"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Περιφερειακό Συμβούλιο – Συνεδρίαση για τις φωτιές στη Μαγνησία παρουσία των ΜΑΤ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στη σκιά των φονικών πυρκαγιών στη Μαγνησία, με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και πολύ μεγάλες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αλλά και επιχειρήσεις, συνεδρίασε χθες το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, ενώ το κλίμα βάρυνε περισσότερο η παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ στο προαύλιο του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι περιφερειακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και κάλεσαν την περιφερειακή αρχή να ζητήσει την αποχώρησή των αστυνομικών δυνάμεων, αυτό όμως δεν έγινε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέλη της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές στη Μαγνησία.

Οι φωτιές στη Μαγνησία και ειδικότερα τα λάθη και οι παραλείψεις στον συντονισμό που καταγράφηκαν τις κρίσιμες ώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, μετά από σχετικό αίτημα του επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας», Δημήτρη Κουρέτα, για συζήτηση του θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης, το οποίο και μολονότι αρχικά αρνήθηκε η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου τελικά έγινε δεκτό από το Σώμα.

Πυρ ομαδόν για την έλλειψη συντονισμού

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας δέχτηκαν πυρ ομαδόν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έθιξαν ευθέως το ζήτημα της έλλειψης συντονισμού, με τον κ. Αγοραστό να ταυτίζεται με τη γραμμή Κολυνδρίνη και να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στην Πυροσβεστική, σε μία προσπάθεια η Περιφέρεια Θεσσαλίας να «βγει από το κάδρο» της έντονης κριτικής που δέχεται.

«Το σχέδιο “Iόλαος” που έχετε την ευθύνη και συντάξατε απέτυχε παταγωδώς. Είστε υπεύθυνοι για όσα τραγικά συνέβησαν στη Μαγνησία. Δεν μπορείτε να αποποιείστε των ευθυνών σας και να κατηγορείτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία», κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουρέτας και κάλεσε Αγοραστό και Κολυνδρίνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις των Αποστόλη Καναβού, Χρύσας Τσαγανού και Γιώργου Ζώγα οι οποίοι κατήγγειλαν την περιφερειακή αρχή για «αδυναμία συντονισμού». «Συγκαλείτε κάθε τρεις και λίγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Για ποιον λόγο το κάνετε αυτό, αν δεν έχετε πραγματικά προνοήσει πώς να προστατεύσετε τον νομό;», αναρωτήθηκαν ζητώντας εξηγήσεις για τα όσα διαδραματίστηκαν τα κρίσιμα 24ωρα που η Μαγνησία «φλεγόταν».

«Εχετε ευθύνη για τον Συντονισμό σύμφωνα με τον Νόμο και τρεις ημέρες δεν ενημερώνατε κάθε μια ώρα τον κόσμο για το που βρίσκεται η φωτιά και σε ποια σημεία πρέπει να μετακινηθεί» συνέχισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγνησίας, με τη Χρύσα Τσαγανού να παρατηρεί ότι «από τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή προΐσταται πολιτικά στον νομό οφείλει να αναλαμβάνει και την ευθύνη για όσα διαδραματίζονται σ’ αυτόν».

«Η φονική πυρκαγιά την περασμένη Τετάρτη στη Μαγνησία, που είχε ως αποτέλεσμα 2 νεκρούς συνανθρώπους μας, 3 πυροσβέστες τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας βαριά, εγκαυματίες, άκρως επικίνδυνες εκρήξεις βλημάτων στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στην Ν. Αγχίαλο, καμένα σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, ήρθαν για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο, να αποδείξουν την απουσία μέτρων πυροπροστασίας και του αναγκαίου και έγκαιρου αντίστοιχου σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων», ανέφερε με τη σειρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας της ΛΑΣ Απόστολος Νάνος και έκανε λόγο για «εγκληματικές παραλείψεις και λάθη».

Καμπανάκι Κουρέτα για την επόμενη μέρα

Στη χθεσινή συνεδρίαση το κυρίαρχο ζήτημα που τέθηκε ήταν τι γίνεται την επόμενη μέρα. Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Κουρέτας έθεσε ευθέως το ζήτημα της επικινδυνότητας της καύσιμης ύλης που υπάρχει και η οποία μπορεί να καταστεί καταστροφική για τον υδροφόρο ορίζονται και κάλεσε τον περιφερειάρχη εντός 15 ημερών να παρουσιάσει ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των καμένων υλικών.

«Αυτό που είναι κυρίαρχο αυτή τη στιγμή είναι η επόμενη μέρα. Πώς θα αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας τις τεράστιες συνέπειες αυτής της καταστροφής. Δεν μπορείτε ως περιφερειακή αρχή να χρησιμοποιείται την Κλιματική Αλλαγή ως άλλοθι. Το σχέδιο σας για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Μαγνησία απέτυχε. Οφείλετε έστω και τώρα να δείτε τι θα κάνετε. Ολες οι περιφέρειες της Ευρώπης έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια τα οποία πρέπει να καλέσετε αύριο κιόλας να κάνουν μετρήσεις και να αναλάβετε την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που είναι καρκινογόνα και αν βρέξει όλες οι βλαβερές ουσίες θα επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ’ επέκταση τη διατροφική αλυσίδα. Αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα», επισήμανε ο κ. Κουρέτας.

Πηγή: taxydromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης