"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.5 C
Trikala

Τρίκαλα: Ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ανοίγει η ψαλίδα στο εμπόριο μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων επιχειρήσεων με τη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας να εντοπίζεται, όσο περνάνε τα χρόνια, ολοένα και περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε επιμέρους τομείς του κλάδου, με τις προτεραιότητες των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων να επικεντρώνονται στη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα και όχι στον μακροχρόνιο μετασχηματισμό. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία για το μέλλον των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.

Πανελλαδικά σύμφωνα με στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης, οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι: α) η διαχείριση των ανατιμήσεων (6 στα 7), β) οι οικονομικές υποχρεώσεις (5,9 στα 7) και γ) η ρευστότητα (5,2 στα 7).

Η ενεργειακή κρίση επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς για το 85,7% των εμπορικών επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, ενώ το 23% των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν αυξήσεις της τάξης 21-30% στο ενεργειακό κόστος. Η στασιμότητα των επιδόσεων σε συνδυασμό με την πληθωριστική κλιμάκωση, εξωθούν τις εμπορικές επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα και όχι στον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό τους.

Γενικότερα, η έκθεση επιβεβαιώνει για ένα ακόμα έτος, ότι ο κλάδος του εμπορίου με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 169,4 δισ. ευρώ, και στον οποίο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 227.000 επιχειρήσεις, αποτελεί και τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας, απασχολώντας 700.000 άτομα. Όμως, η απασχόληση για το 2023 καταγράφει μείωση κατά 3,5%, σε σχέση με το 2022, η οποία οφείλεται στη μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους επιμέρους κλάδους, με την υψηλότερη να καταγράφεται στον κλάδο των αυτοκινήτων (19,4%). Βέβαια, στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται τόνωση της μισθωτής απασχόλησης (2,5% σε σχέση με το 2022). Η αύξηση του (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο (3,2%) καταγράφει μια κόπωση, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην πληθωριστική κλιμάκωση.

Τέλος, όπως σημειώνεται, οι μικρότερες επιχειρήσεις που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, μπορεί μεν να επιδεικνύουν μια σημαντική ανθεκτικότητα, ωστόσο μοιάζουν να είναι εγκλωβισμένες στις χαμηλές επιδόσεις των επάλληλων κρίσεων.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Oι οικογενειακές, μικροσκοπικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμες, ζουν από τη φοροδιαφυγή, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν κανέναν και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

      • Και το ελάχιστο 15% εταιρικό φόρο, εντός ΕΕ, να βάλει η Ελλάδα, πάλι φοροδιαφυγή θα κάνουν.
        ΥΓ άλλος νεοφιλελεύθερος Γιάνης με λεφτόδεντα μας έτυχε, όπως ο Τζήμερος

    • Εμπρός παιδιά, όλοι στο δημόσιο! Καμμία φοροδιαφυγή, ανάπτυξη με τα χίλια, φτιάχνουμε υγεία και παιδεία σε χρόνο ελάχιστο και περισσεύουν και λεφτά για καλοπέραση (Υπάρχει και η επιλογή της μπίζνας με το δημόσιο, αλλά αυτή είναι για λίγους, άριστους και εκλεκτούς).
      Και μην βγει ο άνθρωπος με τα χίλια ονόματα να μου πει ότι εκτός του δημοσίου υπάρχουν και οι πολυεθνικές που μπορούμε να γίνουμε υπάλληλοι, διότι 1) εγώ έχω χίλια πεντακόσια ονόματα και 2) γουστάρω δημόσιο, σαν την αφεντιά του (εδώ βλέπεις, όλοι συμφωνούμε)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης