"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.3 C
Trikala

Τρίκαλος και Τρίκκη εκ του Ναού της Αρτέμιδος Τρικάλου!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ναός Τρικάλου Αρτέμιδος. (Άρτεμις Καλλίστη). Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την αξιόπιστη μελέτη του Αντωνίου Χατζή, καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Θάρρος” τον Ιούνιο του 1943, σχετικά με την ονομασία της πόλεως Τρίκκη ή Τρίκαλα.

“Το σημερινό όνομα της πόλεως, από την μια δεν είναι ούτε Τουρκικό ή Σλαβικό κι από την άλλη δεν σημαίνει “τρία καλά”. Οφείλω να δηλώσω αμέσως ότι ως καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, μετά χαράς εχαιρέτιζον την επάνοδον των αρχαίων ονομάτων· κατά ταύτα αν απεδεικνύετο το τοπωνύμιον Τρίκαλα ουχί ελληνικόν, αλλά ότι είναι ή Τούρκικον ή Σλάβικον ή Βλαχικόν, θα συνεφώνουν μετά χαράς εις την αντικατάστασιν αυτού.

Η αρχαία πόλις ωνομάσθη λόγω του Ναού Θεάς, της Αρτέμιδος, ήτις απεκαλείτο Τρίκαλος ( Άρτεμις Καλλίστη) και παραλλήλως υποκοριστικώς Τρίκκη (π.χ. Πολύλαος-Πόλλυλος, Πτολεμαίος-Πτόλλις, Ελένη-Έλλη), ήτοι εν τοις υποκοριστικοίς παρατηρείται διπλασιασμός του συμφώνου.

Εκ του τύπου Τρίκαλος (η πόλις)προήλθεν ο τύπος Τρίκαλα, π.χ. Η Στάγιρος-τα Στάγιρα, η Άβδηρος-τα Άβδηρα, η Φάρσαλος-τα Φάρσαλα, η Ιωάννινα-τα Ιωάννινα, η Φιλαδέλφεια-τα Φιλαδέλφεια καί άλλα πολλά.

Ουδεμία δεν δύναται να υπάρξη αμφιβολία περί της υπάρξεως της Θεάς Τρικάλου!! Ο τύπος Τρίκαλα δύναται να θεωρηθή αρχαίος όσον και ο τύπος Φάρσαλα.

Ο τύπος Τρίκαλος και Τρίκαλα ελέγοντο εις παραλλήλου επί αιώνας. ( το 1583 εν εγγράφω αναφέρεται o μητροπολίτης…..ως μητροπολίτης Τρικάλου). Η αρχαία πόλις εκαλείτο Τρίκαλος και Τρίκκη εκ του Ναού της Αρτέμιδος Τρικάλου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης