"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Υποψήφιος για πρόεδρος της Λιβύης ο γιος του Καντάφι

lafarm

Σχετικά άρθρα

O Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ αλ Καντάφι, υπέβαλε την υποψηφιότητά για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Την Κυριακή κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα, στην πόλη Σαμπάχ, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση του εκλογικού σώματος.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως ο υποψήφιος πρόεδρος είχε συλληφθεί στα τέλη του 2011 (σ.σ. χρονιά που η λαϊκή εξέγερση των πολιτών της Λιβύης ανέτρεπε τον πατέρα του) και το 2015 καταδικάστηκε -εμφανίστηκε μέσω σύνδεσης βίντεο- από δικαστήριο της Τρίπολης σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου. 

O Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2017 μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια κράτησης όμως δεν παύει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σύλληψης εάν εμφανιστεί δημόσια στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Να σημειώσουμε πως η επίσημη συμμετοχή του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι σε μία εκλογική διαδικασία, οι κανόνες της οποίας, καθορίζονται από τις αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει νέα ερωτηματικά, σχετικά με τις εκλογές, αλλά και με τη συμμετοχή υποψηφίων, οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές, θεωρούνται μη αποδεκτοί.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη αρκετών πολιτικών σχηματισμών στη Λιβύη, αλλά και των ξένων δυνάμεων στη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, η πραγματοποίησή τους παραμένει αμφίβολη, καθώς οι αντιμαχόμενες πολιτικές ομάδες έχουν διαφορές για τους κανόνες, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών.


Εκτός του Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι υποψήφιοι για την προεδρία είναι: ο στρατιωτικός διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ.

Ο Σαίφ Καντάφι μετά τη σύλληψη του στην πόλη Ζιντάν, νότια της Τρίπολης, το 2011
AP Photo/Ammar El-Darwish

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης