"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21 C
Trikala

Στον «αέρα» το ιστορικό γεφύρι της Σαρακίνας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Σαρακίνας, αυτό το στολίδι της περιοχής, ένα ιστορικό μνημείο πολιτισμού, δεν το αναφέρει κανείς μέχρι τώρα.

Περιμένει περήφανο αλλά βαθιά πληγωμένο, τη σειρά του για ανακατασκευή.

Αν και πέρασαν 8 μήνες από την καταστροφή , μέχρι σήμερα δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ.

Μόνο συζητήσεις.

Λοιπόν, θα πρέπει ο Δήμος Μετεώρων να ετοιμάσει 6 μελέτες και στη συνέχεια να αναλάβει την εκτέλεση του έργου το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Είναι κρίμα, είναι έγκλημα να χαθεί αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο. 

 

 

18 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΕΣΠΑ, τι θα έλεγες να φορολογήσουμε τις μίζες των υπουργών και των παρατρεχάμενων; Έστω ένα 10%, ψίχουλα δηλαδή, αλλά σκέψου το αρχικό νούμερο. Βασίζομαι στη λογική του Αδώνιδος που λέει: δίνετε που δίνετε φακελάκι, δεν κόβουμε και καμιά απόδειξη;
      ΥΓ. Βέβαια, εδώ μπορεί να μας διαφωτίσει η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ(λέμε τώρα…)

  1. Δεν είναι “σαράι”. Είναι ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο, το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι της Θεσσαλίας και σε άκρως τουριστική της Ελλάδας δίπλα στα Μετέωρα.

    Αν δεν είμαστε σε θέση σαν χώρα ούτε να αποκαταστήσουμε ζημιές σε ένα ιστορικό γεφύρι τότε δεν είναι να περιμένουμε απολύτως τίποτα πουθενά.

        • Eδώ δεν έχουν λεφτά να φτιάξουν τις γέφυρες και δρόμους που χρησιμοποιούνται, θες πόρους για τα μνημεία?
          Περίμενε τη μελέτη και την ένταξη στο ΕΣΠΑ, το 2029 θα είναι έτοιμο.

          • Δεν έχουν λεφτά να φτιάξουν τις γέφυρες και τους δρόμους που χρησιμοποιούνται; Και είναι κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας; Τότε να πάνε να παντρευτούνε. Μεταξύ τους. Αυτό ψηφίσανε και χειροκροτούσαν στη Βουλή.
            Και στα δικά σας οι υπόλοιποι.

            • 7 στους 10 δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ εισόδημα, που θες να βρεθούν τα λεφτά?

          • Και πριν μια δεκαετία οικονομικά σαν χώρα ήμασταν στα ίδια και χειρότερα αλλά το πετρινο γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο που κατέρρευσε κι αυτό από πλημμύρα το 2015 ανακατασκευάστηκε πλήρως.

            Όπως ανακατασκευάστηκε και αυτό έτσι να ανακατασκευαστεί και το γεφύρι της Σαρακίνας, οτιδήποτε άλλο είναι κενές δικαιολογίες.

            • To γεφύρι της Πλάκας έπεσε το 2015 και τέλειωσε το 2019 με το ΕΣΠΑ. Είναι δε μικρότερο και δεν υπήρχαν παράλληλα δαπάνες αποκάταστης του Daniel.

            • Το γεφύρι της Πλάκας έχει μήκος 80 μέτρα και κατέρρευσε ολόκληρο και το γεφύρι της Σαρακίνας 110 μέτρα και κατέρρευσε μόνο το κεντρικό τόξο του, δηλαδή ένα τμήμα μόνο 30 μέτρα μήκος. Επιπλέον της Σαρακίνας είναι το μόνο μνημείο που έπαθε τόσο εκτεταμένη ζημιά με τον Ντάνιελ και είναι και δίπλα σε τουριστική περιοχή και πρέπει να αποκατασταθεί. Το να λέμε οτι δεν μπορεί να γίνει κάτι για το γεφύρι της Σαρακίνας ενώ υπάρχει και προηγούμενο με το γεφύρι της Πλάκας είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά.

            • Ξαναδιάβασε τι έγραψα και μη γράφεις ότι θέλεις.
              Με το ΕΣΠΑ θα γίνει και αυτό, σε 4-5 χρόνια, όπως της Πλάκας που είναι μικρότερο, ενώ δεν υπήρχε τότε το παράλληλο κόστος του Daniel

  2. Απευθυνθείτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να αναλάβει τις μελέτες. Μπορεί να τις εντάξει στο πλαίσιο εργασιών και να γίνουν πολύ γρήγορα και δωρεάν. Ψάξτε το γιατί είναι κρίμα θα γίνει χειρότερη η κατάσταση…..

  3. Παλιότερα η ολοκλήρωση ενός γεφυριού ήταν εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για την εποχή, γιατί άνοιγε δρόμους στην αποκομμένη και απόμερη περιοχή….
    Σήμερα, ούτε για την συντήρησή τους γίνονται ενέργειες και στην περίπτωση της Σαρακίνας ούτε για την αναστήλωση του.
    Σε κάποια πολιτισμένα κράτη σίγουρα θα ήταν προτεραιότητα του αντίστοιχου Υπουργείου Πολιτισμού, εδώ ούτε καν.
    Είναι αποκαρδιωτική και απαισιόδοξη εικόνα, είναι ιστορικό κομμάτι του τόπου και δυστυχώς δεν έχει φωνή για να πει όσα πρέπει…
    Οι φωνές των πολιτών που είναι;
    Δεν ακούγονται…
    Μα φυσικά.Αυτό βολεύει άπαντες.

  4. Η ανακατασκευή του θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να γίνει κάτι για να αποφευχθεί η πιθανότητα για επιπλέον φθορές στο τμήμα που απέμεινε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης