"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Νέος Ληθαίος στα Τρίκαλα , «πικρό χάπι» για τους αγρότες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εξι χρόνια. Αυτό είναι το μάξιμουμ χρονικό διάστημα που δίνουν για τη μετάβαση στο νέο, αναδιαρθρωμένο καθεστώς στην περιοχή οι Ολλανδοί  επιστήμονες, οι οποίοι χτένισαν την περιοχή μέτρο-μέτρο πριν καταλήξουν στα συμπεράσματα και τη συγγραφή της έκθεσης.

Με την τεχνογνωσία της Ολλανδίας, που δίνει διαρκή μάχη με τη θάλασσα και τη διαχείριση των υδάτων του Ρήνου, η HVA προτείνει να γίνει κάτι παρεμφερές και με τον Αχελώο, τον Πηνειό αλλά και τον Ληθαίο, ο οποίος διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. «Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει επίσης να αποδεχτούν», αναφέρουν οι Ολλανδοί επιστήμονες, «όπως έχουν αναγκαστεί να κάνουν και οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών έπειτα από σοβαρές πλημμύρες, ότι κάποιες περιοχές θα πρέπει να παραχωρηθούν προκειμένου να δοθεί χώρος στα ποτάμια».

Για τα Τρίκαλα

Πώς θα γίνει αυτό; Και πού; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που προτείνουν οι Ολλανδοί επιστήμονες για την πόλη των Τρικάλων. Εκεί προτείνεται η δημιουργία ενός παρακαμπτηρίου καναλιού, στο οποίο προφανώς θα κατευθύνεται ένα μέρος των υδάτων του Ληθαίου για να μην ξεχειλίσει και πνίξει την πόλη. Αυτός ο παραπόταμος, λένε οι επιστήμονες, θα πρέπει αναγκαστικά να περνά από περιοχή όπου σήμερα είναι μικρά χωριά (τα οποία θα μετεγκατασταθούν αλλού) ή καλλιεργούμενες εκτάσεις.

«Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να προστατευτούν πλήρως όλες οι περιοχές, όπως αυτές με λίγους κατοίκους, με μεμονωμένες εγκαταστάσεις, όσες έχουν προοριστεί για ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας σε περίπτωση ακραίων φαινομένων. Οι εγκαταστάσεις σε αυτές τις περιοχές έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί και επομένως συνιστάται η μετεγκατάστασή τους και όχι η αποκατάστασή τους».

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Vikings VS Καραγκούνηδων – Βλάχων – Σαρακατσαναίων.
    Τα προγνωστικά σας θέλω…
    Α ρε Κούλη τι φωτιές άναψες, α ρε Κούλη…

  2. Έχει γίνει ήδη δεύτερη κοίτη του Ληθαίου και του Πηνείου , μετά τις πλημμύρες σε Λάρισα και Τρίκαλα πριν 100 χρόνια.
    Προφανώς προτείνουν και επιπλέον κανάλι για πλημμύρες.

  3. Τί το θέλουμε το ποτάμι μες στην πόλη;
    Ας το μπαζώσουμε και να περνάει απέξω. Να γίνει από πάνω ένας ωραίος πεζόδρομος να παίζουν τα παιδάκια

  4. Ότι πουν οι επιστήμονες. Να ευθυγραμμιστούμε άμεσα με τις επιστημονικές τους απόψεις. Τι είμαστε, τίποτα ανεμβολίαστοι σεξιστές χριστιανοταλιμπάν ομοφοβικοί πουτινιστές ακροδεξιοί αρνητές της επιστήμης; Όχι βέβαια!
    Και καλού κακού, να ψηφίσει και η βουλή ένα νόμο για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων (λες και είναι δυνατόν ποτέ να διωχθεί η επιστημονική ιδέα, όταν δεν υποκρύπτεται ιδιοτέλεια πίσω από την διατύπωση της)
    ΥΓ: Αυτό το «Ολλανδοί επιστήμονες» όμως, δεν το κατάλαβα. Δεν υπάρχουν γυναίκες στην ομάδα; Τις αγνοείτε επιδεικτικά; Ελπίζω να πρόκειται για κάποια απ αυτές τις απαρχαιωμένες γλωσσικές συμβάσεις που κακίστως συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται προσβάλλοντας τους υγειώς σκεπτόμενους πολίτες και να μην ανήκει ο συντάκτης του άρθρου στην κατηγορία που ανέφερα πριν και βαριέμαι να ξαναγράφω (ας με πληρώσει κι εμένα ο Κούλης και το ξαναγράφω εκατό φορές)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης