"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Τρία χρόνια από την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη Θεσσαλία οι σεισμόπληκτοι μένουν ακόμα σε κοντέινερ

lafarm

Σχετικά άρθρα

 Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη Θεσσαλία των τελευταίων 40 χρόνων.

Στις 3 Μαρτίου του 2021 στις 12:15, 6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησαν την περιοχή της Ελασσόνας σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας. Ακολούθησαν τρεις ακόμα αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Η πρώτη ήταν 4,7 ρίχτερ, η δεύτερη στις 12:26  4,2 ρίχτερ και η τρίτη και πιο ισχυρή ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ με επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελασσόνας.

Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια σε χωριά στην περιοχή αφήνοντας άστεγους κατοίκους χωριών της περιοχής και το μέγεθος του ήταν τέτοιο που έγινε αισθητός σε όλη την επικράτεια. Τις πρώτες ημέρες του καταστροφικού σεισμού ο τότε υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επισκέφτηκαν τις περιοχές δίνοντας υποσχέσεις στους απελπισμένους κάτοικους, ενώ στο Δαμάσι αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το ανακατασκευασμένο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Αίσθημα εγκατάλειψης και απελπισίας

Σήμερα τρία χρόνια πέρασαν και 60 οικογένειες 120 άτομα σεισμόπληκτων από το Δαμάσι ακόμη παραμένουν σε κοντέινερ, με μόλις πέντε από τις συνολικά 180 οικογένειες του χωριού, να έχουν λάβει την αποζημίωση του κράτους, προκειμένου να ανακάμψουν να αποκαταστήσουν ή να φτιάξουν νέα σπίτια για να μείνουν.

Κανένας από τους κατοίκους, δεν είχε φανταστεί πως ο πρόχειρος οικισμός από κοντέινερ που είχε στηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για στέγαση εκείνη την περίοδο, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα θα αποτελούσε το νέο τους «χωριό».

Όχι άλλες υποσχέσεις ξεκάθαρες απαντήσεις

Από τον Μάρτη του 2021 μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί μόνο δύο άδειες για την ανοικοδόμηση σπιτιών σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Δαμασίου, Γιώργου Τσανάκα. Δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια σε ό,τι αφορά τα σπίτια που χρήζουν επισκευών ενώ αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν πολλοί κάτοικοι διαμένουν σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο με πρωτοβουλία του Δήμου στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου από τους σεισμόπληκτους και πολίτες, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, να προχωρήσουν τις διαδικασίες αποζημίωσης για να μπορέσουν να επανέλθουν σε μια ζωή με αίσθημα ασφάλειας και να ανακάμψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης