"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14 C
Trikala

Τέσσερις βάσεις ελικοδιάσωσης με την πρώτη στα Γιάννενα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο το μεσημέρι της Τετάρτης, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός και συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Παπαγεωργίου. Επίσης, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε ορεινές δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, ο πατέρας του 21χρονου Ερμή, καθώς και ο διαχειριστής του καταφυγίου στην Αστράκα και οδηγός βουνού Γιώργος Ροκάς, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας My Adventure Βασίλης Τζουμάκας.


Αν και επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγιναν, ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό στο περιφερειακό συμβούλιο ότι οι τέσσερις βάσεις ελικοδιάσωσης θα χωροθετηθούν στα Γιάννενα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη σε όλη τη χώρα, με την πρώτη εξ αυτών να οργανώνεται στην Ήπειρο, όπου υπάρχουν πολλά περιστατικά με τραυματισμούς στο βουνό.
«Η κατάσταση στην ορεινή διάσωση είναι ανεπαρκέστατη. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από εδώ και πέρα το θέμα θα αντιμετωπιστεί, όπως στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Θα φτιάξουν ένα σύστημα με μικρά ελικόπτερα, τα οποία θα έχουν μεγάλη ιπποδύναμη, με ανθρώπους με πολύ καλή εκπαίδευση και γιατρούς. Γιατί σήμερα, ως ένα σημείο φτάνει ΕΜΑΚ, μέχρι ένα σημείο το ΕΚΑΒ και μετά πρέπει να έρθει ελικόπτερο από την Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου, εκτιμώντας ότι η Επιτροπή που ορίστηκε, θα δώσει λύση πολύ σύντομα.


Με δεδομένο ότι η οργάνωση μιας βάσης ελικοδιάσωσης δεν εξαντλείται στην αγορά ενός ελικοπτέρου, αλλά θα απαιτήσει τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, το μοντέλο που προκρίνεται, είναι αυτό της μίσθωσης μιας υπηρεσίας εναέριας διάσωσης από εταιρεία του εξωτερικού, η οποία θα μπορεί παράλληλα να εκπαιδεύει προσωπικό, ώστε κάποια στιγμή να αποκτήσει και η χώρα μας δική της υπηρεσία ορεινής διάσωσης. Η λύση αυτή δίνει και τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση δυνατότητα επιχειρήσεων, καθώς η εκπαίδευση προσωπικού στο εξωτερικό θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Υπόμνημα των Ορειβατικών Συλλόγων Ηπείρου και Κέρκυρας

Τη δημιουργία ομάδας ορεινής διάσωσης, δημοσίου χαρακτήρα, σε κάθε περιφέρεια, με υποστήριξη κατάλληλων εναέριων μέσων και κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών, ζητούν από την πολιτεία οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Ηπείρου και Κέρκυρας.


«Η Ήπειρος είναι γεμάτη βουνά και αναπόφευκτα πόλος έλξης αθλητών διαφόρων ορεινών σπορ και αυτό συνεπάγεται βάση μόνιμου μηχανισμού διάσωσης αν θέλει η πολιτεία να θεωρείται “ανθρώπινη”», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι, παράλληλα με την ορειβατική κοινότητα, θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και οι κάτοικοι ορεινών και δύσβατων περιοχών, καθώς και οι επισκέπτες τους.

«Πολυτραυματίες» στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα πεζοπόροι, χιονοδρόμοι και ορειβάτες, με αφορμή τον θάνατο του 21χρονου σκιέρ Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου, που έχασε πριν δύο εβδομάδες τη ζωή του στα Τζουμέρκα.


Οι συγκεντρωμένοι, κουβαλώντας τον ειδικό εξοπλισμό τους, όπως σκι, snowboards, μπατόν και πιολέ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξάπλωσαν στην πλατεία Συντάγματος, αναπαριστώντας τους πολυτραυματίες, θέλοντας, όπως είπαν, να στείλουν το δικό τους μήνυμα για μία «σοβαρή διαδικασία διάσωσης στα βουνά» με καταλληλότερα και εξειδικευμένα μέσα.


«Συγκεντρωθήκαμε εδώ με σκοπό να δηλώσουμε την επιθυμία μας να δημιουργηθεί μία σοβαρή ορεινή διάσωση με ελικόπτερα και εξειδικευμένους διασώστες, διότι ο κόσμος που ανεβαίνει πια στο βουνό, είναι πάρα πολύς, τα ατυχήματα γίνονται συχνότερα και είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει μία άμεση και σωστή διάσωση, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν αναπτυγμένο ορεινό τουρισμό και η διάσωση είναι άμεση, μέσα σε λίγα λεπτά, με εξειδικευμένο ελικόπτερο να προσεγγίζει τους τραυματίες και υπάρχει μία σωστή διάσωση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών Γιάννης Δημητράκης, προσθέτοντας ότι αυτό που ζητούν είναι να δημιουργηθούν διάφοροι σταθμοί με εξειδικευμένα ελικόπτερα και εξειδικευμένους διασώστες, καθώς είναι άλλη η διάσωση στο βουνό κι άλλη στη θάλασσα. «Αυτή την στιγμή όλα τα διασωστικά μέσα και τα ελικόπτερα είναι εξειδικευμένα κυρίως για τη διάσωση στη θάλασσα, οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν δυσπρόσιτες πλαγιές στα βουνά με αποτέλεσμα οι τραυματισμένοι να καταλήγουν λόγω έλλειψης έγκαιρης διάσωσης», σημείωσε.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης