"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.9 C
Trikala

Το θέμα του νομίσματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από σπόντα προέκυψε ξανά η φιλολογία περί Grexit. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή τα όσα είπε για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης την περίοδο που ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, κατηγορήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για κρυφή ατζέντα. Μ’ άλλα λόγια, ότι με εντολή Τσίπρα έσπρωχνε σκοπίμως τις συζητήσεις σε αδιέξοδο ώστε να προκύψει το Grexit.

Ετσι παρουσιάστηκε ως οπαδός της δραχμής, αν και ουδέποτε έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ενώ στην ίδια συνέντευξη όταν ρωτήθηκε πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit δεν εμφανίστηκε καθόλου καθησυχαστικός και αισιόδοξος, όπως είναι μερικοί και εδώ και στο εξωτερικό.

Αλλοι, γιατί πραγματικά το πιστεύουν και άλλοι γιατί κινούνται με ιδιοτελή κίνητρα. Αλλωστε, η επιλογή του να μην ενταχθεί στη Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που διακηρύσσει urbi et orbi ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη, είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι έχει άλλες απόψεις για το ζήτημα του νομίσματος.

Στη συνέχεια ήρθε ο ίδιος ο Σόιμπλε (να θυμίσουμε ότι αυτός εισηγήθηκε τον Ιούλιο του 2015 το σχέδιο για προσωρινό Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα), ο οποίος παρομοίασε την έξοδο από το ευρώ με τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, λέγοντας ότι στην αρχή τα πράγματα είναι δύσκολα -όταν βρίσκεσαι στο έδαφος χτυπημένος-, γρήγορα όμως η κατάσταση βελτιώνεται και προσαρμόζεσαι.

Ατυχής η σύγκριση, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Σόιμπλε είναι από τότε σε αναπηρική καρέκλα. Ενας άλλος Γερμανός, αριστερός αυτός, που έβαλε την υπογραφή του για τη δημιουργία του ευρώ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Οσκαρ Λαφοντέν, έχει την ίδια άποψη με τον Σόιμπλε για το θέμα του Grexit, αλλά με τελείως διαφορετικό σκεπτικό.

Μιλώντας στον Αρη Χατζηστεφάνου, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «This is not a coup», θεωρεί αξιοπερίεργο το γεγονός ότι «οι κυβερνήσεις σ’ αυτές τις χώρες (αναφέρεται σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) παραμένουν υπάκουα εντός του συστήματος του ευρώ», παραθέτοντας τη θέση του ότι «μια ισχυρή οικονομία χρειάζεται ένα ισχυρό νόμισμα και μια αδύναμη οικονομία χρειάζεται ένα αδύναμο νόμισμα» («Εφ.Συν.» 14-5-2016).

Σε κείνους πάντως (και μιλάμε γι’ αυτούς που ανήκουν στην Αριστερά) οι οποίοι νομίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι μια σχετικά απλή και υποφερτά επώδυνη διαδικασία, ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας στο άρθρο του στην προσωπική ιστοσελίδα του λέει πως «για να κινητοποιηθούν οι τεράστιες μάζες των απογοητευμένων απαιτείται πειστική εναλλακτική λύση με ξεκάθαρο δημοκρατικό χαρακτήρα και ευρωπαϊκή διάσταση».

Μέχρι τώρα τέτοια λύση με δημοκρατικό χαρακτήρα δεν έχει κατατεθεί. Ας κρατήσουμε επίσης την εικόνα που δεσπόζει στην Ευρώπη: την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα προπαγανδίζουν και οι δυνάμεις του εθνικισμού και της Ακρας Δεξιάς. Αυτές ενισχύονται εκλογικά και όχι η Αριστερά.

Tάσος Παπάς 

Εφημερίδα Συντακτών 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης