"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.8 C
Trikala

Τρίκαλα: 687 γυναίκες έλαβαν βοήθεια από το Συμβουλευτικό Κέντρο κατά της βίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνολικά 687 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων έχουν λάβει τις υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, το οποίο  συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας,

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμο FORMedia η Νομική Σύμβουλος  κ. Ελευθερία Τζουβάρα αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα 687 γυναίκες προσήλθαν και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Συμβουλευτικού Κέντρου με το 90% περίπου να αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

 

  • Το 90% των γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακης ή συντροφικής βίας.
  • Το 75% των γυναικών είναι μητέρες.
  • Η πλειοψηφία των γυναικών είναι Ελληνίδες αλλά σε μικρότερο ποσοστό και μετανάστριες και πρόσφυγες.
  • Τα περισσότερα αιτήματα των γυναικών αφορούν τις δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης.
  • Πρόκειται για γυναίκες όλων των μορφωτικών, ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.
  • Η πλειοψηφία των γυναικών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών ( 36% ) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 46-55 ετών ( 23,4% ) και 26-35 ετών ( 19,8% ).
  • Η πλειοψηφία των γυναικών είναι απόφοιτες Δευτεροβάθμιας ( 26,8% ) και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( 23,5% ). Ακολουθούν οι απόφοιτες μεταλυκειακής εκπαίδευσης ( 16,7% ) και έπονται οι απόφοιτες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ( 11,8% )και δημοτικού (11,2% ).

 

Ωφελούμενες της υποστήριξης και αρωγής είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κ.λπ.), χωρίς περιορισμό ως προς τη γεωγραφική τους προέλευση.

Πιο συγκεκριμένα, μια γυναίκα, που υφίσταται οποιασδήποτε μορφής έμφυλη βία, σε όποια περιοχή και αν ζει, μπορεί να αναζητήσει την υποστήριξη και αρωγή στο Συμβουλευτικό Κέντρο.

Τούτο κρίνεται απαραίτητο, καθώς διασφαλίζονται οι συνθήκες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, που είναι πολλές φορές δύσκολο να επιτευχθούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά αποτελούν καίριο παράγοντα για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών.

Τα οφέλη από την λειτουργία του Κέντρου είναι:

– Η άμεση διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και των ειδικών μορφών του.

– Η ολιστική και πολύπλευρη αρωγή και υποστήριξη των γυναικών-θυμάτων βίας σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από ειδικευμένο και επιστημονικά καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό.

– Η τεκμηριωμένη ενημέρωση και η εξειδικευμένη πληροφόρηση του ευρύτερου πληθυσμού για θέματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων.

– Η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την ισότητα των φύλων, τη βία κατά των γυναικών και την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων.

– Η ενεργοποίηση/κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των σχετικών φορέων/οργανισμών στήριξης (όπως επίσης των εμπλεκόμενων επαγγελματιών) για την πρόληψη και διαχείριση του φαινομένου της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων και ανισοτήτων.

– Η αποτελεσματική και πολυεπίπεδη δικτύωση των υπηρεσιών και φορέων για την ανάπτυξη της πρόληψης της έμφυλης βίας και η στοχευμένη παροχή κατάλληλων υπηρεσιών σε γυναίκες-θύματα βίας και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις.

– Η ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και παρεμβάσεων ισότητας για τη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης