70 χρόνια από τον Δεκέμβριο του ‘ 44 Reviewed by Momizat on . «Το Δεκέμβρη του '44, ο λαός της Αθήνας βρίσκετε αντιμέτωπος σε άνισο αγώνα με την ενωμένη δύναμη των εγγλέζικων στρατευμάτων και των ντόπιων στρατιωτικών και έ «Το Δεκέμβρη του '44, ο λαός της Αθήνας βρίσκετε αντιμέτωπος σε άνισο αγώνα με την ενωμένη δύναμη των εγγλέζικων στρατευμάτων και των ντόπιων στρατιωτικών και έ Rating: 0

70 χρόνια από τον Δεκέμβριο του ‘ 44

70 χρόνια από τον Δεκέμβριο του ‘ 44

«Το Δεκέμβρη του ’44, ο λαός της Αθήνας βρίσκετε αντιμέτωπος σε άνισο αγώνα με την ενωμένη δύναμη των εγγλέζικων στρατευμάτων και των ντόπιων στρατιωτικών και ένοπλων αστικών δυνάμεων, τάγματα ασφαλείας, ορεινή ταξιαρχία, Χίτες, αστυνομία και άλλες ομάδες συνεργατών των Γερμανών , τις οποίες εξόπλισαν οι αστικές δυνάμεις και οι Εγγλέζοι. Και τότε ο λαός, ανάμεσα στις αλυσίδες και στα όπλα, διάλεξε τα όπλα». Αυτό τονίσθηκε σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Δεκέμβριο του ‘ 44.

Η εκδήλωση έγινε στο πολυκέντρου του Δήμου Τρικκαίων με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Τ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ, κ. Σωτήρη Σωτηρόπουλο.

DSC09201

Κατά τον κ. Σωτηρόπουλο η λαϊκή ένοπλη πάλη το Δεκέμβρη υπήρξε φαινόμενο μοναδικό σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μοναδικός υπήρξε και ο αγώνας του ΔΣΕ. Η σύγκρουση του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές συνθήκες από εκείνες της τριπλής φασιστικής Κατοχής, σε μια φάση που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε ακόμα τελειώσει, αν και η έκβασή του είχε κριθεί.

«Στις μάχες των 33 ημερών πρωταρχικά αναδείχτηκαν η μαζική οργάνωση και αυτενέργεια, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η πολιτική επαγρύπνηση, μαζί με την αυτοθυσία σ’ έναν αγώνα που δόθηκε με πρωταγωνιστή την εργατική τάξη και το κόμμα της, το ΚΚΕ .

Σήμερα, ο ηρωικός Δεκέμβρης του λαού γίνεται αντικείμενο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, διαστρέβλωσης και αμαύρωσης της Ιστορίας του λαού μας από όψιμους δημοσιολόγους, καθηγητές δήθεν ιστορικούς, ερμηνεύοντας τα γεγονότα από τη σκοπιά του κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού κόσμου. Επιδιώκουν ,έτσι, να φέρουν στα μέτρα τους τις μνήμες και τα διδάγματα του Δεκέμβρη. Νομίζουν πως έτσι θα ξεκάνουν από τη λαϊκή μνήμη μια λαμπρή στιγμή ανυπόταχτης απόφασης του λαού. Είναι γελασμένοι» ανέφερε και πρόσθεσε «ο Δεκέμβρης του ’44 αποτελεί μια από τις μεγάλες ηρωικές στιγμές του λαϊκού κινήματος και καμιά διαστρέβλωση δε μπορεί να το κρύψει. Όσα και αν γραφτούν κατευθυνόμενα ή ανιστόρητα , θα μένει ζωντανό το πύρινο σύνθημα του Δεκέμβρη , αποτυπωμένο στο πανό που κρατούν οι μαυροφορεμένες κοπέλες της ιστορικής φωτογραφίας: «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα»».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προβολή ντοκουμέντων μεταξύ αυτών και από την περιοχή των Τρικάλων, έκθεση βιβλίου συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης «Δεκέμβρης του ’44 – Κρίσιμη ταξική σύγκρουση».

 

DSC09198

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή