"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.8 C
Trikala

Το ΚΚΕ , οι εκδηλώσεις του και ο κ. Χρ.Σταμόπουλος

lafarm

Σχετικά άρθρα

kke

 

Βαδίζοντας στη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής και δράσης το ΚΚΕ πραγματοποίησε και θα πραγματοποιήσει ιστορικές εκδηλώσεις όχι μόνο στα Τρίκαλα , αλλά και όπου γης υπάρχουν Έλληνες Κομμουνιστές και Κομματικές Οργανώσεις του.

Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύονται στιγμές από τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Μια τέτοια ήταν και η εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες  για τη λαϊκή εξέγερση των Τρικάλων το Φλεβάρη του 1925. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η αξιοποίηση των διδαγμάτων εκείνης της εποχής και των γεγονότων της στην ταξική-λαϊκή πάλη του σήμερα.

Ο ομιλητής της εκδήλωσης στάθηκε στις κοινωνικοοικονομικές και  ιστορικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην  Ελλάδα, εκείνη την περίοδο, το ρόλο της αστικής τάξης και τις εσωτερικές αντιθέσεις της  στη χώρα μας , στο ρόλο των κυβερνήσεών της, καθώς και στη συμβολή του νεαρού τότε Κομμουνιστικού Κόμματος στην οργάνωση των αγώνων του λαού. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο γεγονός πως η αστική τάξη για να εμποδίσει τη δράση την κινητοποίηση του λαού , δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Δε διστάζει να καταστείλει  με κάθε τρόπο τους αγώνες.

Οι σύγχρονες συνθήκες μπορεί να μην είναι αντίγραφο  μ’ εκείνες των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα , όμως η εξέγερση του Φλεβάρη 1925 μας δίνει πολύτιμες διδαχές για το σήμερα. Ιδιαίτερα για τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης στην  κοινωνική εξέλιξη της ιστορικής εποχής που ζούμε, την ανάγκη της συμμαχίας της με τα άλλα λαϊκά στρώματα όπως η φτωχομεσαία  αγροτιά , οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες της πόλης και των χωριών, οι συνταξιούχοι , οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών οικογενειών. Όλων αυτών, δηλαδή,  που χτυπιούνται βάναυσα   σήμερα από την πολιτική της αστικής τάξης στη χώρα μας , των κυβερνήσεών της , καθώς και των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων και οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, όπου  η εγχώρια πλουτοκρατία είναι ενταγμένη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν άρεσε σε κάποιους , γιατί αναδεικνύει πολύτιμα συμπεράσματα που χρησιμεύουν στον αγώνα του λαού για τη δική του εξουσία και όχι στην καλλιέργεια αυταπατών , που τάζουν ότι η μοίρα του μπορεί να καλυτερεύσει με εναλλαγή στο διαχειριστή της βαρβαρότητας. Ανάμεσα  σ’ αυτούς  και ο κ. Χρ.Σταμόπουλος ( γνωστός πολιτικός γυρολόγος) που ,απ’ όσα γράφει σε σχετικό του άρθρο, φαίνεται να νομίζει ότι του κλέψαμε τις  δάφνες της  αποκλειστικότητας. Εκτός των άλλων ο κ.Σταμόπουλος δε χάνει την ευκαιρία να ασκήσει και μια προσφιλή του δραστηριότητα.  Να παίρνει φόρα απ’ ότι  προσωπικά δεν του αρέσει και να εξαπολύει ανυπόστατη επίθεση στο ΚΚΕ.

Θα ήθελα να τονίσω στον κ. Σταμόπουλο ότι το ΚΚΕ ποτέ δε φοβήθηκε μπροστά σε «θεούς και δαίμονες», ποτέ δεν απέκρυψε και ούτε διαστρέβλωσε την ιστορία του και την ιστορία του λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΕ πραγματοποιεί ιστορικές εκδηλώσεις για να βγάζει το Κόμμα και ο λαός χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα και όχι εθιμοτυπικά μνημόσυνα .Αυτό το χαρακτήρα είχαν οι τόσες εκδηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος( στο Περτούλι για το στρατηγείο του ΕΛΑΣ , στο φωτεινό(Τσιούκα) για την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού, στα Τρίκαλα για του 5 ΕΠΟΝίτες και τον μαρτυρικό τόπο εκτελέσεων αγωνιστών στα Νταμάρια, για την αντιφασιστική νίκη και τον Άρη Βελουχιώτη και τόσες άλλες) Το ΚΚΕ  έχει αυτή τη δυνατότητα γιατί ήταν ,είναι και θα είναι μέσα στους ταξικούς αγώνες. Ήταν , είναι και θα είναι  οργανωτής αυτών των αγώνων για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να επιβάλει το συμφέρον του με αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι με εναλλαγή κομμάτων στη διακυβέρνηση , της οποίας ο κ. Σταμόπουλος είναι θερμός υποστηρικτής.

Το ΚΚΕ διδάσκεται από τη Ιστορία και αναπτύσσει δράση , ώστε ο λαός να έχει ενεργή συμμετοχή στους αγώνες, να επιλέγει τις κατάλληλες μορφές πάλης , να αποφασίζει με δική του ευθύνη  και όχι να αναθέτει το μέλλον του στους «επάνω» και στους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Το ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδηλώσεις για να αναδεικνύονται οι αιτίες τις εκμετάλλευσης των εργαζομένων ,να καταδεικνύονται οι υπαίτιοι , να έχει ξεκάθαρη αντίληψη ο λαός για τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι απλά μια κυβέρνηση, αλλά η  εξουσία του κεφαλαίου, της αστικής τάξης μαζί με τους έξωθεν συμμάχους τους στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ , του ΝΑΤΟ κι άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Έτσι ώστε οι λαϊκοί αγώνες να χτυπάνε στην καρδιά του αντιπάλου, να έχουν αποτέλεσμα.

ΥΓ. Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα υπενθυμίσω στον κ.Σταμόπουλο ότι το ΚΚΕ δεν είναι η πρώτη φορά , όπως ψευδώς ο ίδιος αναφέρει, που καταπιάνεται με την εργατοαγροτική –εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα. Τον πληροφορώ , λοιπόν, ότι στη δεκαετία του ’80 το ΚΚΕ πραγματοποίησε ανάλογη εκδήλωση στο «Φρούριο» των Τρικάλων με ομιλητή  τον ίδιο το Χρ.Βραχνιάρη, συγγραφέα του βιβλίου «Η αγροτική λαϊκή εξέγερση του 1925 στα Τρίκαλα»(έκδοση 1978), του οποίου κατοπινοί ερευνητές και συγγραφείς έχουν αντλήσει τα περισσότερα στοιχεία του. Επίσης, το 1988 η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ  πραγματοποίησε Συμπόσιο για τα 70 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος , στο οποίο μεταξύ άλλων εισηγητής ήταν και  ο Χρ.Βραχνιάρης με θέμα το «εργατοαγροτικό κίνημα Τρικάλων» .Έκτοτε , υπήρξε για το θέμα και αρθρογραφία στελεχών του ΚΚΕ στον τοπικό τύπο  και στο Ριζοσπάστη.

Κώστας Μανώλης , μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης