΟΚΗ.
    Αν διαφωνούν οι “αρμόδιοι” με τα παραπάνω, να αναλάβουν άμεσα δράσεις ΤΩΡΑ. Να βάλουν την πολεοδομία να ελέγξει εξονυχιστικά όλα τα κτίρια περιστερώνες για παραβάσεις, να αναστείλουν τις οικοδομικές άδειες μέχρι να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο και να λάβουν κάθε μέτρο που θα αποκαταστήσει το συντελεσθέν έγκλημα.

    Άλλωστε αυτά τα έχουν ήδη δρομολογήσει άλλοι ΔΗΜΟΙ (Αθήνας, Βουλιαγμένης, Γλυφάδας κλπ) που σέβονται τους δημότες τους!

  2. Ελα να δεις στην μπαρα τι κανουν με κατι δρομακια στενα χτιζουν 6οροφες αλλα ειναι πολλα τα λεφτα αρη για τα παιδια μας αργοτερα ποιος νοιαζεται?

  3. Χτίζονται πολύ ψηλές πολυκατοικίες, που ξεχωρίζουν λόγω ύψους σε χαμηλοδομημένες περιοχές, στις οποίες θα έπρεπε να προστατεύεται η εικόνα της πόλης πχ. σε σημεία κοντά στον Ληθαίο παραποταμίως.

  4. Αλλού έχουν ουρανοξύστες και εδώ σκέτους…ξύστες που δεν έχουν πώς να περάσουν την ώρα τους και ουρανοξύνονται με ότι κινείται και ορθώνεται!

  5. Γιατί απορρείτε για το ύψος των κτηρίων , με τι βιοπορίζονταν οι δήμαρχοι Τρικκαίων από το 1990 και μετέπειτα για βαλτέ το μαμουδάκι σας να δουλέψει . Όσο για την πολεοδομία νυν υπηρεσία δόμησης είναι… .

    • Απορρρώ με το μυαλό μου
      που αντέχει να πονά,
      φαίνεται πρώτη φορά μου
      τα διαβάζω όλα …σοστά.
      ΥΓ. Τι είπα ο άνθρωπος, μπράβο μου.

  6. Ειδικά η πολυκατοικία δίπλα στο ποτάμι ακόμη και μετά την πλημμύρα που θα έπρεπε ίσως να το μελετήσουν οι υπεύθυνοι ξανά κ ξανά για την νέα δόμηση δίπλα ακριβώς στο ποτάμι!και όλα τα υπόλοιπα σπίτια χαμηλά… και στο σημείο που απέναντι είναι το φρούριο που είναι παντελώς άσχετη με το τοπίο..

  7. Το συζητούσα τελευταία με μεγάλη απορία. Πώς επιτρέπουν τέτοιες τεράστιες οικοδομές που κρύβουν τον ήλιο από τους δρόμους όταν βαδίζεις και σε πιάνει τρομάρα με το ύψος τους. Απαράδεκτο και μέγα έγκλημα. Πρέπει να καταγγελθούν και να σταματήσουν άμεσα. Ντροπή σε όσους έδωσαν τέτοια άδεια. Είναι εγκληματικό αυτό εις βάρος των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης