"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Το χειμερινό ηλιοστάσιο ο σκοταδισμός και οι λάθος γιορτές

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Και είπεν ο Θεός, Ας γίνωσι φωστήρες εν τω στερεώματι

 του ουρανού, δια να διαχωρίζωσι την ημέραν από της νυκτός·

και ας ήναι δια σημεία και καιρούς και ημέρας και ενιαυτούς».

Γέννηση κεφ 1/παρ.14 

  Χειμερινό ηλιοστάσιο

  Στις  21 προς 22 Δεκέμβρη στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα, ενώ αντίθετα  στο νότιο ημισφαίριο συμβαίνει το  αντίθετο,  έχουμε τη μεγαλύτερη ημέρα.

  Εκ πρώτης όψεως το φαινόμενο εμπεριέχει μια αρμονία εντός της οποίας βρίσκεται το στοιχείο της αντίθεσης.

  Μεγαλύτερη νύχτα στο βόρειο ημισφαίριο και χειμώνας, μικρότερη μέρα στο νότιο και καλοκαίρι, το αντίθετο συμβαίνει στο θερινό ηλιοστάσιο που συμβαίνει στις 21 προς 22 Ιούνη.

  Η γη μας, ως προσάρτημα του ηλιακού μας συστήματος, συνδεδεμένη ισχυρά μέσω της μαζικής έλξης με τον ήλιο, περιστρέφετε μαζί με τους άλλους πλανήτες γύρω από αυτόν. Η εν λόγω περιστροφική κίνηση των πλανητών δημιουργεί ως σύνολο μια πανίσχυρη φυγόκεντρη δύναμη ή οποία εξισορροπείτε απόλυτα από την εξίσου ισχυρή κεντρομόλα δύναμη της έλξης του ήλιου.  Έτσι η γη μας κινείτε μαζί με τους άλλους πλανήτες σε μια σταθερή τροχιά πέριξ του ήλιου, ακολουθώντας την πορεία του στον αχανή  χώρο του γαλαξία μας.

   Η σταθερή πορεία της περιστροφής της γης μας γύρω από τον ήλιο, έχει σε κάθε σημείο της πορείας της τα οροθέσια των κλίσεων της έναντι του ήλιου.

   Με βάση της αρχή αυτή, εμείς ως παρατηρητές από το βόρειο ημισφαίριο της  γης μας βλέπουμε τον ήλιο το χειμώνα να ανατέλλει και να περνάει πάνω στον ουρανό και τελικά να δύει όλο και νοτιότερα.

 

  Έτσι στις 21 προς 22 Δεκέμβρη το βόρειο ημισφαίριο η κλίση της γης μας φτάνει στο ακρότατο σημείο της απομάκρυνσης της από τον ήλιο. (Το μέγιστο της γωνίας κλίσης της είναι 23,50 ) Την περίοδο των δύο αυτών ημερών οι άνθρωποι ιστορικά την αποκάλεσαν “χειμερινό ηλιοστάσιο” επειδή φαίνετε ότι ο ήλιος τότε κάπως σταματάει την θέση της πορείας του προς νότο και σιγά –σιγά επανέρχεται προς το βορά.

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2022: Τι συμβολίζει ο Ήλιος στον Αιγόκερω και πώς θα  επηρεάσει τα 12 ζώδια - Asi Biliou

   Πολλοί Λαοί, μεταξύ των οποίων και οι αρχαίοι Έλληνες, με βάση αυτό το φαινόμενο , ανεξαρτήτως των μηνών, οι οποίοι ήταν σεληνιακοί,  άλλαζαν το έτος και επακολουθούσαν οι σχετικές γιορτές κυρίως για τον επικείμενο ερχομό της άνοιξης η οποία συνοδευόταν από την αναζωογόνηση της γης και της γονιμότητας.

Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά γιορτάζονται λάθος

  Στις μέρες μας ο χριστιανικός κόσμος γιορτάζει, με βάση τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, όλως διόλου λάθος.

α) Σε ότι αφορά τα Χριστούγεννα, στα ευαγγέλια δεν γίνετε καμιά αναφορά στην ημερομηνία της γέννησης του Ιησού. Παρόλα αυτά αυτά δύο γεγονότα που συνέβησαν τις ημέρες εκείνες πιστοποιούν ότι η γέννηση του δεν μπορεί να έγινε χειμώνα. Αυτά είναι η απογραφή πληθυσμού που διέταξε ο Καίσαρ Αύγουστος, η οποία δεν μπορούσε να γίνει το χειμώνα και η αναφορά στην ύπαρξη βοσκών και κοπαδιών στην ύπαιθρο η οποία δεν μπορεί να συμβαίνει το καταχείμωνο.

  Άλλωστε ο Ιησούς έδωσε προς τους μαθητές την εντολή να γιορτάζουν μόνο την ανάμνηση του θανάτου του καθώς αυτή αναφέρετε στην 24η παράγραφο του 11ου κεφαλαίου της 1ης προς Κορινθίους επιστολής, εκεί γράφει “ Αυτό σημαίνει το σώμα μου που προσφέρετε για χάρη σας. Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου”.  Αν έπρεπε να γιορτάζουμε τη γέννηση του δεν θα θα το ανέφερε;

  Από την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση είναι γνωστό ότι με την επισημοποίηση του χριστιανισμού, τα Χριστούγεννα καθιερώθηκε να γιορτάζονται μαζί με τα Σατουρνάλια των Ρωμαίων.

β) Σε ότι αφορά την πρωτοχρονιά, η αλλαγή του έτους 10 μέρες μετά την ημέρα του ηλιοστασίου είναι επίσης λάθος καθότι τότε δεν συμβαίνει κανένα σημαντικό οροθέσιο ουράνιου σώματος, ήδη ο ήλιος έχει διανύσει απόσταση 10 περίπου ημερών στην προς τον βορά αλλαγή της τροχιάς της πορείας του.

  Συνεπώς  με βάση την αρχή της 14ης   παραγράφου του 1ου κεφαλαίου της Γέννησης γιορτάζετε και η πρωτοχρονιά σε λάθος βάση.

Το “επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία” όνειρο άπιαστο.

Θερινό Ηλιοστάσιο: Από την μυθολογία στο σήμερα - EpirusNow.gr

  Σήμερα ο κόσμος που ζούμε, παρότι το πλήθος των μέσων επικοινωνίας που διαθέτει θα έπρεπε να τον ενώσει, είναι οικτρά διαιρεμένος. Το πλαίσιο της διαίρεσης δίνει ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικών, πολιτικών θρησκευτικών και πολιτισμικών διαιρέσεων που είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να εκραγεί με  ολέθρια αποτελέσματα για την παγκόσμια κοινότητα.

  Οι ηγέτες του κόσμου των ημερών μας, μοιάζουν με μαριονέτες στα χέρια του πονηρού. ανειλικρινείς, υποκριτές, υπερήφανοι και οραματιστές σχεδίων που έχουν βάση την κάθε είδους μοχθηρία, είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κάνουν το κακό.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της  παγκόσμιας κοινότητας βρίσκετε κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι εξοπλισμοί που έχουν ως βάση τα μισαλλοδοξία συνεχίζονται. Η αγία γραφή, ένα βιβλίο που ενέπνευσε κυρίως σε θέματα δικαιοσύνης πλήθος στοχαστών επί τούτου αναφέρει “Γνωρίζουμε ότι προερχόμαστε από το Θεό αλλά ολόκληρος ο κόσμος μας  βρίσκετε υπό την εξουσία του πονηρού” 1η επιστολή του Ιωάννη κεφ. 5 παραγρ. 19.

  Συνεπώς πνευματικό φως χρειαζόμαστε και όχι φως από λάμπες και λαμπιόνια γιατί αυτό στις πονηρές μέρες που έρχονται με τα έγχρωμα τιμολόγια θα  κοστίζει όλο και περισσότερο.

 

   Παναγιώτης Βλάχος

Οικονομολόγος –Περιβαλλοντολόγος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λόγω των ημερών, ας αποκαταστήσουμε την παράγραφο 14, του πρώτου κεφαλαίου της Γενέσεως: Καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτωσαν φωστῆρες ἐν τῷ στερεώματι τοῦ οὐρανοῦ εἰς φαῦσιν ἐπὶ τῆς γῆς, τοῦ διαχωρίζειν ἀνὰ μέσον τῆς ἡμέρας καὶ ἀνὰ μέσον τῆς νυκτός· καὶ ἔστωσαν εἰς σημεῖα καὶ εἰς καιροὺς καὶ εἰς ἡμέρας καὶ εἰς ἐνιαυτούς*.
    Επίσης, ας αποκαταστήσουμε εννέα (9) καταλήξεις ρημάτων, από έψιλον σε -αι.
    Κατά τα άλλα, καλώς.
    *Που να πήγαινα και στις Εκκλησιές.

  2. Πολύ καλά τα λέει ο κος Βλάχος.
    Όλα πρέπει να είναι σύμφωνα με την Αγία Γραφή, αυτή είναι η βάση και το θεμέλιο του αληθινού χριστιανισμου. Οι γιορτές αυτές είναι λάθος

  3. The corresponding member Σε ευχαριστώ για την αναφορά των σχετικών παραγράφων από τη μετάφραση των εβδομήκοντα. Παραθέτω και τη συνέχεια με τις παραγράφους 15 & 16 καθώς και τη μετάφραση των.
    Μετάφραση εβδομήκοντα
    “καὶ ἔστωσαν εἰς φαῦσιν ἐν τῷ στερεώματι τοῦ οὐρανοῦ, ὥστε φαίνει τῆς γῆς. καὶ ἐγένετο οὕτως. καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τοὺς δύο φωστῆρας τοὺς μεγάλους, τὸν φωστῆρα τὸν μέγαν εἰς ἀρχὰς τῆς ἡμέρας καὶ τὸν φωστῆρα τὸν ἐλάσσω εἰς ἀρχὰς τῆς νυκτός, καὶ τοὺς ἀστέρας.”
    Μετάφραση στη νέα Ελληνική
    “Και έγιναν ώστε να χρησιμεύουν ως φωτοδότες του ουρανών για να φωτίζουν τη γη». Και έγινε έτσι. Και έκανε ο Θεός τους δύο μεγάλους φωτοδότες, τον μεγαλύτερο φωτοδότη για να εξουσιάζει την ημέρα και τον μικρότερο φωτοδότη για να εξουσιάζει τη νύχτα, καθώς και τα άστρα.”

    Διαπιστώνω όμως ότι δεν διαφωνείτε με το γενικό πνεύμα της αναφοράς μου περί λαθών. Πάντως το γενικότερο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων της εκκλησίας μας, το βρίσκω πλήρως ασύμβατο με το πνεύμα των κανόνων της Αγίας Γραφής και τη διδασκαλία του Ιησού.
    Εν κατακλείδι, η Αγία Γραφή παρότι είναι ένα πολύ αρχαίο βιβλίο, θίγει και δίνει λύσεις σε πολλά σύγχρονα προβλήματα και μιας και μιλάμε για ουράνια σώματα σας παραθέτω μια αναφορά από το βιβλίο του Ιώβ που γράφτηκε 3000 χρόνια πριν που αναφέρει για τη Γη ότι αιωρείται στο κενό.
    Παραθέτω τη σχετική παράγραφο: “ἐκτείνων βορέαν ἐπ᾿ οὐδέν, κρεμάζων γῆν ἐπὶ οὐδενός·” Ιώβ κεφ.26 παραγρ.7 Μετάφραση εβδομήκοντα.
    “Ο θεός εκτείνει το βορρά προς το πουθενά, κρεμάει τη γη στο κενό” Μετάφραση στη νέα Ελληνική.
    Ενώ μια πιο ελεύθερη μετάφραση αναφέρει: “Αυτός απλώνει το βόρειον ημισφαίριον του ουρανού με τα αμέτρητα πλήθη των αστέρων του και τα στηρίζει στο κενόν. Αυτός κρεμά την γην αιωρουμένην στο κενόν, χωρίς να την στηρίζη εις τίποτε.”

    Παν. Βλάχος

  4. Ιοκάστη Ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο σας.
    Σε ότι αφορά τη θέση της εκκλησιαστικής αρχής του νομού μας, αυτή νομίζω ότι θα είναι σύμφωνη με την άποψη της Ορθόδοξης εκκλησίας.
    Σε ότι αφορά το γιορτασμό των Χριστουγέννων και η Καθολική εκκλησία είναι επίσης λάθος.
    Κατά συνέπεια ο γιορτασμός των Χριστουγέννων είναι ένα λάθος με διεθνή έκταση.
    Σε ότι αφορά το γιορτασμό της πρωτοχρονιάς, επίσης υπάρχει διεθνούς χαρακτήρα λάθος καθότι κανένα οροθέσιο ουρανίων σωμάτων δεν συμβαίνει. Ορθότερο θα ήταν η αλλαγή να γίνεται στις 21 προς 22 Δεκεμβρίου, αυτό ορίζει και η Αγία Γραφή ( Γέννηση κεφ 1 παραγρ. 14-16)

    Παν. Βλάχος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης