Ακόμα και δωδεκάμηνη παράταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι εφικτή σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ.

Για την καλύτερη προετοιμασία πραγματοποιήθηκε διαβούλευση αναφορικά με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση των προτάσεων της Ελλάδας για το Juncker Plan, το οποίο αφορά είτε σε αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις είτε σε έργα του Δημοσίου υπό τη μορφή των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία νέου Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών (Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υποδομών ΣΔΙΤ), κατά τα πρότυπα του JESSICA, ύψους 400 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και λοιπούς πόρους με παράλληλη δημιουργία θεματικών υπο-ταμείων σε τομείς, όπως τουρισμού, ενέργειας, περιβάλλοντος, επιχειρηματικών πάρκων, κα.

Ο υπουργός και ο πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου του JESSICA, Νίκος Μαντζούφας, συναντήθηκε με περιφερειάρχες, τράπεζες και επενδυτές, που υλοποιούν επιχειρηματικές δράσεις στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA. Το JESSICA ενεργοποιεί 115 εκατ. ευρώ για υλοποίηση 25 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ σε τομείς, όπως βιοενέργεια, αναβάθμιση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, σχολικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, τηλεματική αστικών συγκοινωνιών, επιχειρηματικά πάρκα και λοιπά έργα.

Ο κ. Χριστοδουλάκης συμμετείχε επίσης σε συνάντηση με εκπροσώπους των περιφερειών, παραγωγικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την επίλυση θεμάτων αποτελεσματικής ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ενημέρωση σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για το θέμα της παράτασης των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 επεσήμανε ότι, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει στο παρελθόν επιφυλακτικότητα σχετικά με το ζήτημα, κυρίως λόγω των πολλών ανάλογων αιτημάτων που δέχεται και από άλλες χώρες, η παρούσα συγκυρία είναι διαφορετική και το έδαφος «πιο πρόσφορο» για την Ελλάδα για τους εξής λόγους: 1) Η ύφεση έχει καταστήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σήμερα, 2) πολλές περιφέρειες έχουν δεχτεί πρόσφατα επιπλέον πιέσεις, λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και 3) τα capital controls έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των έργων.