"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.8 C
Trikala

Τι προβλέπει το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με την καραντίνα να ισχύει στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Τρίτης θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες και σε ημερομηνίες-κλειδιά για την επόμενη μέρα σε ένα δρόμο που προμηνύεται κακοτράχαλος ιδιαίτερα για τον κόσμο της εργασίας.

Έχοντας διανύσει ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, η εβδομάδα που ξεκίνησε βρήκε τους πολίτες να εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα, αν και η αίσθηση στους δρόμους είναι εντελώς διαφορετική. Η κυβέρνηση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλό της την οικονομία, σχεδιάζει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε το περίγραμμα και πλέον τη σκυτάλη λαμβάνει ο πρωθυπουργός που το απόγευμα της Τρίτης (18.00) θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οδηγώντας μας στο πρώτο κύμα αποκλιμάκωσης των μέτρων.


Οι μάσκες και η άρση των περιοριστικών μέτρων 

Το πρώτο μήνυμα ήρθε στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Σύντομα λοιπόν -όπως ανακοινώθηκε- θα έρθουν στη ζωή μας υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε κλειστούς χώρους που κινείται πολύς κόσμος, όπως τα νοσοκομεία, τα σούπερ μάρκετ, τα κομμωτήρια κ.ά.

Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής. Το sms και το έντυπο θα καταργηθούν ενώ εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού.

Μια εβδομάδα μετά αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία για τη Γ’ Λυκείου, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και για τις υπόλοιπες βαθμίδες σε βάθος χρόνου.

Οι ανακοινώσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων έχει αποφασιστεί να γίνονται ανά 15ήμερο.

Σε επόμενη φάση σειρά παίρνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οσον αφορά το ζήτημα του ανοίγματος των εκκλησιών, για το οποίο πιέζει η Εκκλησία και ιδιαίτερα οι σκληροί της ιεραρχίας, ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία, ενώ για τις λειτουργίες ανέφερε ότι θα γίνουν ανοιχτές στους πιστούς σε επόμενο στάδιο, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει κάποιες μέρες αργότερα να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και -αφού διευθετηθεί το θέμα των μεταφορών- θα ακολουθήσουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρόνος προσδιορίζεται από τέλος Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης