"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.3 C
Trikala

Στα… κάγκελα οι Τρικαλινοί νοσοκομειακοί γιατροί : Δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες των Τεμπών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γυναικολόγος θα εξετάζει οφθαλμολογικά περιστατικά και γαστρεντερολόγος παιδιατρικά. “Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν Τέμπη”, αναφέρουν οι γιατροί, με αφορμή την εγκύκλιο που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με εγκύκλιό της προς όλα τα νοσοκομεία  της χώρας, ζητάει από όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να εφημερεύουν στον Τομέα που ανήκουν, όταν υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Γεγονός που σημαίνει ότι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα περιστατικά ανεξάρτητα εάν είναι της ειδικότητάς τους ή όχι.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων και η ΕΙΝΑΠ καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην αποδέχονται να κάνουν εφημερία και αρνούνται τα σχετικά προγράμματα. «Καλούμε όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΑΣ.

Δηλαδή, ένας ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ θα πρέπει για
παράδειγμα να κάνει τον ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ και ένας ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΌΣ τον ΓΥΝΑΙΚΟΛΌΓΟ!!!.Η
Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Τρικάλων αναφέρει χαρακτηριστικά: Η συγκεκριμένη
τροπολογία ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα
παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών. Η κατάσταση γενικά στο ΕΣΥ είναι τραγική.
Μας αναγκάζουν να ασκούμε ιατρική πολέμου μόνο και μόνο για να μην κάνουν
προσλήψεις και αφήνουν γιατρούς να εγκαταλείψουν χωρίς να κάνουν αυξήσεις και να
δώσουν κίνητρα. Η αποσάθρωση του ΕΣΥ ώστε να ανθίσει ο ιδιωτικός τομέας των ομίλων
είναι ξεκάθαρος κυβερνητικός στόχος. Στην περιοχή μας το νοσοκομείο Καρδίτσας έχει
απομείνει με ΕΝΑΝ γιατρό ακτινοδιαγνωστικής με αποτέλεσμα να αναγκάζουν τους
λιγοστούς γιατρούς ακτινοδιαγνωστες του νοσοκομείου Τρικάλων να γνωματεύουν
επείγουσες αξονικές τομογραφίες που τους αποστέλλονται από ασθενείς της Καρδίτσας .
Διάγνωση δηλαδή εκ του μακρόθεν και χωρίς τη φυσική παρουσία των ασθενών. Η
παραπάνω τακτική είναι ο ορισμός του «πάμε κι όπου βγει» καθώς εκτός από
αντιεπιστημονική ενέχει κινδύνους και για τους ασθενείς των Τρικάλων λόγω
καθυστερήσεων αφού ΕΝΑΣ γιατρός καλείται να διεκπεραιώσει περιστατικά ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ.
Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία που μας γυρίζει πίσω στην ιατρική του 1950 .
Άμεσα προσλήψεις ιατρών με αυξήσεις μισθών και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. ΔΕΝ
ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Το Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΝΤ
2/5/2023

Γενικός χειρουργός θα εξετάζει οφθαλμολογικά και γυναικολογικά περιστατικά

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον για τις εφημερίες θα υπάρχουν οι δύο βασικές ειδικότητες, η παθολογική και η χειρουργική, ο οποίες θα κάνουν κοινές εφημερίες.

Πρακτικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αυτό βάζει σε κίνδυνο ασθενείς και γιατρούς, καθώς ένας γενικός χειρουργός, θα κληθεί να κάνει εφημερία ορθοπαιδικού, ΩΡΛ, γυναικολόγου και άλλων διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων, δίχως βέβαια να γνωρίζει την ειδικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με την Πανελλήνιο Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα όταν δεν υπάρχει καρδιολόγος ή παθολόγος η θέση του να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο, η θέση του ογκολόγου να καλύπτεται από νεφρολόγο κ.ο.κ.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη για τους ασθενείς, που οι γιατροί την παρομοιάζουν με το δυστύχημα των Τεμπών.

«Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό. Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.

«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τελική επιδίωξη βέβαια αυτής της διαδικασίας είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας με την παράλληλη διασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης. Αντίστοιχες επιδιώξεις υπάρχουν και για την εκπαίδευση, ήδη έχουν εμφανιστεί (αξιολογήσεις κτλ). Δεν θα αναφερθώ στις αλλες ιδιωτικοποήσεις που εχουν γίνει, τα είδαμε τα αποτελέσματα, τραγικά….
    Κατά τα άλλα όλοι τους (μην παρεξηγηθώ κόμματα εξουσίας και συνεργάτες εν αναμονή) κάνουν λόγο για ισχυρό κοινωνικό κράτος.
    Το κοινωνικό κράτος, όπως όλοι γνωρίζουμε, λειτουργεί για να εξυπηρετεί τον πολίτη, για να διασφαλίζει την παροχή των κοινωνικών αγαθών, της παιδείας και της υγείας σε όλους, είτε έχουν να πληρώσουν, είτε όχι …Το κοινωνικό κράτος διαμορφώνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
    Σήμερα το κοινωνικό μας κράτος παρέχει ορισμένες ελάχιστες, υποτυπώδεις υπηρεσίες για την ακραία φτώχεια. Για να έχουμε την στήριξη του κράτους, δεν φτάνει να είμαστε φτωχοί, αλλά πρέπει να βρισκόμαστε στο κάτω άκρο της φτώχειας.
    Ελάχιστα σοβαροί να ήταν όλοι αυτοί…κάτι θα είχαν καταφέρει. Ελάχιστα σοβαροί…..

  2. Μπορείτε να πληρώσετε τρεις γιατρούς στο Μπαγκλαντές για τρεις βάρδιες με μεροκάματο 10ευρω τη βάρδια και να στέλνουν εκεί τα cd για γνωμάτευση.Ετσι θα σας βγει τελείως τζάμπα.Τι κάθεστε και παιδευεστε εκεί στο νοσοκομείο και στην 5η ΥΠΕ;Αρε τι έχουμε να πάθουμε ακόμη….

  3. Τι ειδικότητες και τί τομέας.Ενας γιατρός γιά όλα.Οπως παλαιά ή και όπως στην Αφρική ο μάγος της φυλής.Παν-ίατρος δηλαδή.Όταν η γνώση αυξάνεται με την ταχύτητα τού φωτός,όταν η κάθε ειδικότητα έχει υποειδικότητες,εμείς γυρνάμε εκατό χρόνια πίσω.Θα μού πείς ότι στο “Αίολος Κεντέρης” γιατί ξεγεννούσε ή έκανε τραχειοτομή ο δεύτερος(Ο υποπλοίαρχος);Να σκεφτείτε όλα αυτά προεκλογικά.

  4. κάτι διοικητές και κάτι πρόεδροι των ΥΠΕ οι οποίοι τοποθετούνται για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων κλπ μόνο για selfies ειναι , δεν τους αφορά τι συμβαίνει νομοθετικά και πραγματικά στα νοσοκομεία ? ντροπή

  5. Η απόφαση της κ.Γκάγκα δίνει την λύση γιά την Καρδίτσα.Νά βλέπουν τις πλάκες οι μικροβιολόγοι πού είναι στο εργαστηριακό τομέα.Γιατί διαμαρτύρεστε;Το ίδιο να γίνει και στα Τρίκαλα.Οπου λείπουν οι π.χ. ουρολόγοι ή ΩΡΛ ας εξετάζει τούς ασθενείς ο γυναικολόγος ή ο πλαστικός.Περαστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης