"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Όχι στην ολοκληρωτική καταστροφή του Ασπροποτάμου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δυστυχώς η περιοχή του Ασπροποτάμου απειλείται με μια άνευ προηγούμενου ολοκληρωτική καταστροφή με την εγκατάσταση δεκάδων αιολικών πάρκων (ΑΣΠΗΕ) και εκατοντάδων ανεμογεννητριών (Α/Γ).

Πριν μερικά χρόνια η περιοχή είχε βρεθεί και πάλι
στο μάτι των κατ ευφημισμό «πράσινων» επενδυτών όμως τότε σύσσωμη η τοπική κοινότητα (κοινωνία) με την τοπική αυτοδιοίκηση (τοπικά συμβούλια κοινοτήτων, Δήμος
Καλαμπάκας & Περιφέρεια), φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες αντέδρασαν και ακυρωθήκαν οι τότε σχεδιαζόμενες καταστροφικές επεμβάσεις στην περιοχή.


Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο απειλητικά και κινούνται πολύ πιο γρήγορα (παρακάμπτοντας ακόμα και τις προβλεπόμενες διαδικασίες ) καθώς σύμφωνα με τη ΡΑΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου έχουν γίνει δεκάδες αιτήσεις (από ιδιωτικές εταιρίες) οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για συνολικά 33 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 547,45 MW.

Πρόκειται για απίστευτα μεγέθη καθώς αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε όλη τη χώρα!! Υπολογίζοντας ότι μια μέσου τύπου Α/Γ έχει ισχύ 2 MW και ύψος 150 μέτρων μιλάμε για περίπου 300 Α/Γ σε δεκάδες συστοιχίες.


Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων αρκετών μέτρων πλάτους με ακτίνες καμπυλότητας που θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα και πολύ μεγάλα ύψη πρανών θα δημιουργηθούν στις πλαγιές μέχρι τις κορυφές των βουνών του Ασπροποτάμου μετατρέποντας την περιοχή σε ένα απέραντο λατομείο-εργοτάξιο καταστρέφοντας παραγωγικά δάση, αδιατάρακτα οικοσυστήματα και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκατοντάδες «γήπεδα» για τις βάσεις στήριξης των Α/Γ θα δημιουργηθούν στις κορυφές των βουνών για να αποτελειώσουν ότι θα έχει ξεφύγει από τους δρόμους.


Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα τον φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στην διαμόρφωση, φυσικό πλούτο, βιοποικιλότητα και αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της Νότιας Πίνδου.

Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της με βάση την ΚΟ 92/43/EEC την έχει συμπεριλάβει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 (ΖΕΠ & ΤΚΣ = Τόπος Κοινοτικής Σημασίας) ενώ αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου «Τζουμέρκων – Κοιλάδας Αχελώου – Αγράφων – Μετεώρων». Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχει θεσμοθετημένο ΚΑΖ ( Καταφύγιο Άγριας Ζωής).

Στον αδιατάρακτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ορεινό αυτό όγκο με τους σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, απομεινάρια της τελευταίας παγετωνικής περιόδου, τις αλπικές περιοχές υψηλής αισθητικής αξίας και με υψηλούς δείκτες βιοποικιλότητας, λόγω του μεγάλου πλούτου σε αριθμό και ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας συμπεριλαμβανομένων και ενδημικών ειδών αλλά και ειδών προτεραιότητας με βάση την ΚΟ 92/43/EEC (Annex II) (π.χ. καφέ αρκούδα) θα επέλθει ολική καταστροφή!

Όλα αυτά θα ισοπεδωθούν κάτω από τις ερπύστριες των σκαπτικών μηχανημάτων που θα φέρουν την «πράσινη» ανάπτυξη.


Σε όλη την Ευρώπη η επιλογή των χερσαίων αιολικών πάρκων πλέον πνέει τα λοίσθια καθώς η τεχνολογία θεωρείται ξεπερασμένη, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
είναι προβληματική (δεν αποθηκεύεται και δεν δικτυώνεται εύκολα) ενώ δεν υπάρχει πραγματική αντιστάθμιση στην χρήση ορυκτών καυσίμων λόγω του τυχαίου και μεταβλητού χαρακτήρα του ανέμου (αλλά και των ορίων λειτουργίας των Α/Γ από 4-8 Μποφόρ ανέμου), της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και των μεγάλων αντιδράσεων των τοπικών κοινοτήτων.

Στη Γερμανία δε που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούςχώρες Α/Γ, πλέον σταμάτησε η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων (χερσαίων) με αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην αιολική τους βιομηχανία.

Επίσης σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα αιολικά πάρκα δεν μπαίνουν μέσα σε προστατευμένες περιοχές.

Όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες όπου άρχισε η εγκατάσταση αιολικών πάρκων έτσι και στην Ελλάδα πολίτες, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση (πρόσφατα πέντε δήμαρχοι των Αγράφων έστειλαν κοινό ψήφισμα κατά των ΑΣΠΗΕ που απειλούν να καταστρέψουν μια άλλη μοναδική και αλώβητη περιοχή της Πίνδου, αλλά και πολλοί άλλοι δήμαρχοι), περιβαλλοντικές οργανώσεις κτλ. άρχισαν να εναντιώνονται μαζικά στην λαίλαπα των
ΑΣΠΗΕ.

Περιοχές απείρου φυσικού κάλλους που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες αλλά και αποτελούν πηγές σημαντικής δραστηριότητας και ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας
όπως κτηνοτροφία, υλοτομία, γεωργία αλλά και εναλλακτικών μορφών πεζοπορικού, ορειβατικού τουρισμού κτλ. έχουν ήδη καταστραφεί ή απειλούνται με καταστροφή.


Ολόκληρη η Πίνδος – η ραχοκοκαλιά της χώρας, ο πνεύμονας και ο υδροδότης ολόκληρης της χώρας – Βαρνούντας, Γράμμος, Βασιλίτσα, Λύγκος, Ασπροπόταμος, Άγραφα, Οίτη) αλλά και η Μάνη, το Βέρμιο, τα Πιέρια και κάθε σχεδόν Ελληνικό βουνό έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα των «πράσινων» επενδυτών και κινδυνεύουν ΑΜΕΣΑ!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ίδια περιβαλλοντική νομοθεσία ισχύει σε όλη την ΕΕ και με αυτή έχουν αδειοδοτηθεί, μετά από μελέτες περιβαλλοντικές, από τις αρμόδιες αρχές και από το ΣτΕ και τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Οι όροι “ολοκληρωτική καταστροφή” κτλ είναι αυθαίρετοι και αβάσιμοι. Τα αιολικά πάρκα είναι σημαντικός παράγοντας για να αποδεσμευτεί η παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι η κοινή πολιτική της ΕΕ αλλά και διεθνώς. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα καταστρέψει και την Πίνδο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης