"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.9 C
Trikala

Πολιτική Εκδήλωση του ΚΚΕ στον Κόκκινο Πύργο για τον ματωμένο Απρίλη του 1944

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

         Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ στο πλαίσιο γιορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος διοργανώσε εκδήλωση την Κυριακή 17 Απρίλη 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στην Πλατεία Κόκκινου Πύργου. Σκοπός είναι να τιμήσουμε τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τον ματωμένο Απρίλη του ’44.

         Στο χρονικό που παρουσιάστηκε έγινε αναφορά σε γεγονότα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρωτοπόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος στα Τρίκαλα, που είχαν γνωρίσει την εξορία της μεταξικής δικτατορίας, όπως ο γραμματέας της αχτίδας υπαίθρου Αντώνης Μπίλλας και ο Βασίλης Πιτσάκος που ήταν σύνδεσμος με οργανώσεις. Πιάστηκαν από τους Ιταλκι εούς και αφού φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο Κουτσομυλίων εκτελέστηκαν στις αρχές του 1943. Ήταν οι πρώτες εκτελέσεις που έγιναν στα Τρίκαλα.

kke 2

  Η αναφορά στα γεγονότα του Απρίλη 1944 επικεντρώθηκε στην επιχείρηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Μετά από προδοσία , η κινητοποίηση δεν είχε αποτελέσματα ενώ οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και συνεργάτες τους, περικυκλώνοντας το μαντρί στον Κόκκινο Πύργο όπου ο τόπος συνάντησης όσων είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση. Στην επίθεση που έγινε όπως και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν  έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας οι Στάμος Βαγγέλης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Κ. Πύργου, Ευθυμίου Βασίλης εφεδροελασίτης, Τσουμένης Θανάσης γραμματέας της Π.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, ο Νίκος Λέγκας γραμματέας του ΕΑΜ Πόλης, ο Διονύσης Δρακονταειδής στέλεχος του ΕΑΜ Πόλης καθώς και δύο κάτοικοι της περιοχής.

         Κατά την ίδια επιχείρηση των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Αποστόλης Τσανάκας και Στέργιος Γάτσας που οδηγήθηκαν στην αγχόνη την ίδια μέρα, 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

           Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε   Πολιτική Ομιλία από το Χρήστο Κούτσικο, μελο ς της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, Ποιητικό και Μουσικό Δρώμενο με αντάρτικα τραγούδια και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στο χώρο όπου ήταν ο τόπος συνάντησης όσων μετείχαν στην επιχείρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης