"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.2 C
Trikala

Τρίκαλα: Μήνυμα της Μαρίνας Ξυνοπούλου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρίνα Ξυνοπούλου, αναφέρει τα εξής: 

“Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 ήταν μία αποφασιστική και ηρωική αντίσταση στο δικτατορικό καθεστώς και στην ουσία ήταν αυτή που οδήγησε στην πτώση της χούντας και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. 

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε έκπτωση στα δημοκρατικά ιδεώδη,  να αποδεχθούν  τον πολιτειακό εκφυλισμό και να υποταχθούν στον ιδεολογικό και πολιτικό έλεγχο της παιδείας. Με τόλμη και νεανικό σφρίγος αψήφησαν τα εμπόδια και διάλεξαν το δρόμο της αντίστασης για την αλλαγή της ζοφερής πραγματικότητας.

Στην επτάχρονη δικτατορία η μουσική και ποιητική αντίσταση συνοδοιπορεί με τις εναντιωμένες φωνές και μέσα από φορτισμένες συναισθηματικά λέξεις και ήχους εκφράζεται το απεχθές πρόσωπο του δικτατορικού καθεστώτος και διατρανώνεται το πολιτικό και δημοκρατικό φρόνημα. 

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να πράξουμε ως πολίτες και εκπαιδευτικοί είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν και κατάφεραν  να  αλλάξουν την τότε απεχθή πολιτική πραγματικότητα. Να αναγνώσουμε την πολιτική ιστορία εκείνων των χρόνων με κριτική σκέψη, να προβληματιστούμε για το πώς οδηγηθήκαμε στην επτάχρονη  δικτατορία, να εμβαθύνουμε στον ποιητικό λόγο εκείνης της εποχής ο οποίος εκφράστηκε και μέσω της μουσικής. 

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι ταυτόχρονα και γιορτή της Δημοκρατίας και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η μέρα προσφέρεται ως ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές της δημοκρατίας.  

Οφείλουμε να  καλλιεργήσουμε στα παιδιά την δημοκρατική συνείδηση και την πεποίθηση ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες, ώστε να γίνουν θεματοφύλακες των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, συνεχιστές και υπερασπιστές αυτών, όταν αμφισβητείται και διακυβεύεται η σταθερότητά τους, εμπνεόμενοι από τα παιδιά του Πολυτεχνείου, οι οποίοι όπως αναφέρει και ο ποιητής «Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το ποίημα».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ψωμί ΠΑΙΔΕΙΑ Ελευθερία

    Το βασικό σύνθημα των φοιτητών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ήταν το “ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
    Εσείς κα Ξυνοπούλου που είστε επικεφαλής του βασικού σταδίου του εκπαιδευτικού συστήματος, που είναι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός των όσων αναφέρεται με τα οποία συμφωνώ, έχετε καίρια την ευθύνη του δεύτερου πυλώνα του ιστορικού αυτού συνθήματος που είναι ο πυλώνας της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    Ως συνέπεια τούτου θα πρέπει να πασχίζετε για την καλή και ποιοτική παιδεία των νέων με δεκτικότητα στην όποια καινοτόμα είναι επωφελή για τη βελτίωση του επιπέδου των σποδών των μαθητών και αυτό να το κάνετε έμπρακτα αποδεχόμενοι κάθε καινοτομία η οποία συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
    Δικαιόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης