"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.5 C
Trikala

Στα Τρίκαλα “έξυπνος Επιτάφιος” με ροδάκια – Το είδαμε και το ακούσαμε

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα παπαδάκι πήγαινε μπροστά σέρνοντας μια βαλίτσα-ηχείο μέσα από το οποίο ακούγονταν στη διαπασών ήχοι Φιλαρμονικής, πίσω από το σερνόμενο ηχείο παπαδάκια κρατούσαν τα εξαπτέρυγα και τα μανουάλια.

Σε μικρή απόσταση από πίσω, πέντε μικρότερα σε ηλικία παπαδάκια στοιχισμένα σε δύο σειρές κρατούσαν αναμμένες λαμπάδες και από πίσω ο Σταυρός που τον κρατούσε ένας φουσταλενοφόρος-τσολιάς και δεξιά και αριστερά του Σταυρού κρέμονταν κορδέλες δεμένες από την κορυφή του τις οποίες κρατούσαν γυναίκες ντυμένες καραγκούνες.

Από πίσω πήγαιναν οι ψάλτες, αλλά χωρίς να ψάλλουν. Οι ψαλμωδίες που ακούγονταν ήταν ηχογραφημένες και έβγαιναν από ένα άλλο ηχείο που βρίσκονταν κοντά στον Επιτάφιο, μπροστά από τον οποίο διάβαιναν οι ιερείς με τον Πρωτοσύγγελλο στην μέση.

Ο Επιτάφιος ήταν πάνω σε μια κατασκευή με ρόδες που ήταν καλυμμένη με μωβ ύφασμα που σχεδόν τα κρόσσια του σέρνονταν στο οδόστρωμα.

Την κατασκευή-τρέιλερ πάνω στην οποία ήταν τοποθετημένος ο Επιτάφιος την έσερναν φουσταλενοφόροι-τσολιάδες και από πίσω γυναίκες ντυμένες καραγκούνες.

Ο δυνατός φωτισμός του Επιταφίου πρωτοστατούσε κάνοντας τον να λάμπει υπέρμετρα με αποτέλεσμα τα άνθη του στολισμού του να περνούν σε δεύτερη θέση. Οι ηχογραφημένοι ήχοι που έβγαιναν από τα δύο ηχεία -Φιλαρμονινή και ψαλμωδίες- ανακατεύονταν και έδιναν ένα τελικό ηχητικό συνονθύλευμα.

Συνέβη στην πόλη των Τρικάλων, χθες, στην περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Νεκταρίου.

Οι απόψεις για αυτή την λιτάνευση Επιταφίου που την είδε όλη η πόλη για πρώτη φορά, καθώς ο Επιτάφιος πήγε στην κεντρική πλατεία που παραδοσιακά συναντιούνται όλοι οι Επιτάφιοι των Τρικάλων, διίστανται.

Σε άλλους άρεσε και σε άλλους όχι και αρκετοί είναι εκείνοι που μίλησαν για προσπάθεια εντυπωσιασμού που ως αποτέλεσμα είχε την ύβρη και το κιτς.

Λέλα Κατεχάκη, Μεγάλο Σάββατο, 23 Απριλίου 2022.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ!ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤΑΚΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΗΔΕΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ,ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!

  2. Προφανώς έγινε διότι ήταν κουραστικό να ψέλνουν και να μεταφέρουν με τα χέρια, για τη διαδρομή από τον Αγ Νεκτάριο μέχρι την κεντρική πλατεία.
    Όποιος διαφωνεί, να δηλώσει εθελοντής για την επόμενη φορά.

  3. Μεγάλη ασέβεια και βλασφημία!!!Κιτσαριο και Βλαχιά!!! Λυπάμαι πολύ για το καταντημα του Έλληνα!!!αλλά δεν φταίει αυτός: εκεί τον κατήντησαν οι πάτρωνες του,δεσποταδες και παπαδαριό και βλαχοδημαρχοι (τάδε εφη Aleksis)!!! ΜΕΤΑΝΟΕΊΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΈΛΘΕΤΕ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης