"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.7 C
Trikala

Στον ΣΥΡΙΖΑ τους διαφεύγει ο βασικός του ρόλος

lafarm

Σχετικά άρθρα

    “Η ελευθερία στα χέρια του τυράννου παύει να είναι ελευθερία”

Διάβασα τη δήλωση του Τσίπρα για το φετινό Πάσχα. Τίτλος: “Το τελευταίο Πάσχα που το τραπέζι θα είναι τόσο φτωχό”.  

Ο Τσιπρας εστιάζει στην ακρίβεια και στις ανατιμήσεις και καλά κάνει. Όπως δεν πρέπει να ξεχνά και το μισό εκατομμύριο πολίτες που κινδυνεύουν να τους πάρουν το σπίτι.

Προσπερνάω τις προτάσεις, τους βασικούς πυλώνες και τα προτεινόμενα προγράμματα περί επανεκκίνησης και τα περί της όρθιας κοινωνίας, πρώτη φορά αριστερά χωρίς επιτήρηση. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα είναι σωστά και απαραίτητα, είναι αυτονόητα.   

Στέκομαι σε κάτι που φαίνεται πως ξεχνάνε  σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους διαφεύγει ο βασικός του ρόλος.  Ποιός είναι αυτός;

Να  “δημιουργεί”  αριστερούς ανθρώπους και να “παράγει” αριστερή πολιτική.     Για το πρώτο,  είναι μια διαδικασία που γίνεται κυρίως στο επίπεδο της βάσης, στην καθημερινότητα, στον δρόμο και στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, στα καφενεία, στους χώρους δουλειάς.

Στις μικρές μάχες που αλλάζουν ελάχιστα τη ζωή των ανθρώπων και διαμορφώνουν συνειδήσεις.    Για το δεύτερο η διαδικασία είναι πιο συνθέτη, αφού πρέπει να υπάρξει σύμπνοια, ομοψυχία, αποδοχή, ωσμωση θέσεων και απόψεων, κοινή πορεία, ομαδική λειτουργία…  

Έτσι  “εισέπραξα” αυτό που είπε ο Τσίπρας σε μια από τις επισκέψεις του στα Τρίκαλα. Δηλαδή όταν  καλείς τον κόσμο να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, σημαίνει ότι πήρες την απόφαση να διαθέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ στον απλό κόσμο, θεωρώντας πολύ σωστά πως το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία ούτε της ηγεσίας ούτε των μεγαλοστελεχών, δεν ανήκει ούτε στο 3% που λένε ούτε στα “βαρίδια”…  

Και φυσικά η Αριστερά έχει την ηθική   ευθύνη απέναντι στον εαυτό της αλλά κυρίως απέναντι στο λαό   έχει  την υποχρέωση να συνδράμει, να βοηθήσει και να πρωταγωνιστήσει στην νέα εποχή…. Αυτό το  “ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.” που το λένε όλοι αλλά λίγοι το εννοούν…

Γιατί  η  Αριστερά:

¶    Υπηρετεί την κοινωνία, παράγει πολιτική, χαρακτηρίζεται από ευαισθησίες, από την πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οικολογία, στα κινήματα, τρέχει και διαδηλώνει στη Γένοβα…

¶   Γιατί πιστεύει στο τρίπτυχο: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, και διέπεται από τις αρχές του ανθρωπισμού-ουμανισμού, της νομιμότητας  του Κράτους Δικαίου, της προάσπισης του δημοκρατικού σοσιαλισμού.   

¶  Γιατί η Αριστερά δεν πρέπει να  γνωρίζει  “κόπωση και απελπισία”, ούτε εσωστρέφεια και ήταν αυτή που άναβε το σπινθήρα για να ξεκινήσει η αντίδραση.  

¶  Γιατί η Αριστερά δεν πρέπει ποτέ να υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά απεναντίας πρέπει να εξασφάλιζει στην κοινωνία «ζωντάνια», μαχητικότητα, αγωνιστικότητα και να αποτελεί «σωσίβιο σωτηρίας»  υπέρ των αδύναμων και ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία.    

¶ Γιατί  η  Αριστερά νιώθει τα βάσανα του διπλανού της σαν δικά της και αγωνίζεται για να τα εξαλείψει, ακόμα και όταν δεν είναι δικά της.  

¶ Γιατί η Αριστερά   αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα της μόρφωσης, της παιδείας, της υγείας  και του πολιτισμού και θεωρεί όλα τα παραπάνω   «όπλα» απαραίτητα για την καλυτέρευση της μοίρας του λαού.   

¶ Γιατί Αριστερά ξέρει να σέβεται το ανθρώπινο μεγαλείο του παρελθόντος χωρίς να καθηλώνεται σε αυτό και ζει ελεύθερη από «ιερά φαντάσματα» αναζητώντας στο παρόν και στο μέλλον συνεχιστές του έργου που «βρήκε»…   

¶  Γιατί η Αριστερά απορρίπτει το ρόλο του δυνάστη, ακόμη και όταν της δίνει την δυνατότητα να εφαρμόσει την κοσμοθεωρία της στην πράξη, διότι ξέρει πως «η ελευθερία στα χέρια του τυράννου παύει να είναι ελευθερία».   

Και στην τελική η δική μας Αριστερά χρησιμοποιεί με φειδώ και σεβασμό την ιδιότητα του αριστερού και κατανοεί πως δεν είναι «τίτλος ευγενείας» που αποδίδει ο καθένας στον εαυτό του, αλλά είναι «στάση ζωής» που κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα, την εντιμότητα, την συνέπεια, την ακεραιότητα των πράξεών του.

Αυτά σύντροφοι του νομού και  παραπέρα…

Ηλίας Καραμάνος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ κ. Καραμάνο.
    Η Τρίκκηpress μάλλον θα σας ευχαριστήσει για την προσέλκυση, δια του λόγου σας, του σμήνους των γνωστών κορακιών*, των κατά της αριστεράς εν γένει. Τους παρατηρώ, ότι φυλάττουν τα νώτα τους και δεν αναφέρουν την λέξη Μητσοτάκης, επ΄ουδενί. Ο μόνος λόγος τους, είναι η …κατωτερότητα του Τσίπρα. Μάλιστα μερικοί, για να το ”παίξουν” διαβασμένοι και κουλτουριάρηδες, αναφέρουν συνεχώς τον εμφύλιο και τους κομμουνιστο-συμμορίτες, με ονόματα. Ο Μπουραντάς, ο Ράλλης, ο Σούρλας, ο Τσιαντούλας κλπ, δεν υπάρχει στο επιστητό τους(ή μάλλον υπάρχει και πράττουν το κορόιδο). Ειδικά εκείνο το ΣΧΟΛΙΟ, κόλλησε με το ”ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι”, την άποψη δηλαδή του ενός ανθρώπου για το όλο εγχείρημα και όχι για την άποψη και την θυσία αμέτρητων αγωνιστών, για το δίκιο και την ελευθερία από κάθε είδους δεσμά.
    Τελώ εν αναμονή των κοράκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης